Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2017,
13.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

Natisni članek

NLB privatizacija

Ponedeljek, 23. 1. 2017, 13.39

6 let, 6 mesecev

Odlog prodaje NLB? Bruselj skrbi izkrivljanje konkurence.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Slovenija je zavezana spoštovati dane obljube. Postopki prodaje večinskega deleža NLB se nadaljujejo, kot je bilo prvotno predvideno," je po današnjem sestanku z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager v Bruslju poudarila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. V Bruslju se odloga branijo, ker se bojijo, da se konkurence na trgu ne bi izkrivljalo.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je sestanek s komisarko Margrethe Vestager opisala kot konstruktivno srečanje, na katerem sta pregledali stanje pri odprtih primerih, predvsem glede nadaljnjih ukrepov oziroma postopkov v povezavi z bankami. Glavno vprašanje je odlog prodaje NLB. Država se je konec leta 2013 zavezala, da bo do konca letošnjega leta prodala 75 odstotkov minus eno delnico, a naj bi zdaj želela doseči petletni odlog.

Vraničar Ermanova in Vestagerjeva sta se dogovorili za nadaljnje tesno sodelovanje pri zagotavljanju, da bodo slovenske zaveze spoštovane v maksimalni mogoči meri, a tudi ob "upoštevanju posebnih okoliščin, ki jih je v slovenskem primeru treba zagotoviti, da lahko postopke izpeljemo kot odgovoren lastnik", je poudarila ministrica.

Za vlado je cilj postopka prodaje NLB in kasneje tudi Abanke maksimirati povračilo sredstev, ki jih je država v okviru sanacije vložila v obe banki.

Vraničar Ermanova: Nismo predlagali odloga prodaje

"Naša prva možnost ostaja, da nadaljujemo vse postopke in izpolnimo zaveze v danih rokih," zatrjuje finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. | Foto: STA , "Naša prva možnost ostaja, da nadaljujemo vse postopke in izpolnimo zaveze v danih rokih," zatrjuje finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Foto: STA , Slovenija po ministričinih besedah danes ni predlagala podaljšanja roka za prodajo NLB, temveč nadaljuje predvidene postopke. "V vsaki fazi postopka bomo preverjali okoliščine in mogoče izide, tako da so vse poti odprte. A naše temeljno sporočilo danes je, da smo zavezani spoštovati dane obljube in da bomo postopke nadaljevali," je izpostavila Vraničar Ermanova.

V povezavi z bruseljskimi pogoji za morebitno podaljšanje roka pa je dejala, da želi Evropska komisija običajno uravnotežen pristop. V vseh dozdajšnjih primerih, ko je spremenila zaveze s podaljšanjem roka, je na drugi strani zahtevala zaostritev kakšnih drugih zavez, je pojasnila.

"A o tem danes nismo govorili, ker je še vedno naša prva možnost, da nadaljujemo vse postopke in izpolnimo zaveze v danih rokih," je poudarila ter dodala, da bodo sproti spremljali vsak korak in se odločali. "A ključno sporočilo je, da se postopki nadaljujejo, kot je bilo prvotno predvideno," je še enkrat izpostavila.

Strah pred izkrivljanjem konkurence

Evropska komisija prošnje za spremembo zavez v takšnih primerih sicer obravnava od primera do primera. Podaljšanje roka za prodajo banke bi na splošno najverjetneje zahtevalo določene kompenzacijske ukrepe, da ne bi porušilo ciljev prvotne odločbe Evropske komisije o potrditvi državne pomoči.

Na finančnem ministrstvu so glede ciljev o maksimiranju povračila za davkoplačevalce pri prodaji NLB in Abanke zapisali, da komisarka Vestagerjeva to izhodišče Slovenije razume, a obenem izpostavlja, da se v postopku ne sme izkrivljati konkurence na trgu.

Ne spreglejte