Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
19.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 19.58

7 let, 2 meseca

Odbor prižgal zeleno luč za Slovenski državni holding

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor za finance in montarno politiko je v ponedeljek tik pred polnočjo in ob obstrukciji opozicije potrdil vladni predlog o Slovenskem državnem holdingu.

Da nas čaka burna razprava o dveh predlogih zakona o upravljanju premoženja, vladnem in predlogu Pozitivne Slovenije, je bilo jasno že pred sejo odbora za finance in monetarno politiko, saj ga je opozicija že ob vladni predstavitvi zakona o Slovenskem državnem holdingu tega ostro kritizirala. Na ponedeljkovem odboru ni bilo nič drugače. Še posebej potem, ko so izglasovali, da se dopolnjen predlog zakona pripravi na podlagi vladnega predloga, ob tem pa se v nov dopolnjen predlog ne vključi noben člen iz predloga Pozitivne Slovenije.

Sprejeli kar 37 amandmajev Opozicijski poslanci so sejo odbora zapustili ob začetku obravnave amandmajev, tako da je od takrat naprej vse potekalo gladko in z le malo razprave. Sprejeli so vsa dopolnila koalicijskih strank, ki so jih sicer pripravili na podlagi pripomb zakonodajne službe državnega zbora. Opozicija: Predlog zakona je škodljiv Razprava se je tako vrtela bolj ali manj okoli tega, zakaj je vlada svoj predlog poslala po nujnem postopku in okoli očitkov, da je zakon škodljiv. Tako je denimo Matevž Frangež iz SD povedal, da bi bilo potrebe po prekinitvi seje. Enakega mnenja je bila tudi Renata Brunskole iz Pozitivne Slovenije, ki je povedala, da je takšen vladni predlog "poligon za kadrovanje vladajoče koalicije, ki bo naredil veliko škodo". Njen kolega iz stranke Gašpar Gašpar Mišić je dejal: "Nikamor se nam ne mudi. Dajmo narediti zakon, ki bo dober. Zakaj gremo z glavo skozi zid? Mi vse prehitevamo".

Vse očitke je med drugim zavrnil tudi državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič, ki je povedal, da je bilo usklajevanje širše, tudi s socialnimi partnerji. Še bolj ostri so bili opozicijski poslanci potem, ko so člani odbora zavrnili vse proceduralne predloge, tudi tistega o prekinitvi seji.

Brunskole: Obstajajo tudi drugačne rešitve Renata Brunskole je poudarila, da je bil osnovni namen zakona Pozitivne Slovenije v tem, da se sistem upravljanja državnega premoženja ne bi spremenil čez noč, da se prepreči razprodajo danes podcenjenega državnega premoženja in kadrovski cunami. Renata Brunskole je tako poudarila, da bo v primeru, če bo obveljal vladni predlog "sledil tretji val privatizacije in sicer brez vloge parlamenta". "Pokazati želimo, da obstajajo tudi drugačne rešitve in da lahko strokovna javnost pove svoje mnenje," je še povedala poslanka PS. Kot je še dodala, predlog Pozitivne Slovenije sledi smernicam OECD. Po njihovem predlogu bi upravljanje prešlo na državno družbo za upravljanje, nadzor nad spoštovanjem kodeksa pa bi imeli na ministrstvu za finance. Tako bi v okviru državne družbe za upravljanje ustanovili šest zaprtih investicijskih skladov, in sicer bi tri investicijske družbe razdelili Kad, Sod in DSU, poleg tega pa bi ustanovili še tri državne tovrstne družbe za finance, infrastrukturo, v tretjo pa druge naložbe

Šušteršič: upravljanje bo postalo lažje, preglednejše, in bolj učinkovito Finančni minister Janez Šušteršič je uvodoma povedal, da bi ob ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga "upravljanje postalo lažje, preglednejše, in bolj učinkovito. V preteklosti so denimo Kad, Sod in Aukn na skupščinah istih podjetij delovale nasprotujoče, saj imajo različne cilje." Po besedah ministra Šušteršiča holding omogoča tudi družbo za upravljanje terjatev slovenskih bank, ki bi imela znotraj holdinga poseben status. "Uporabimo model iz Irske, za tisti del terjatev, ki so opredeljene kot zelo slabe, se prenesejo na družbo za upravljanje terjatev. Uporabi se dejanska cena, hkrati pa se s terjatvami prenesejo tudi vsa zavarovanja. To premoženje ima realno ekonomsko ceno," je ob uvodni obrazložitvi povedal Šušteršič. Po njegovih besedah bodo banke tako slabe terjatve nadomestile z obveznicami z državnim poroštvom, ki veljajo za prvovrstne terjatve in jih bodo lahko porabile za refinanciranje pri Evropski centralni banki. Hkrati bodo banke po ministrovih besedah dolžne plačevati provizijo za državno poroštvo in ta mora biti višja od obrestne mere na obveznice.

Ne spreglejte