Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 8. 2017,
13.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

7

Natisni članek

Obrtna zbornica Slovenije obrtniki podjetništvo davki

Torek, 29. 8. 2017, 13.25

6 let, 7 mesecev

Obrtniki kritizirajo ureditev popoldanskega podjetništva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

7

obrtnik | Foto Reuters

Foto: Reuters

Državni sekretar Tilen Božič je na seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) predstavil predlagane davčne spremembe. Kot je pojasnil, bo nov sistem obdavčitve normiranih dohodkov upošteval ekonomsko moč zavezanca, kar bo prispevalo k pravičnosti sistema. V OZS so kritični predvsem do ureditve popoldanskega podjetništva.

Po predlogu finančnega ministrstva bi višino normiranih odhodkov znižali z zdajšnjih 80 odstotkov na 60 odstotkov, davek pa bi se izračunaval glede na zavezančevo uvrstitev v dohodninski razred.

Božič: Treba je upoštevati ekonomsko moč

Kot je danes ob robu seje navedel Božič, bi posamezniki imeli možnost uporabe različnih olajšav, od splošne olajšave do olajšave za vzdrževane družinske člane. Če bi se torej za nekatere obdavčitev povečala, pa bi bila večina zavezancev, zlasti tisti, ki imajo dohodek prvenstveno iz naslova dejavnosti, ugodneje obdavčena.

V to ne bi bili zajeti t. i. popoldanski samostojni podjetniki, "ravno zato, ker ocenjujemo, da je treba upoštevati ekonomsko moč". Sicer pa glede na to, da gre za dejavnosti, ki so se običajno opravljale prek avtorskih in podjemnih pogodb, tudi po novem ne bo šlo za znatno povečanje davčne obremenitve, je prepričan Božič.

V spodnjem posnetku si oglejte odgovor državnega sekretarja Tilna Božiča na vprašanje novinarja Planet TV Jake Elikana, ali so normirani in popoldanski s. p.-ji trenutno v Sloveniji davčna oaza.

Meh: Tudi "popoldanci" bi morali plačevati prispevke in davke

Prvi mož OZS Branko Meh je kritike namenil popoldanskemu podjetništvu, ki je po njegovem mnenju nelojalna konkurenca. Tudi "popoldanci" bi morali plačevati prispevke in davke, je dejal in opozoril, da nekateri izkoriščajo sistem.

"Na drugi strani imamo upokojene obrtnike, ki so pripravljeni plačevati polne prispevke in davke in jim ta država onemogoča, da obdržijo zasluženo pokojnino," je dodal Meh. V zbornici so zato predlagali, da bi upokojenci odprli popoldansko dejavnost ter plačevali prispevke in davke, hkrati pa obdržali celotno pokojnino.

Ne spreglejte