Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2011,
18.00

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hit Matej Arčon

Četrtek, 14. 7. 2011, 18.00

1 leto, 8 mesecev

Novogoriški župan pozval prvega nadzornika Hita k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novogoriški župan Matej Arčon je pozval prvega nadzornika Hita Gorazda Podbevška k odstopu.

Kot meni Arčon, obstaja sum, da bi Podbevšek za zasebne interese in koristi lahko zlorabil notranje informacije zaupne narave o Hitu. Njegova žena Romana Podbevšek je bila namreč do 1. junija direktorica ljubljanske družbe Alea Iacta, ki je konkurenčna novogoriškemu Hitu za gradnjo zabaviščnega centra na lokaciji mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba. "Menim, da bi na to morali sami opozoriti organ" "Obstaja utemeljen sum, da bi za zasebne interese in koristi lahko zlorabili notranje informacije zaupne narave o delu in poslovanju družbe Hit. Menim, da bi na to okoliščino morali sami opozoriti organ, ki vas je predlagal oziroma imenoval," je Podbevšku v pozivu k odstopu zapisal novogoriški župan Matej Arčon. Arčon: Gre za neposreden konflikt interesov Kot je v Novi Gorici pojasnil Arčon, gre za neposreden konflikt interesov. Po njegovem mnenju je "Podbevškova verodostojnost pod velikim vprašajem", čeprav je v družbi Alea Iacta medtem prišlo do zamenjave zakonitega zastopnika.

Novogoriški župan bo, če Podbevšek ne bo sam odstopil z mesta predsednika nadzornega sveta Hita, sam predlagal njegovo razrešitev. O tem je Arčon obvestil tudi Komisijo za preprečevanje korupcije. Komisija za preprečevanje korupcije je prejela dopis novogoriškega župana, je potrdila pooblaščenka za odnose z javnostmi komisije Polona Osrajnik. Šele po preverjanju prvotne ocene navedb bo komisija sprejela odločitev, ali bo zadevo sprejela v obravnavo ali ne, dodatnih pojasnil pa zaradi interesa postopka ni mogla dati.

Odzval se je tudi Gorazd Podbevšek, ki je potrdil prejem županovega poziva. "Razočaran sem, da se je župan odločil za komuniciranje prek medijev, nad namigovanji o zlorabi zaupnih informacij in celo koruptivnem ravnanju z moje strani pa sem ogorčen," je v odgovoru zapisal Podbevšek.

Podbevšek: Namigovanja so neresnična in nesmiselna Predsednik Hitovega nadzornega sveta je pojasnil, da je njegova žena Romana Podbevšek opravljala funkcije zastopnika družb v poslovnem sistemu Sergeja Racmana v mirovanju, kar je del nalog kot vodje pravne službe v sistemu. "Namigovanja v pismu in medijih, da naj bi jaz razkrival zaupne podatke glede Hitovega projekta v Vrtojbi družbi Alea Iacta, pa so ne le neprimerna in neresnična, ampak tudi nesmiselna. Takšnih načrtov namreč še danes ne poznam," je še zatrdil Podbevšek.

"Pri delu v nadzornem svetu Hita zaupnih podatkov nikoli nisem razkrival nikomur. Vselej pa sem ravnal tudi pošteno in skrbno, kar pa žal očitno ni po volji določenih ljudi znotraj in zunaj družbe. O tem ali lahko po pismu Arčona še učinkovito opravljam funkcijo v družbi, bom razmislil v prihodnjih dneh," je še zapisal Podbevšek.

Bo Hit dobil konkurenco? Družba Alea Iacta, katere zakonita zastopnica je bila Romana Podbevšek do 1. junija, je na občini Šempeter-Vrtojba predstavila projekt za gradnjo nakupovalno-zabaviščnega centra na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba. V sklopu tega kompleksa naj bi bila tudi manjši hotel in igralni salon. Občinski svetniki so na seji prejšnji teden sklenili, da Alea Iacta na tej lokaciji po pridobitvi državne koncesije lahko izvaja igralniško dejavnost.

V neposredni bližini ima nepremičnine tudi novogoriški Hit, ki pripravlja projekt za gradnjo večjega zabaviščno-igralniškega projekta v bližnji prihodnosti. Vodilni v Hitu so zato opozorili, da je soglasje ljubljanski družbi, ki je neposredni konkurent Hitu na omenjeni lokaciji, čudno, saj je šempetrsko-vrtojbenska občina solastnica novogoriške igralniške družbe.

Ne spreglejte