Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
9. 5. 2018,
16.47

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Gorenje

Sreda, 9. 5. 2018, 16.47

5 let, 11 mesecev

Novi lastnik Gorenja izbran, cena vrtoglava, kmalu prevzem

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Gorenje | Foto STA

Foto: STA

Kitajska družba Hisense bo v prihodnjih dneh objavila ponudbo za prevzem Gorenja, drugega največjega zaposlovalca v državi. S proizvodnimi lokacijami v Sloveniji, Srbiji in na Češkem zaposluje več kot deset tisoč ljudi.

Iz Gorenja so pravkar sporočili, da so izmed treh ponudb strateških partnerjev iz Azije izbrali najboljšo. Oddala jo je kitajska skupina Hisense, ki je za ceno delnice ponudila 12 evrov, pod pogojem, da v prevzemnem postopku pridobi najmanj 50 odstotkov in eno delnico družbe.

Ponujena cena je skoraj dvakrat višja od tiste na Ljubljanski borzi. Gorenjeva delnica je danes ob večjem prometu pridobila več kot šest odstotkov vrednosti in se ustavila pri 6,8 evra.

Uprava je sicer prejete ponudbe preučila skupaj s finančnim in pravnim svetovalcem ter ključnimi delničarji, ki so aktivno sodelovali v postopku.

Osem milijard evrov prihodkov

Skupina Hisense je eden največjih kitajskih proizvajalcev bele tehnike in elektronike (mobilnih in pametnih telefonov, televizorjev itd.). Ustanovljena je bila leta 1969, njen najpomembejši lastnik pa je kitajska država.

Na borzi kotirata dve njeni družbi: Hisense Electric in Hisense Kelon Electrical Holdings. V letu 2017 sta skupaj ustvarili skoraj osem milijard evrov prihodkov, kar ju uvršča med prvo peterico kitajskih skupin iz panoge.

Skupina ima na Kitajskem v lasti 13 tovarn. Proizvodne obrate ima tudi v Mehiki, Alžiriji, Južnoafriški republiki in Egiptu, v Evropi pa na Madžarskem in v Franciji, a ne s področja bele tehnike.

Za leto 2019 so v Hisenseju napovedali začetek prodaje pametnega telefona nove generacije 5G. 

Prevzemno namero bo zelo verjetno objavila družba Hisense Kelon, ki pod blagovnimi znamkami proizvaja hladilnike, zamrzovalne skrinje, manjše gospodinjske aparate, klimatske naprave ... Sedež ima v provinci Guangdong na jugu Kitajske. Lani je ustvarila približno 264 milijonov evrov čistega dobička.

Njen upravni odbor vodi Tang Yeguo, dolgoletni vodilni menedžer, ki je v Hisense Kelonu opravljal številne funkcije. 50-letnik je na položaju predsednika upravnega odbora od leta 2006.

Predsednik, torej operativni prvi mož Hisense Kelona, je od lani 44-letni Šia Šaokian. Po javno dostopnih podatkih je v lanskem fiskalnem letu dobil za okrog sedem milijon evrov prejemkov.

Trije ponudniki

Kot je znano, so nezavezujoče ponudbe oddali štirje potencialni strateški partnerji, skrbni pregled pa so opravili trije, ki prihajajo iz Azije in so tudi oddali zavezujoče ponudbe. Po neuradnih podatkih so to Haier, Hefei Meiling in Hisense Electric. Vsi so aktivni v Gorenjevi panogi, torej v proizvodnji bele tehnike in gospodinjskih aparatov.

Veliko zanimanje strateških partnerjev iz panoge in presenetljivo visoka ponujena cena dokazujeta, da v Gorenju prepoznavajo potencial za razvoj novih produktov in širitev na evropske trge, prek družbe Asko pa tudi v Avstralijo in na druge trge.

Po večletnem obdobju, ko so se slovenske družbe znašle na lastniškem prepihu in prehajale v roke finančnih skladov, se je prvič zgodilo, da se je za eno od njih vnel boj med multinacionalkami, ki so tudi v svoji panogi med največjimi igralci na svetu.

Ne spreglejte