Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2017,
14.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

3

Natisni članek

Cimos Palladio Finanziaria

Četrtek, 18. 5. 2017, 14.54

6 let, 7 mesecev

Prodajni postopek za Cimos je končan #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

3

Cimos | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Družba TCH Cogeme, ki je v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria, je vplačala kupnino sto tisoč evrov, delnice Cimosa pa so prenesli na novega lastnika. Po uspešno končani prodaji so pred javnost stopili glavni akterji v prodajnem postopku.

O tem, kakšna je prihodnost Cimosa in kaj lahko pričakujejo njegovi zaposleni, kupci, dobavitelji, lokalna skupnost in vsi drugi deležniki, so spregovorili:

  • glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh in predsednica uprave SDH Lidia Glavina, ki sta kot predstavnika večinskih lastnikov vodila prodajni postopek,
  • predsednik upravnega odbora TCH Cogeme Gino Berti in
  • predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl.
Dogajanje na novinarski konferenci v Kopru smo spremljali v živo:

"Prestrukturiranje še ni končano," je povedal predsednik upravnega odbora TCH Cogeme Gino Berti. | Foto: Vid Ponikvar "Prestrukturiranje še ni končano," je povedal predsednik upravnega odbora TCH Cogeme Gino Berti. Foto: Vid Ponikvar 15:19 Na vprašanje, ali bodo spoštovali kolektivno pogodbo, je Berti odgovoril: "Prestrukturiranje še ni končano. Knjiga naročil je v stanju, v kakršnem je. Naredili bomo vse, kar je potrebno, ampak je vse odvisno od tega, ali nam bo uspelo."

15:17 "Veliko smo izgubili. Pred nami je veliko dela, dodatnega prestrukturiranja. Naš načrt je pridobitev novih poslov v naslednjih nekaj letih in Cimos pripeljati do točke, na kateri je že bil," je dodal Rosendahl.

15:15 "V Cimos vlagamo veliko denarja," je poudaril Berti in dodal, da bo Koper za njihovo skupino postal središče razvoja in raziskav.

"Pred nami je veliko dela, dodatnega prestrukturiranja. Naš načrt je pridobitev novih poslov v naslednjih nekaj letih in Cimos pripeljati do točke, na kateri je že bil," je povedal predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl. | Foto: Vid Ponikvar "Pred nami je veliko dela, dodatnega prestrukturiranja. Naš načrt je pridobitev novih poslov v naslednjih nekaj letih in Cimos pripeljati do točke, na kateri je že bil," je povedal predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl. Foto: Vid Ponikvar 15:13 "Zdaj smo na začetku, veliko imamo za narediti. Cimos potrebuje preobrat v poslovanju, kar zahteva čas. Ampak smo optimistični," je dejal Berti.

15:12 Gino Berti se je zahvalil obema ministroma, ki sta naredila vse za razrešitev meddržavnega spora, ki je oviral konec prodaje.

15:10 Po besedah Lidie Glavine je bilo v prodajnem postopku ključno, da se ohranita know-how in obseg zaposlenih. Cimos je potreboval tudi svež kapital, ki ga je lahko zagotovil zgolj zasebni vlagatelj. In upa, da bodo to upoštevali tudi Cimosovi kupci.

Glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh in predsednica uprave SDH Lidia Glavina | Foto: Vid Ponikvar Glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh in predsednica uprave SDH Lidia Glavina Foto: Vid Ponikvar 15:07 "Imeli smo vzpone in padce. Pogajanje je bilo zelo težko, ampak na koncu smo vselej prišli do rešitve, kompromisa. Do zmage za vse udeležence v procesu. To je najboljše jamstvo za prihodnost Cimosa," je pojasnil prvi mož DUTB.

15:05 "To ni konec procesa, ampak nov začetek za Cimos," je dejal Balogh.

15:04 "Na ta dan smo čakali zelo dolgo. Zgodila se je privatizacija Cimosa. Ni dobil samo novega lastnika, ampak tudi strateškega partnerja. To je zelo pomembno za njegovo prihodnost, ker je pomembno industrijsko podjetje in ključen zaposlovalec v regiji," je povedal Balogh.

Že pred novinarsko konferenco je TCH na skupščini prevzel lastništvo in upravljanje Cimosa. Po njej se bo sestal tudi nadzorni svet družbe.

Kaj je oviralo konec prodaje

V zadnjih mesecih je bil ključna ovira za konec prodaje nerešeni spor s Hrvaško o morebitnem Cimosovem dolgu, ki bi izhajal iz tožbe hrvaške Agencije za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) in bi lahko znašal 50 milijonov evrov.

Slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić | Foto: STA , Slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić Foto: STA , Te ovire ni več, saj bosta minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić v prihodnjih dneh podpisala meddržavni dogovor, po katerem bo morebitne obveznosti nase prevzela DUTB.

Po sporazumu bosta DUTB oziroma slovenska država Republiki Hrvaški plačali sedem milijonov evrov.

Kaj čaka Cimos?

Že danes je družba TCH Cogeme tudi uradno prevzela lastniški nadzor nad Cimosom. Nase je prevzela tudi 110 milijonov Cimosovega dolga in koprski družbi s povečanjem kapitala zagotovila sredstva za poslovanje.

TCH je Cimosu že nakazal dobrih 18 milijonov evrov svežega kapitala, ki bo delno namenjen obratnemu kapitalu, delno pa poplačilu bank, ki niso sodelovale pri odobritvi sindiciranega posojila. Preostali del obveznosti do teh bank bo Cimos poplačal, ko bo od Italijanov dobil še 15 milijonov evrov svežih sredstev.

Po prihodu novega lastnika Cimos čakajo velike spremembe. Znižalo se bo število zaposlenih, saj se bo zgodila odprodaja nekaterih nedonosnih programov.

Pričakovati je mogoče, da Italijanom v prvem letu še ne bo uspelo zaustaviti trenda upadanja prihodkov. Cimos namreč pesti zdaj že kronično pomanjkanje naročil, najbolj prav v programu kinematike. Tudi če se s kupci zaradi uspešne prodaje nemudoma dogovorijo za nova naročila, pa v Cimosu potrebujejo več kot leto dni in obsežna vlaganja v stroje in opremo, da jih lahko izpolnijo.

Ne spreglejte