Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
12.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

farmacevti farmacija Biofarmacevtika Mengeš Sandoz Novartis Lek

Sreda, 18. 5. 2016, 12.59

6 let, 7 mesecev

Novartisova odločitev za delitev na dve družbi ne bo vplivala na organiziranost Leka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novartis | Foto Reuters

Foto: Reuters

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, ki je prek svoje generične divizije Sandoz tudi lastnik Leka, je včeraj napovedal, da bo svoje farmacevtsko dejavnost razdelil na dve družbi. Prva se bo osredotočala na razvoj onkoloških zdravil, druga pa na preostala zdravila. V Leku zatrjujejo, da se jih sprememba ne bo dotaknila.

Iz Novartisa so tudi sporočili, da divizijo Novartis Pharmaceutical obenem zapušča izvršni direktor David Epstein. Nasledila ga bosta Paul Hadson, dozdajšnji vodja Astre Zeneca v Severni Ameriki, in Bruno Strigini, ki bo prevzel vodenje novonastale družbe Novartis Oncology.

V Leku ne pričakujejo sprememb

Nova organiziranost ne bo imela vpliva na poslovanje Leka, ki je od leta 2002, ko ga je prevzel Novartis, član generične veje Novartisa. "Včeraj objavljena sprememba v organiziranosti Novartisa predvidoma ne bo vplivala na organiziranost Leka," so zapisali.

Lek podjetje | Foto: Tina Deu Foto: Tina Deu

Prav tako v Leku zavračajo namige, da bi Novartisova odločitev lahko kakorkoli vplivala na delovanje enega izmed ključnih Novartisovih centrov za razvoj in proizvodnjo biofarmacevtike v Mengšu.

Tam so prav letos odprli nov, deset milijonov evrov vreden laboratorij za razvoj končnih biofarmacevtskih izdelkov, nadzor kakovosti in tehnični razvoj biofarmacevtike. Ta predvidoma ostaja pod okriljem Sandoza, zato sprememb ne bo.

Sandoz pionir pri razvoju podobnih bioloških zdravil

Biofarmacevtika je sicer najsodobnejša in najhitreje rastoča veja farmacevtske industrije, ki prinaša nove možnosti zdravljenja številnih kompleksnih bolezni. Z razvojem podobnih bioloških zdravil, kjer je Sandoz pionir v svetu, poskušajo v podjetju zapolniti trg bioloških zdravil. Ta so zaradi zahtevnih raziskav in razvoja zelo draga.

Vodja globalnega tehničnega razvoja v Sandozovi biofarmacevtiki Uroš Urleb ob letošnjem odprtju novega laboratorijskega objekta v Biofarmacevtiki Mengeš. | Foto: STA , Vodja globalnega tehničnega razvoja v Sandozovi biofarmacevtiki Uroš Urleb ob letošnjem odprtju novega laboratorijskega objekta v Biofarmacevtiki Mengeš. Foto: STA ,

Biološka zdravila se uporabljajo pri zdravljenju rakavih ali imunoloških bolezni, njihova cena pa lahko presega nekaj sto tisoč evrov na leto. S podobnimi biološkimi zdravili, ki so enako kakovostna, varna in učinkovita, a mnogo cenejša, bodo v Novartisu omogočili ustrezno zdravljenje bistveno večji populaciji ljudi. Gre za nekakšne generike bioloških zdravil.

Novartis lani s padcem prodaje, Sandoz z zmanjšanimi prihodki

Švicarski farmacevtski velikan je imel leta 2015 slabo prodajo zdravil za oči in kontaktnih leč svoje hčerinske družbe Alcon, preostalim poslovnim področjem pa tega izpada ni uspelo nadomestiti. Prihodki so se tako zmanjšali za pet odstotkov, na 49,41 milijarde dolarjev, analitiki so pričakovali pol milijarde dolarjev več.

Kot so v začetku letu sporočili iz podjetja, je za poslabšanje rezultatov poleg slabše prodaje hčerinske družbe kriv predvsem visok tečaj dolarja. Čisti dobiček Novartisa se je tako lani zmanjšal za 34 odstotkov, na sedem milijard dolarjev.

Sandoz | Foto: Reuters Foto: Reuters

Novartisova generična enota Sandoz, ki ima v lasti slovenski Lek, je lani zmanjšala prihodke za štiri odstotke, na 9,2 milijarde dolarjev, pri čemer se je količinski obseg prodaje povečal za kar 15 odstotkov. Rast prodaje so zaznali v vseh regijah, v katerih poslujejo.

Nova struktura poslovanja posledica nakupa razvoja onkoloških zdravil GlaxoSmithKlina

Kot so še poudarili pri Novartisu, je nova struktura poslovanja logična posledica nakupa razvojnega oddelka onkoloških zdravil od GlaxoSmithKlina, za katerega je Novartis odštel 16 milijard dolarjev (14 milijard evrov). Novartisova reorganizacija svoje primarne farmacevtske dejavnosti, ki predstavlja približno dve tretjini 49 milijard dolarjev (43,5 milijarde evrov) težke letne prodaje družbe, po poročanju Reutersa kaže na vse večji pomen, ki ga v tej švicarski družbi namenjajo področju razvoja onkoloških zdravil.

"Novartis pričakuje, da bodo napovedane spremembe družbi dale nov zagon v smeri inovacij, večanja prodaje in doseganja zastavljenih poslovnih ciljev," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Nova oblika poslovanja, ki so jo napovedali v Novartisu, je pričakovana. V zadnjih letih je področje onkoloških zdravil doseglo kritično maso," je dejal Mick Cooper, analitik Trinity Delte.

Ne spreglejte