Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2016,
14.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

vino Vinag vinogradi

Sreda, 4. 5. 2016, 14.53

6 let, 6 mesecev

Nizozemci bi Vinagove vinograde najemali, a ne obdelovali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Vinag | Foto STA

Foto: STA

Nizozemsko podjetje Vinmar, za katerim stoji azijski kapital, je vse od stečaja leta 2014 najemnik Vinaga in uporablja njegovo blagovno znamko. Zdaj želi prekiniti pogodbo o obdelavi vinogradov.

Stečajni upravitelj nekoč uglednega mariborskega vinarskega podjetja Vinag Simon Prelogar nam je dejal, da ima z nizozemskim podjetjem Vinmar sklenjeni dve pogodbi, eno o najemu in eno o obdelavi vinogradov.

"Slednjo želi Vinmar prekiniti z obrazložitvijo, da imajo s tem preveč stroškov," je dejal Prelogar, ki prekinitvi pogodbe nasprotuje.

Prekinitev pogodbe ni povezana s spomladansko pozebo

V javnosti so se ob tem pojavile navedbe, da je odločitev Vinmarja posledica pozebe, ki je Slovenijo prizadela pretekli teden, kar pa Prelogar zavrača. Pravi, da so predstavniki Vinmarja željo po prekinitvi pogodbe prvič podali že meseca marca.

Da bi se izognil dodatnim nevšečnostim in zavaroval upnike, je stečajni upravitelj podal poziv interesentom za obdelavo vinogradov. "Že danes se je javilo nekaj interesentov," je dejal Prelogar.

Prednost bodo imeli najemniki, ki bodo vzeli več vinogradov hkrati

Ponudbo za obdelavo vinogradov morajo sicer interesenti oddati do 11. maja. Potencialni najemniki vinogradov v Košakih, Jarenini in Svečini morajo v ponudbo vključiti pogoje pod katerimi bi bili pripravljeni obdelovati površine, prednost pri izbiri pa bodo imeli tisti ponudniki, ki bodo vzeli v obdelavo več vinogradov hkrati.

Vinagovi vinogradi v Košakih so po pozebi v dokaj dobrem stanju, medtem ko so jo slabše odnesli vinogradi v Jarenini in Svečini. | Foto: Ana Kovač Vinagovi vinogradi v Košakih so po pozebi v dokaj dobrem stanju, medtem ko so jo slabše odnesli vinogradi v Jarenini in Svečini. Foto: Ana Kovač

O materialni škodi, ki so jo pretekli teden utrpeli vinogradi, stečajnik sicer ni želel špekulirati. "Točno oceno bomo lahko podali po letošnji trgatvi," je dejal Prelogar.

Je pa danes v izrednem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, zapisal, da so Vinagovi vinogradi v Košakih v dokaj dobrem stanju, medtem ko so jo slabše odnesli vinogradi v Jarenini in Svečini. Tam je do 90 odstotkov mladih trt pomrznilo oziroma je poškodovanih, vinograd Pesjak je celo pomrznil v celoti.

Ne spreglejte