Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
17. 2. 2017,
11.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Natisni članek

avtomobil Prevent Group Nijaz Hastor

Petek, 17. 2. 2017, 11.56

6 let, 6 mesecev

Nijaz Hastor znova razjezil Nemce

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38
Nijaz Hastor | Foto STA

Foto: STA

Stari znanec Slovenije, bosansko-nemški poslovnež Nijaz Hastor, je kot petinski lastnik nemškega proizvajalca avtomobilskih delov zahteval zamenjavo celotnega vodstva družbe. A Nemci so ga pravočasno zaustavili.

Najbogatejši Bošnjak Nijaz Hastor, ki se ga v Sloveniji spominjamo kot grobarja slovenjegraškega Preventa Globala, je znova razjezil Nemce. Že konec lanskega poletja je nemškemu avtomobilskemu koncernu Volkswagen povzročil za več kot sto milijonov evrov škode. Zaradi spora z njegovima podjetjema koncern ni mogel proizvesti 22 tisoč avtomobilov.

Družina Hastor z Nijazom na čelu je pred kratkim kupila petinski delež nemške družbe Grammer, ki je pomemben evropski dobavitelj sestavnih delov za avtomobilsko industrijo. Pretežno proizvajajo avtomobilske sedeže ter naslonjala za roke in glavo.

V matični tovarni v Wolfsburgu je zaradi avgustovskega spora izpadla proizvodnja okoli deset tisoč golfov.  | Foto: Volkswagen V matični tovarni v Wolfsburgu je zaradi avgustovskega spora izpadla proizvodnja okoli deset tisoč golfov. Foto: Volkswagen Kot poročajo nemški mediji, je Hastorjeva družba Prevent DEV - ta je del Skupine Prevent Group - konec januarja objavila namero za sklic izredne skupščine družbe, na kateri bi zamenjali direktorja Grammerja Hartmuta Müllerja in pet članov upravnega odbora.

Proizvodnjo bi preselil v BiH

Predstavniki družbe iz nemškega mesta Amberg so še pred Hastorjevim lastniškim vstopom v družbo izrazili sum, da namerava bosansko-nemški podjetnik proizvodnjo preseliti v državo s cenejšo delovno silo. Zelo verjetno v Bosno in Hercegovino.

Da bi preprečili Hastorjeve namere, so sklenili strateško partnerstvo s kitajskim podjetjem Ningbo Jifeng Auto Parts, ki je v podjetje investiralo 60 milijonov evrov. Partnerstvo so pozdravili tudi avtomobilski proizvajalci, ki kupujejo Grammerjeve izdelke.

Družba Prevent Group je naslednica podjetja Prevent Global iz Slovenj Gradca, ki je Slovencem dobro znan. Nekoč ga je vodil razvpiti podjetnik Janko Zakeršnik, danes pa ima skupina Prevent Group svoj sedež v Bosni in Hercegovini. Za Zakeršnikom je Prevent pod novim imenom prevzel bosanski poslovnež Nijaz Hastor.

Hastor je imel pred leti ključno vlogo pri propadu slovenjgraškega Preventa Globala, zaradi česar se je eden najbogatejših bosanskih državljanov znašel tudi pod drobnogledom slovenskih kriminalistov.
Ne spreglejte