Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2011,
18.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 18.13

7 let, 2 meseca

Nevidni delavci sveta zahtevajo več pravic za tuje delavce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Organizacija Nevidni delavci sveta (IWW) oz. njena samoorganizirana skupina delavcev SCT je na vpletena podjetja, državne institucije in širšo javnost naslovila več zahtev.

Zahteve so posledica, po njihovem skrajne stiske množice tujih delavcev, za katero so odgovorna vodstva podjetij in država. Odgovore omenjena skupina zahteva do 25. januarja.

"Brezplačno bivanje v delavskih domovih" Organizacija je tako med zahteve, ki jih je sprejela na četrtkovi skupščini, zapisala, da mora biti delavcem kljub prenehanju zaposlitve zaradi odpovedi delovnega razmerja, izteka pogodbe o zaposlitvi, izteka delovnega dovoljenja ali dovoljenja za prebivanje oz. kakšnega drugega razloga dopuščeno nadaljevanje bivanja v delavskih domovih in to brezplačno, pod nobenim pogojem pa se delavca ne sme odjaviti z naslova delavskega doma.

"Takojšnja ustavitev izgona iz države" Prav tako se takšnim delavcem pod nobenim pogojem ne sme razveljaviti obstoječega delovnega dovoljenja ali obstoječega bivalnega vizuma, skupina pa zahteva tudi takojšnjo ustavitev izgona iz države tistih delavcev, ki jim zaradi izgube zaposlitve preneha dovoljenje za prebivanje.

Člani skupine IWW še zahtevajo takojšnje izplačilo nadomestila za brezposelne vsem, ne glede na to, ali imajo začasno ali stalno dovoljenje za bivanje, takojšnje izplačilo odpravnine vsem delavcem, ne glede na to ali izgubijo delo zaradi stečaja ali zaradi poteka pogodbe. Vsem delavcem je po njihovem treba takoj tudi za nazaj izplačati plače, regres in druge pravice iz dela, prav tako pa morajo biti takoj za nazaj plačani socialni prispevki, ki jih delodajalci sistematično in ob vednosti države niso vplačevali.

"Za vse brez pravic" "Vse navedeno zahtevamo za vse delavce in za obdobje, dokler se jim sistemsko na zagotovi učinkovito izvrševanje pravic v Sloveniji, iskanje nove zaposlitve in prebivanja ter rešitev eksistenčne stiske," so v sporočilu za javnost zapisali Nevidni delavci sveta.

Ne spreglejte