Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2017,
11.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

6

Natisni članek

veleblagovnica Nama prodajni postopek Zavarovalnica Triglav Adriatic Slovenica Aleksander Jereb

Sreda, 5. 7. 2017, 11.21

6 let, 6 mesecev

Nepremičninski mogotec ostal praznih rok na Slovenski cesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

6

Nama, veleblagovnica | Foto STA

Foto: STA

Danes se izteka prevzemna ponudba za družbo Nama. Kot kaže, bo največja ljubljanska veleblagovnica še nekaj časa čakala na novega lastnika.

Njena večinska lastnika - Zavarovalnica Triglav in Adriatic Slovenica v lasti KD Group - naj ne bi sprejela prevzemne ponudbe, ki jo je maja objavila trgovska družba Kompas Shop, smo izvedeli neuradno.

"Prevzemna ponudba je odprta do zaključka današnjega dneva, zato komentarja oziroma odgovora še ne moremo posredovati," so sporočili iz Adriatica Slovenice.

Za Namo ponudil 19 milijonov evrov

Kot smo razkrili, je Kompas Shop za Namo ponudil visokih 20 evrov za posamezno delnico, kar celotno družbo vrednoti na nekaj več kot 19 milijonov evrov. Ponujeno ceno je določil na podlagi interne ocene.

Kompas Shop | Foto: Kompas Shop Foto: Kompas Shop To je skoraj dvakrat več od knjigovodske vrednosti delnice, ki je konec lanskega leta znašala 10,93 evra. Od prve objave namere za prevzem Name se je vrednost delnice na Ljubljanski borzi ob skromnem prometu več kot podvojila in dosegla 22 evrov.

Kompas Shop, ki ga vodi Martina Božič Grošelj, lastniško obvladujeta Samo Primožič in Samo Majhenič. Dejansko naj bi bil njegov lastnik nepremičninski poslovnež Aleksander Jereb, lastnik Akustike Group. 

Kompas Shop spada pod okrilje skupine Kompas MTS, ki je v lanskem letu ustvarila nekaj manj kot sto milijonov evrov prihodkov in 1,5 milijona evrov čistega dobička. 

Kompas MTS nima nobenih finančnih obveznosti, na letni ravni pa dosega okoli dva milijona evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Prevzem bi sicer v veliki večini financirali z najemom bančnih in drugih posojil.


Preberite še:

Koliko bi nepremičninski mogotec plačal za Namo

Spopad za največjo ljubljansko veleblagovnico


Veliko zanimanja za nakup

V Triglavu in Adriaticu Slovenici po naših neuradnih informacijah ponujene cene ne vidijo kot slabe, vendar naj bi bilo veliko zanimanja za nakup Name. Pričakujejo, da bi lahko zanjo iztržili še več, zato bodo nadaljevali postopke prodaje družbe. 

Namo naj bi si ogledovalo tudi podjetje Trigal pod vodstvom Mateja Runjaka. | Foto: STA , Namo naj bi si ogledovalo tudi podjetje Trigal pod vodstvom Mateja Runjaka. Foto: STA , Ni izključena možnost, da bodo še nekaj časa ostali lastniki, saj gre ne nazadnje za lokacijo, ki lahko z dobrim upravljanjem lastnikom prinaša mikaven donos. Obe družbi, ki se ukvarjata z zavarovalno dejavnostjo, na trgu ves čas iščeta primerne nepremičninske naložbe, s katerimi lahko ustvarita višje dobičke kot pri drugih naložbah na trgu.

V zadnjem času so tudi že prejeli nekaj ponudb za odkup Name, vendar so se v Kompas Shopu odločili, da bodo poskušali s prevzemno ponudbo prehiteti druge interesente.

Namo si po neuradnih informacijah ogleduje tudi podjetje Trigal, ki sta ga ustanovili Zavarovalnica Triglav in nemška skupina KGAL. Sredstva vlaga v nepremičnine, infrastrukturo in druge alternativne projekte. Direktor podjetja je Matej Runjak.

Delavci zaskrbljeni nad prodajo

Uprava Name pod vodstvom Simone Kozjek se ni negativno odzvala na prevzemno ponudbo. Meni, da ta ne bo negativno vplivala na obstoječa delovna mesta. 

Sredi maja je sicer uprava dobila mnenje sindikata Name in sindikata delavcev trgovine Slovenije, ki sta zaskrbljena nad informacijami o možnosti prodaje družbe.

Glavna vrednost družbe so njene nepremičnine, pri čemer je družba praktično brez dolga. V lasti ima dve veleblagovnici v Ljubljani in Škofji Loki. Poleg tega ima tudi številne nepremičnine, ki jih oddaja v najem, ter turistične kapacitete na Pokljuki in v Novigradu.


Preberite še:

Nama: ljubljanska veleblagovnica, ki sta jo obiskala tudi Tito in princ Charles 

Slovensko gospodarstvo cveti, velika podjetja podirajo rekorde


Več prihodkov, vendar ni dobička

Nama | Foto: STA , Foto: STA , V prvem četrtletju letos je Nama ustvarila deset odstotkov višje čiste prihodke od prodaje, med drugim zaradi trgovin Mango, ki jih upravlja. Delno so prodali tudi že poslovne prostore v Škofji Loki. Če te prodaje ne bi bilo, bi družba pod črto ustvarila 200 tisoč evrov izgube.

Nova uprava, ki jo po odhodu Mirjane Koporčić Veljić vodi Kozjekova, ima tudi v letošnjem letu nalogo zniževati stroške in izboljšati dobičkonosnost družbe. Na junijski skupščini sta dva največja lastnika v nasprotju s prvotnim predlogom uprave in nadzornega sveta Nami pobrala praktično ves bilančni dobiček v višini 440 tisoč evrov.

Nama je že v lani, ko je praznovala 70-letnico delovanja, občutno izboljšala poslovanje. Čiste prihodke od prodaje je povečala za več kot 20 odstotkov, na 15 milijonov evrov. Kljub temu je bilo to 14 odstotkov manj od načrtovanih.

Ne spreglejte