Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
12.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

Natisni članek

Ljubljana nepremičnine dražba Darko Horvat osebni stečaj dolg

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 12.05

6 let, 6 mesecev

Nekdanji sodelavec Darka Horvata do vratu v dolgovih, prodali bi njegovo luksuzno stanovanje

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38
Stanovanjski kompleks Močerad na Prulah | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Razkrivamo, čigavo je luksuzno stanovanje v Trnovskem pristanu, ki bo 16. junija na dražbi na prodaj za 310 tisoč evrov.

Ljubljanski podjetnik Gregor Tratnik je bil pred 15 leti eden od tesnih sodelavcev Darka Horvata, tedaj največjega domačega pidovskega tajkuna.

V njegovi krovni družbi Aktiva Group, ki je obvladovala več kot sto slovenskih podjetij, je vodil področje investicij. Horvat ga je leta 2001 poslal v Tehnounion, kjer je družbo reševal po izgubi generalnega uvozništva avtomobilov BMW. Pozneje je prevzel še vodenje družbe Koto.

Nekdanji mali delničarji Tehnouniona so Horvatu očitali, da je družbo finančno izčrpal, proti njegovi Aktivi pa so leta 2000 vložili odškodninsko tožbo zaradi nezakonitega prevzema. Pri tem so bili neuspešni. Za Tehnounionom, ki je bil ustanovljen že leta 1953, pa je ostala le še prazna lupina.

Posli padli v vodo

Danes je Tratnik do vratu v dolgovih. Posli v telekomunikacijah in nepremičninah, ki se jih je lotil po odhodu iz Horvatove ekipe, so v zadnjih letih padli v vodo. 

Njegovi podjetji Sensolink in Softart praktično ne ustvarjata več prihodkov in imata že dalj časa več dolgov kot premoženja. Med upniki je tudi finančna uprava  (Furs).

310 tisoč evrov za 73 kvadratnih metrov

Zdaj Tratniku grozi, da bo ostal brez luksuzne nepremičnine v Trnovem pod Ljubljanskim gradom.

Gre za 73 kvadratnih metrov veliko stanovanje v elitnem bloku, znanem kot Močerad, v katerem živijo oziroma so živeli direktor in solastnik Electe Damijan Janković, lobistka Nevenka Črešnar Pergar, košarkarski trener Slobodan Subotić in poslovnež Marko Mohar.

Okrožno sodišče v Ljubljani je za 16. junij razpisalo prvo javno dražbo, na kateri bodo poskušali Tratnikovo stanovanje prodati za 310 tisoč evrov.

Po naših informacijah je postopek sodne izterjave terjatev do Tratnika sprožilo več deset upnikov, ki jim dolguje od nekaj deset do nekaj tisoč evrov. 

Od propadle Aktive zahteva 300 tisoč evrov

Med njimi je tudi družba CG Invest, nekdanja Aktiva Naložbe, iz katere je Horvat v tujino prenesel 170 milijonov evrov bančnih sredstev, nato pa je družba leta 2013 končala v stečaju. Od Tratnika že vse od takrat neuspešno terjajo okoli 1.600 evrov.

Gregor Tratnik od propadle Aktive Darka Horvata zahteva več kot 300 tisoč evrov. | Foto: Gregor Tratnik od propadle Aktive Darka Horvata zahteva več kot 300 tisoč evrov. Eden od razlogov za to, da Tratnik ne poravna dolga do CG Investa, bi lahko bil ta, da je proti družbi vložil tožbo, s katero zahteva 300 tisoč evrov z obrestmi. Stečajni upravitelj Boštjan Pavec ga je namreč zavrnil, tako da Tratnik pravico išče na sodišču. Tudi če tožbo dobi, pa mu to ne bo dosti pomagalo, saj je stečajna masa CG Investa prazna.

Kljub temu ima Tratnik mnogo večje težave, kot je izguba stanovanja v Močeradu zaradi nekaj (deset) tisoč evrov dolga.

Grozi mu osebni stečaj 

Okrožno sodišče v Ljubljani je konec lanskega leta sprožilo začetek osebnega stečaja. To je naredilo na zahtevo Sberbank. Po dostopnih informacijah je ruska banka njegovemu podjetju Softart posodila 250 tisoč evrov, ker ni dobila plačila, pa se je odločila za izterjavo Tratnika. Ta se je na sklep o začetku osebnega stečaja že pritožil.

Med upniki Tratnikovih podjetij je tudi finančna uprava (Furs). | Foto: STA , Med upniki Tratnikovih podjetij je tudi finančna uprava (Furs). Foto: STA , Tratnik je marca 2013 na stanovanje v lasti Softarta v Šiški vpisal 360 tisoč evrov visok zemljiški dolg. Tega so nekaj mesecev pozneje zaradi domnevnih zlorab ukinili, saj so jih toženi in ovadeni menedžerji, pozneje pa tudi navadni posamezniki, množično vpisovali na nepremičnine in jih na preprost način zavarovali pred upniki.

Konec lanskega leta je eden od upnikov tudi zahteval razkritje domnevno lažnega vpisa zemljiškega dolga.

Mu bo pomagal Rafael Kos?

Medtem ko se upniki nadejajo uspešne dražbe, na kateri bi prodali stanovanje v Močeradu in z izkupičkom poplačali dolgove, pa Tratnik že išče rešitev za dolžniške težave.

Našel bi jo lahko v premožnem murskosoboškem podjetniku Rafaelu Kosu, nekdanjem solastniku propadlega finančnega holdinga Pom Invest. Z njim je po dostopnih informacijah dosegel dogovor, po katerem mu je Kos za leto dni posodil nekaj manj kot 800 tisoč evrov, v zameno pa je vpisal hipoteko na Tratnikovem premoženju.

Za komentar smo se obrnili na Tratnika. Njegova pojasnila bomo objavili, ko jih dobimo.

Ne spreglejte