Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
28. 3. 2017,
4.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

Natisni članek

hotel Tartinijev trg Miha Ažman ZIL inženiring Hotel Tartini

Torek, 28. 3. 2017, 4.15

6 let, 6 mesecev

Nekdanji šef BMW Slovenija si je kupil hotel na Obali

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03
Hotel Piran | Foto STA

Foto: STA

V senci (raz)prodaje velikih hotelov v Portorožu se je v teh dneh zgodila sprememba v lastništvu še enega znamenitega hotela na slovenski Obali.

Novega lastnika je dobil Hotel Tartini, ki stoji na Tartinijevem trgu v središču Pirana. V trizvezdičnem hotelu z razgledom na Piranski zaliv je 45 sob.

Kupila ga je ugledna blejska družina

Piranski hotel je kupilo nepremičninsko podjetje Impaktum, ki ga obvladuje znana in vplivna družina Ažman z Bleda.

"Hotel bomo spravili v pogon. Sobe so zastarele, tako da bo potrebna obnova notranjosti. Pregledali bomo tudi, kako izboljšati gostinski del. V nekaj mesecih se bomo odločili, v katero smer bomo vodili razvoj hotela," je pojasnil direktor Impaktuma Miha Ažman.

Hotel so sicer kupili deloma z lastnimi viri in deloma z bančnimi posojili. Po dostopnih informacijah so pri Addiko Bank (nekdanji Hypo) najeli dva milijona evrov vredno posojilo po 2,45-odstotni obrestni meri, ki zapade leta 2027.

Ažman je dolgo časa vodil podružnico BMW v Sloveniji. V letih 2008 in 2009, ko je vladi predsedoval Borut Pahor (SD), je bil celo član upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod), predhodnice današnjega SDH. 

Svet občine Bled je medtem v začetku leta 2015 izbral Jako Ažmana za direktorja zavoda Turizem Bled, najpomembnejše turistične organizacije slovenskega turističnega bisera.

Prej vladali Ljubljani …

Do zdaj je bil hotel Tartini v lasti podjetja Oljka, ki spada pod okrilje skupine ZIL inženiring. Hotel je kupilo na dražbi leta 1999, v zadnjih letih pa z njim ustvarja prihodke v višini okoli milijona evrov na leto. V letu 2015 je doseglo minimalni dobiček. 

Lastniki ZIL Inženiringa so člani znane slovenske plavalne družine Mankoč. Vodi ga Nestor Mankoč, nekdanji predsednik Plavalnega kluba Ilirija in podpredsednik Plavalne zveze Slovenije. Njegov sin je nekdanji vrhunski plavalec Peter Mankoč.

Družba ZIL inženiring pod vodstvom Nestorja Mankoča je prodala hotel Tartini v Piranu. | Foto: STA , Družba ZIL inženiring pod vodstvom Nestorja Mankoča je prodala hotel Tartini v Piranu. Foto: STA , ZIL inženiring je bil sicer v Ljubljani dolgo časa ena od največjih projektantskih in inženirskih družb za pripravo, izvedbo, inženiring in nadzor stanovanjskih, cestnih in drugih projektov. V zadnjih nekaj letih je bilo proti njemu vloženih več tožbenih zahtevkov v skupni vrednosti nekaj manj kot dva milijona evrov.

… danes v finančnih težavah

Prodaja hotela Tartini se je zgodila zaradi finančnih in poslovnih težav ZIL inženiringa. Družba, ki se je v preteklosti lotila vrste nepremičninskih projektov, je imela že konec leta 2015 za okoli 13 milijonov evrov dolga, ki je zapadel v lanskem letu.

Velik del tega je od ZIL inženiringa terjala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Po javno dostopnih podatkih je bil ZIL inženiring konec lanskega leta nekaj časa celo na seznamu davčnih neplačnikov.

Že v preteklosti so se pojavile informacije o prodaji hotela Tartini, za katerega naj bi pričakovali okoli deset milijonov evrov. V ZIL inženiringu so iskanje kupca tedaj zanikali.

"Družba ZIL inženiring je hotel prodala skladno s poslovnim načrtom odprodaje poslovno nepotrebnega premoženja, vse s ciljem končne sanacije družbe. Za poslovanje pa to ni bistvenega pomena, saj bo družba krepila svojo osnovno dejavnost, inženiring," so nam pojasnili v ZIL inženiringu.

Ne spreglejte