Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2015,
17.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Advantage Austria gospodarska klima optimizem davčna reforma davki

Torek, 15. 12. 2015, 17.12

7 let, 2 meseca

Največji vlagatelji v Sloveniji hvalijo delavce in kritizirajo davčni sistem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med avstrijskimi podjetji v Sloveniji je več optimizma, a Slovenija jih utesnjuje z neustreznim davčnim sistemom, nefleksibilnim delovnim pravom in s korupcijo.

V primerjavi s preteklimi leti avstrijska podjetja v Sloveniji opažajo več optimizma in za leto 2016 napovedujejo izboljšanje gospodarskega stanja, je pokazala anketa Advantage Austria Ljubljana, uradnega predstavništva avstrijskega gospodarstva v Sloveniji. Več kot polovica podjetij pričakuje, da bo prihodnje leto 2016 vsaj tako uspešno, kot je bilo preteklo.

Anketa je bila izvedena med okoli 700 podružnicami podjetij z večinskim avstrijskim kapitalom, ki poslujejo v Sloveniji in zaposlujejo med 15 in 20 tisoč ljudi. S približno petimi milijardami evrov so ta podjetja največji tuji vlagatelj v Sloveniji.

Avstrijci zadovoljni s slovensko delovno silo Slovenija izstopa po razpoložljivosti, kakovosti, izobrazbi in motiviranosti delovne sile, pravijo pri Advantage Austria. Škoda pa je, da tako dobrega delavca Slovenija kaznuje z veliko davčno obremenitvijo dohodka, izpostavlja direktor Peter Hasslacher.

Največja težava je slovenski davčni sistem Zgornji graf prikazuje razkorak med pomembnostjo dejavnikov za vlaganje v Slovenijo in zadovoljstvom glede uresničevanja teh dejavnikov. Avstrijska podjetja največji razkorak med pomembnostjo in zadovoljstvom zaznavajo pri davčni obremenitvi dohodkov (to se je še posebej pokazalo v letošnji raziskavi), (ne)fleksibilnosti delovnega prava, korupciji in kriminalu ter plačilni (ne)disciplini podjetij.

V Sloveniji se soočamo z visoko obdavčitvijo dohodkov fizičnih oseb, kjer poleg višjih povprečnih stopenj dohodnine večjo obremenitev pomenijo tudi prispevki za socialno varnost, ki v Sloveniji nimajo t. i. kapice oziroma zgornje meje, nad katero se prispevkov ne bi obračunavalo. Višji dohodki tujih menedžerjev so tako višje obdavčeni, kot bi bili v Avstriji, opozarjajo v družbi Leitner+Leitner, ki že 20 let svetuje avstrijskim vlagateljem v Sloveniji. Ovira za naložbe v Sloveniji je tudi dvojna obdavčitev.

Želijo si večjo predvidljivost Avstrijska podjetja opozarjajo na negotovost zaradi nepredvidljivosti ravnanja davčnih in sodnih oblasti, saj prihajajo iz države, ki ima zelo razvito davčno prakso, je povedala Karmen Demšar iz družbe Leitner+Leitner.

Je pa za avstrijske vlagatelje v Sloveniji ugoden sistem obdavčitve pravnih oseb, saj v Sloveniji stopnja davka od dohodka pravnih oseb znaša 17 odstotkov, v Avstriji pa 25. Podjetja v Sloveniji lahko dobijo tudi davčne olajšave za naložbe, raziskave in razvoj.

Neprivlačnost Slovenije za tuje naložbe Raziskava kaže, da so Slovenijo kot privlačno ocenili le štirje odstotki vprašanih. Delež tistih, ki pravijo, da je povprečno privlačna, se je od lani zvišal s 35 na 40 odstotkov. Za približno pet odstotnih točk pa se je povečal delež tistih, ki menijo, da je Slovenija za tuja vlaganja zelo neprivlačna.

Ne spreglejte