Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
18.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

11

Natisni članek

privatizacija ministrstvo za finance SDH borza NLB delnice

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 18.44

6 let, 6 mesecev

Naj odprem denarnico za delnico NLB ali ne?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

11

NLB | Foto STA

Foto: STA

Napovedana izdaja delnic NLB je po mnenju analitikov lahko priložnost za vlagatelje. Banka je stabilna, razmere na finančnih trgih ugodne, hkrati pa na trgu primanjkuje bančnih priložnosti z visokimi kapitalskimi količniki. Poudarjajo pa, da bančne delnice v splošnem spadajo med tveganejše naložbe.

Država začenja prodajni postopek za polovico NLB, ki je v stoodstotni lasti države. Čeprav je NLB po izdatni državni pomoči in prenosu slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank pred tremi leti danes precej robustna, nekateri pravijo celo, da je kapitalsko premočna, nad banko visi nekaj tveganj, ki lahko oklestijo tudi zanimanje vlagateljev oziroma ceno, ki so jo ti pripravljeni plačati.

Glavna tveganja so morebitna državna jamstva v primerih tožb zaradi izbrisa podrejenih obveznic in neurejenih razmerij z varčevalci nekdanje Ljubljanske banke, o katerih smo pisali tukaj.

Odločilno vprašanje cene

V dveh tednih naj bi bil objavljen prospekt za prvo javno ponudbo delnic (tako imenovani IPO), iz katerega bo razviden tudi razpon cene za delnico, ki bi jo bili vlagatelji pripravljeni ponuditi za delnico banke.

Ciljna cena države (torej cena, pod katero pri prodaji ne bo šla) naj bi se gibala okrog knjigovodske vrednosti delnice, ki pa je po mnenju analitikov le težko dosegljiva. Da je cilj težko dosegljiv, naj bi se zavedali tudi v vladajoči politiki, kjer se krepi odpor do prodaje

Analitiki odgovarjajo na vprašanja:

  • ali je nakup delnic NLB priložnost,
  • po kakšni ceni bo država prodajala,
  • ali lahko povpraševanje zavre izkušnja s prodajo delnic NKBM, ki so jih leta 2007 kupci "razgrabili", a nato izgubili vse,
  • na kaj morate biti pred nakupom delnic pozorni.

NLB cena delnice | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Bančne delnice so priložnost"

"Če bo cena ugodna, ni razloga, da se tudi mali vlagatelji ne bi odločili za nakup delnic," meni analitik Alte Matej Šimnic. | Foto: Matej Leskovšek "Če bo cena ugodna, ni razloga, da se tudi mali vlagatelji ne bi odločili za nakup delnic," meni analitik Alte Matej Šimnic. Foto: Matej Leskovšek Matej Šimnic, Alta: "Z vidika razmer na kapitalskih trgih in gospodarskega stanja v Sloveniji so trenutne razmere vsekakor ugodne.

Bančništvo zaradi svojih specifik oziroma nizkih obrestnih mer z vidika vrednotenja nekoliko zaostaja za preostalimi sektorji, vseeno pa bi lahko predvsem tuji vlagatelji v teh razmerah bolj pozorno proučili naložbo, kot je NLB. 

Racionalni vlagatelj bo ne glede na izkušnje z NKBM moral realno oceniti priložnost, ki jo ponudba delnic omogoča. Če bo cena ugodna, ni razloga, da se tudi mali vlagatelji ne bi odločili za nakup delnic, je pa ob tem seveda treba paziti na razpršitev naložb in upoštevati, da je bančni sektor verjetno najbolj tvegan del delniškega trga. O vrednotenjih je težko govoriti in za zdaj še nimamo pripravljenih podrobnejših vrednotenj, glede na donosnost na kapital in tudi tveganj pa bi lahko NLB v grobem uvrstili v skupino skupaj s francoskimi in italijanskimi bankami."

"Vlagatelje lahko odvrneta visoka cena in ohranjanje vpliva države"

"Povprečno vrednotenje evropskih bank je trenutno pri okoli 60 odstotkih knjigovodske vrednosti. Če je trenutna knjigovodska vrednost NLB 65 evrov, bi lahko realno pričakovali ceno okoli 40 evrov na delnico," meni analitik Finančnih trgov Luka Gubo. | Foto: Osebni arhiv "Povprečno vrednotenje evropskih bank je trenutno pri okoli 60 odstotkih knjigovodske vrednosti. Če je trenutna knjigovodska vrednost NLB 65 evrov, bi lahko realno pričakovali ceno okoli 40 evrov na delnico," meni analitik Finančnih trgov Luka Gubo. Foto: Osebni arhiv Luka Gubo, Finančni trgi: "Trenutno okolje na finančnih trgih je primerno za iskanje vlagateljev: makroekonomski podatki za Evropsko unijo (EU) in Slovenijo so dobri, vrednotenja razvitih trgov so visoka, med vlagatelji pa vlada optimizem. V takšnem okolju je dobro biti prodajalec, kar je že nekajkrat pokazala zgodovina.

Optimizem na borzah pa še ne pomeni, da bo prva javna ponudba delnic (IPO) NLB uspešna. Institucionalne vlagatelje vedno zanimajo takšne zgodbe, kot je primer NLB, vendar po ustreznem vrednotenju. Prav tako bo vpliv države tudi po IPO-ju še vedno visok, saj bo imela 25-odstotni delež, kar pomeni, da lahko neposredno vpliva na menedžment in posredno na poslovne odločitve banke. Vlagatelji si tega ne želijo, saj je njihov interes imeti dobro podjetje, ki dobro posluje, raste in ustvarja dobičke, ne pa podjetje, ki ga država uporablja za doseganje svojih interesov, ki so politični, ne poslovni.

Povprečno vrednotenje evropskih bank je trenutno pri okoli 60 odstotkih knjigovodske vrednosti  če je trenutna knjigovodska vrednost NLB 65 evrov, bi lahko realno pričakovali ceno okoli 40 evrov na delnico. NLB smo davkoplačevalci močno dokapitalizirali, velik delež slabih posojil pa je bil prenesen na DUTB, kar pomeni, da je trenutno stanje v banki dobro, kar pa lahko potencialno zviša ceno delnico ob javni ponudbi."

"Delnice NLB so zanimive za vlagatelje, naklonjene tveganjem"

"Delnice NLB so zanimive za tiste vlagatelje, ki so nekoliko bolj naklonjeni tveganju, saj bančne delnice spadajo med bolj tvegane produkte," meni Jan Koradin iz Sklada obrtnikov in podjetnikov. | Foto: Matej Leskovšek "Delnice NLB so zanimive za tiste vlagatelje, ki so nekoliko bolj naklonjeni tveganju, saj bančne delnice spadajo med bolj tvegane produkte," meni Jan Koradin iz Sklada obrtnikov in podjetnikov. Foto: Matej Leskovšek Jan Koradin, Sklad obrtnikov in podjetnikov: "Trenutno menim, da je čas za prodajo razmeroma dober, saj je banka večinoma sanirana, evropski bančni sistem stabilen, cene evropskih bank so si razmeroma dobro opomogle v zadnjem obdobju, hkrati pa je tudi na splošno mogoče zaznati optimizem med evropskimi vlagatelji. Ali je danes dober oziroma najboljši čas za prodajo, bomo lahko ocenjevali šele čez čas. V tem trenutku je treba spoštovati zaveze Evropski komisiji, ki so bile dane, če se dobro spomnimo, v čisto drugačnih tržnih razmerah, kakršnim smo priča danes.

Sam menim, da bo zanimanje za delnico NLB določila končna cena oziroma diskont, ki ga bo prodajalec ponudil v primerjavi s trenutnim vrednotenjem primerljivih bank v regiji. Moje mnenje je, da bo cena zelo težko dosegla knjigovodsko vrednost, saj povprečje oziroma mediana zahodnoevropskih bank dosega 0,8- do 0,9-kratnik te vrednosti. Bančne skupine, ki so prisotne na slovenskem trgu in kotirajo na evropskih borzah (gre za Unicredit banko, Societe Generale, ki je lastnica SKB, lastnico Banke Koper Inteso San Paolo ter Erste bank), pa v povprečju dosegajo 0,85-kratnik, pri tem, da samo Erste presega vrednost knjigovodske vrednosti. Knjigovodska vrednost delnice NLB na zadnji dan letošnjega marca znaša na konsolidirani ravni 78,2 evra.

Delnice NLB so zanimive za tiste vlagatelje, ki so nekoliko bolj naklonjeni tveganju, saj bančne delnice spadajo med bolj tvegane produkte. Za vlagatelja, ki je pripravljen sprejeti nekoliko večje tveganje, se mi zdi, glede na to, da je evropski bančni sistem v fazi okrevanja, zanimiva naložba. Vsekakor bi pa vlagateljem, ki niso pripravljeni sprejeti večjega nihanja na borzi, naložbo strogo odsvetoval.  

Delnice NLB bodo zanimive za vse institucionalne vlagatelje, ki so prisotni na domačem oziroma regionalnih trgih, saj na regionalnem trgu primanjkuje likvidnih delnic, predvsem bančnih delnic z visokimi količniki kapitalske stabilnosti. Primernejša bo cena, večje bo zanimanje med institucionalnimi vlagatelji."

Ne spreglejte