Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
3. 2. 2014,
12.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

žled sadovnjaki vinogradi

Ponedeljek, 3. 2. 2014, 12.56

7 let, 2 meseca

Na Štajerskem uničena tretjina sadnega drevja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Žledolom je povzročil škodo tudi sadjarjem in vinogradnikom. Zaradi nedostopnih terenov je za prve ocene še prezgodaj, obhodi sadovnjakov pa so lahko tudi smrtno nevarni.

V starejših sadnih nasadih, predvsem pri posameznih drevesih na Štajerskem, ocenjujejo, da bodo imeli tretjinski izpad sadnega drevja. Pri intenzivnih sadovnjakih zaradi mlajših in manjših dreves tako velike škode ne pričakujejo, je pa za prve ocene še prehitro, je dejala svetovalka za sadjarstvo s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor Zlatka Gutman Kobal.

Ogled škode v sadovnjakih je zaradi pomrznjenih žic armatur po besedah Gutman Kobalove smrtno nevaren. Na žicah se je namreč nabralo ogromno ledu, ki lahko pod težo žleda vsak čas popustijo, zato sadjarjem obhode strogo odsvetujejo. Sadovnjaki bodo tako do prve otoplitve ostali zaprti.

"Brez škode je zagotovo tudi v intenzivnih sadovnjakih ne bomo odnesli, saj teža žledu precej presega običajne obremenitve," je dejala Gutman Kobalova. Da je teža žleda na drevesnih krošnjah res velika, pričajo tudi številni padci orehov, ki imajo izredno močan in razvejan koreninski sistem.

Škoda tudi zaradi nedelovanja hladilnic V sadovnjakih družbe S.P.Plod pri Slovenski Bistrici večje škode niso utrpeli, zaradi izpada električne energije pa se bojijo, da bo škoda nastala v primeru dolgotrajnega izpada električne energije v hladilnici sadja. Informacij o ponovni vzpostavitvi elektrike namreč še vedno nimajo. S pomožnimi agregati si zaradi prevelikega obsega hladilnice ne morejo pomagati, je dejal direktor in lastnik Stanislav Pšeničnik.

Haloški vinogradi povsem nedostopni V Ptujski kleti, kjer imajo največ vinogradov na strmih pobočjih Haloz, škode še ne morejo oceniti, saj so ti zaradi obilice snega in žleda povsem nedostopni. Ocene škode bodo lahko podali šele ob prvi otoplitvi, ko bodo ceste prevozne in ko bo mogoč ogled vinogradov. Po grobi oceni so verjetno poleg polomljenih trt poškodovani tudi prvi poganjki, je dejala Biserka Kokot.

V vinski kleti Zlati Grič iz Slovenskih Konjic za zdaj niso opazili škode na vinski trti, prav tako so imeli ves čas zagotovljeno električno energijo. "Izpad elektrike v tem času za vinsko klet ne bi bil kritičen, saj je proces proizvodnje vina večinoma končan. Motena bi bila edino polnitev steklenic," je povedal enolog Dejan Vrečko.

Na Bizeljskem in Goričkem večje škode zaradi žleda v vinogradih ne pričakujejo, prav tako niso imeli motene oskrbe z električno energijo.

Perutninarji brez večjih težav Zaradi žleda je bila že v petek prekinjena dobava električne energije na enoti Krmila družbe Pivka perutninarstva, d. d., zato se je obratovanje ta dan ustavilo. Zaposleni so že v petek očistili cesto in odstranili polomljeno drevje ter s tem omogočili dostop ekipi Elektro Primorske, ki je električno energijo ponovno vzpostavila včeraj popoldne. Zaradi izpada električne energije ni bilo mogoče raztovoriti že dostavljene krme vse do nedelje ob 15. uri, ko je mešanica krmil ponovno začela obratovati. Zaloga krmil za piščance na farmah je kljub izpadu električne energije zadostovala do ponovne vzpostavitve električne energije v Pivki.

Večina farm za vzrejo piščancev je sicer na Krasu, tako da škode niso utrpeli. Zaprta je le Pivkina trgovina Marof pri Cerknici, kjer od sinoči nimajo tako električnega toka kot tudi vode. Pričakujejo, da elektrike ne bo še najmanj dva dni.

V Perutnini Ptuj niso imeli težav s prekinitvijo električne energije in proizvodnja poteka nemoteno.

Ne spreglejte