Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
15.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

2

Natisni članek

najbogatejša ženska denar smrt Liliane Bettencourt Francoise Bettencourte Meyers

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 15.49

6 let, 6 mesecev

Na lestvici najbogatejših žensk še vedno vztraja dedinja L'Oreala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

2

Francoise Bettencourt Meyers | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nedavna smrt najbogatejše ženske na svetu, dedinje kozmetičnega velikana L'Oreal Liliane Bettencort, ni občutno spremenila oziroma zamajala razmerja moči na lestvici najbogatejših Zemljank. Na njej namreč po smrti Bettencourtove zdaj kraljuje njena 64-letna hči Francoise Bettencourt Meyers, katere neto premoženje po oceni revije Forbes znaša vrtoglavih 36,2 milijarde evrov.

Nova najbogatejša Zemljanka v nasprotju s svojo pokojno materjo velja za zadržano žensko, ki se izogiba pojavljanju v javnosti ali na družabnem parketu.

Po poročanju revije Forbes Francoise Bettencourt Meyers velja za samotarko, ki se že vse svoje življenje giblje znotraj družinskega kroga.

Nova najbogatejša Zemljanka živi odmaknjeno od sveta

"Zanjo lahko rečemo, da živi dokaj izolirano od medijskega sveta," pojasnjuje avtor knjige Afera Bettencourt Tom Sancton in dodaja, da se je nova dedinja L'Oreala v svoji mladosti znotraj sveta bogatih počutila neudobno. 

Vendar pa bo 64-letnica, ki več ur na dan posveti igranju klavirja, poleg tega pa je izdala tudi dve knjigi, po smrti svoje matere Liliane Bettencourt težko ohranila njej tako ljubo odmaknjenost.

Prek družinskega podjetja Tethys namreč obvladuje 33-odstotni delež v francoskem kozmetičnem velikanu, kar po oceni Bloombergovih analitikov znaša za 43,3 milijarde dolarjev oziroma 36,2 milijarde evrov neto premoženja. 

Liliane Bettencourt je v 94. letu starosti v četrtek umrla na svojem domu v Parizu. | Foto: Reuters Liliane Bettencourt je v 94. letu starosti v četrtek umrla na svojem domu v Parizu. Foto: Reuters

Bettencourt Meyersova s tem na lestvici najbogatejših Zemljank vodi pred dedinjo ameriške trgovske verige Walmart Alice Walton, katere neto premoženje po oceni Forbesa znaša 37,9 milijarde dolarjev oziroma 31,4 milijarde evrov.

Tretje mesto s 31,8 milijarde dolarjev oziroma 26,6 milijarde evrov zaseda dedinja ameriškega prehrambenga koncerna Mars Jaqueline Mars.

Četrta na Forbesovi lestvici je dedinja bavarskega avtomobilskega koncerna BMW Susanne Klatten z 22,5 milijarde dolarjev oziroma 18,5 milijarde evrov, peta pa lastnica kitajske družbe Country Garden Yang Huiyan z 21,8 milijarde dolarjev oziroma 18,2 milijarde evrov premoženja.

Hči se do zdaj ni vmešavala v vodenje L’Oreala 

Bettencourt Meyersova se je v javnosti do zdaj pojavljala redko, nazadnje ob vrsti ugibanj o tem, ali bo družina svoj delež v podjetju odprodala, s čimer bi novi večinski lastnik L'Oreala postal švicarski prehrambni velikan Nestle.

Vendar pa dedinja kozmetičnega koncerna poudarja, da se po materini smrti ne bo veliko spremenilo. 

"V tem bolečem trenutku za našo družino bi rada ponovila, da smo popolnoma zavezani L’Orealu in njegovemu vodstvu," je Bettencourt Meyersova poudarila po smrti matere.

Nova najbogatejša Zemljanka z možem Jean-Pierrom Meyersom | Foto: Reuters Nova najbogatejša Zemljanka z možem Jean-Pierrom Meyersom Foto: Reuters

Milijarderka po besedah Sanctona do zdaj sicer ni pokazala toliko zanimanja za podjetje kot njena mati, in to čeprav je bila več kot dve desetletji članica upravnega odbora.

"Prihajala je na sestanke, vendar tam v nasprotju z materjo nikoli ni bila posebej aktivna. Liliane je prebrala na tone dokumentov, L’Oreal je bil njena kri. To zagotovo ne velja za Francoise," pojasnjuje Sancton.

Ime Liliane Bettencourte se je v francoski javnosti pojavilo tudi v povezavi s finančno afero nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Tožilci so nekdanjemu predsedniku namreč očitali, da je izkoristil dementno milijarderko za nezakonito financiranje svoje predvolilne kampanje leta 2007. Kasneje so obtožnico proti Sarkozyju umaknili.

Odnose med materjo in hčerko večkrat spremljali prepiri

Medtem sodelavec revije Challenges Eric Treguier opaža, da so se vezi družine z uglednimi in elitnimi posamezniki v zadnjih dvajsetih letih močno razrahljale. 

"Pred dvajsetimi leti so Bettencourtovi v svojem domovanju gostili ugledne politike, bančnike in umetnike, toda po smrti Lilianinega moža Andreja Bettencourta leta 2007 se je njihov krog znancev in prijateljev močno skrčil," pripoveduje Treguier.

Odnose med materjo in hčerko so v zadnjih letih večkrat zaznamovali prepiri. | Foto: Reuters Odnose med materjo in hčerko so v zadnjih letih večkrat zaznamovali prepiri. Foto: Reuters

Po smrti Bettencourta, konservativnega francoskega politika, so se poslabšali tudi odnosi med materjo in hčerko.

Leta 2007 sta se spopadli celo na sodišču, razlog za to pa je bila materina neprištevnost zaradi težav z demenco. Sodišče je leta 2011 nato odločilo, da morajo nad Lilianinimi odločitvami bdeti njeni otroci.

"Lilianina smrt bo verjetno pomenila osebno olajšanje za Francoise. Z mamo je imela zapleteno razmerje, ki se ga bo zdaj nekako rešila," napete odnose med dedinjama kozmetičnega velikana v zadnjem obdobju komentira pisatelj Sancton.

Ne spreglejte