Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2012,
16.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 6. 2012, 16.39

7 let, 2 meseca

Ministrstvo poudarja prednosti lokalno pridelane zelenjave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lokalno pridelana zelenjava je zaradi kratke poti do potrošnika bolj kakovostna, ohrani več vitaminov in manj obremenjuje okolje, je poudarila Martina Bavec z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Po vstopu Slovenije v EU tržna pridelava slovenske zelenjave stalno upada. Po letu 2004 so bili namreč naši pridelovalci izpostavljeni tuji konkurenci in uvozu iz drugih držav. "Dostikrat je uvožena zelenjava slabše kakovosti, in sicer tudi zaradi dolge transportne poti," je na novinarski konferenci na kmetiji na obrobju Ljubljane dejala Bavčeva.

"Zelenjava slovenskih proizvajalcev ni našla prave poti do potrošnikov" Zelenjava slovenskih proizvajalcev po njenem mnenju tudi ni našla prave poti do potrošnikov, zato poskuša ministrstvo za kmetijstvo in okolje v zadnjem obdobju z različnimi aktivnostmi in promocijskimi akcijami ta trend obrniti.

"Čas od pobiranja na njivi do ponudbe potrošniku je najkrajši" Med drugim želi potrošniku tudi predstaviti prednosti slovenske pridelave zelenjave. Ta je pridelana v bližini, zato je čas od pobiranja na njivi do ponudbe potrošniku najkrajši. Večji tržni delež slovenske pridelave je tudi vključen v integrirano pridelavo zelenjave, kar pomeni, da so kmetje vključeni v sistem kontrolirane pridelave, kjer so upoštevani višji okoljski standardi kot v državah, ki konkurirajo slovenski zelenjavi.

Slovenska zelenjava je 2,3-krat manj obremenjena z ostanki pesticidov Slovenski pridelovalci so po besedah Bavčeve še dodatno kontrolirani. "Zelenjava slovenske pridelave je v primerjavi z zelenjavo iz uvoza 2,3-krat manj obremenjena z ostanki pesticidov. To je razlog več, da se splača gledati poreklo zelenjave in da potrošniki zahtevamo na policah slovensko zelenjavo," je opozorila.

Bavčeva: Z uvozom podpiramo delovna mesta v drugih državah Poudarila je, da z vsakim hektarjem zelenjave, pridelane doma, potencialno porabimo toliko delovnih ur, da bi lahko enega človeka več zaposlili. "Trenutno pa precejšen delež zelenjave uvozimo in tako podpiramo delovna mesta v drugih državah."

"Na slovenskih policah se prodaja varna zelenjava" Glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje Saša Dragar Milanovič je dejala, da lahko v splošnem zatrdi, da se na slovenskih policah prodaja varna zelenjava. Potrošnike pa opozarja, naj preverijo blago in tudi poreklo oz. oznake na teh živilih.

Gabrijelčičeva: Z daljšanjem poti upada vrednost, predvsem vitaminov "Zdravje ne nastaja v zdravstvenem sektorju ampak na kmetijah, na policah, kjer lahko izberemo bolj ali manj zdravo hrano. Lokalno pridelano hrana ima mnogo prednosti za zdravje potrošnika. Krajši kot je čas od pobiranja do mize, večja je biološka vrednost sadja in zelenjave. Z daljšanjem poti upada vrednost, predvsem vitaminov," je opozorila Mojca Gabrijelčič z Inštituta RS za varovanje zdravja. Poudarila je, da zelo malo potrošnikov preverja poreklo in označbe pri sadju in zelenjavi. Po večini so to upokojenci, najmanj pa so na to pozorni študenti.

Ne spreglejte