Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
17. 5. 2017,
20.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

zavarovanje Sergej Simoniti

Sreda, 17. 5. 2017, 20.14

6 let, 6 mesecev

Mikrozavarovanja za večjo varnost ljudi z nizkimi dohodki

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Požar letališče Levec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Mikrozavarovanja, ki so v svetu nastala kot odgovor na potrebe prebivalcev z nizkimi dohodki, so v Sloveniji povsem neznana. Po besedah direktorja agencije za zavarovalni nadzor Sergeja Simonitija pa bi z njimi pridobili vsi.

Zavarovalnice niso dobrodelne organizacije, klasična zavarovanja pa so po besedah Sergeja Simonitija za določen del populacije predraga. "Zato bi kazalo razmisliti o vključujočih in mikrozavarovanjih, ki pomenijo pridobitev za vse: zavarovalnicam bi zagotovila organsko rast, državam pa znižala stroške, ki bi sicer padli na davkoplačevalce," je na mednarodni zavarovalniški konferenci v Ljubljani dejal Simoniti.

Konference na temo vključujočih in mikrozavarovanj ter priložnosti in izzivov za evropske države, odvila se je v Inštitutu za strateške rešitve, se je udeležilo več kot sto domačih in tujih strokovnjakov.

"Prihodki v naši širši regiji marsikomu ne omogočajo dostopa do klasičnih zavarovalnih produktov. Tako imajo ljudje veliko premoženja nezavarovanega, pri čemer je lahko včasih resno ogrožen tudi njihov edini prihodek. Breme te škode se velikokrat prenaša na državo in davkoplačevalce," pojasnjuje direktor agencije za zavarovalni nadzor Sergej Simoniti. | Foto: Ana Kovač "Prihodki v naši širši regiji marsikomu ne omogočajo dostopa do klasičnih zavarovalnih produktov. Tako imajo ljudje veliko premoženja nezavarovanega, pri čemer je lahko včasih resno ogrožen tudi njihov edini prihodek. Breme te škode se velikokrat prenaša na državo in davkoplačevalce," pojasnjuje direktor agencije za zavarovalni nadzor Sergej Simoniti. Foto: Ana Kovač

Tovrstna zavarovanja so se doslej uveljavila predvsem v državah v razvoju, manj pa so navzoča v razvitejšem delu sveta. "To je priložnost za zavarovalniško industrijo," je dejala Andrea Keenan, ena od vodilnih v organizaciji AM Best in podpredsednica Microinsurance Network.

Mikrozavarovanja zavarovancem prinašajo socialno varnost. Gre za zavarovanja z nizkimi premijami, ki potrošniku ponujajo preproste zavarovalne police z nizkimi premijami in nizkimi zavarovanimi vsotami. Ciljna skupina so ljudje s prihodki v višini med 1,25 in štiri dolarje na dan.

Potreba po tovrstnih zavarovanjih se najbolj pozna v primerih raznih naravnih nevšečnosti, kot so pozeba, toča ali žled. Uporabljajo pa se veliko širše, na primer za premoženjska, življenjska ali zdravstvena zavarovanja, in se pogosto sklepajo skupinsko.

"Mikrozavarovanja so pomembna, ker zmanjšujejo revščino in povečujejo blagostanje," se je strinjal direktor avstrijskega nadzornika zavarovalnic FMA Peter Braumüller. Dodal je, da tovrstna zavarovanja niso zanimiva le za prebivalce v Afriki, Aziji in drugih regijah, temveč imajo potencial tudi v vzhodni in srednji Evropi ter Zakavkazju.

Ne spreglejte