Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2019,
11.35

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

13

Natisni članek

Hoče - Slivnica Gradec odpuščanja Magna Steyr

Torek, 12. 11. 2019, 11.35

4 leta, 5 mesecev

Magna v krizi? V Gradcu naj bi brez dela ostalo 1.800 ljudi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

13

Magna Steyr v Hočah | Na seznamu za odpuščanje naj bi se znašli predvsem začasni delavci. | Foto Matjaž Vertuš

Na seznamu za odpuščanje naj bi se znašli predvsem začasni delavci.

Foto: Matjaž Vertuš

Nad Magno Steyr se očitno zgrinjajo črni oblaki. V obratu avstrijsko-kanadske multinacionalke v Gradcu naj bi po neuradnih informacijah delo izgubilo kar 1.800 zaposlenih. Na seznamu za odpuščanje naj bi se znašli predvsem začasni delavci. Ali bodo varčevalni ukrepi zaradi krize v avtomobilski industriji prizadeli tudi redno zaposlene, pa še ni znano. Spomnimo, da je do odpuščanj delavcev, tudi na domnevno sporen način, septembra prišlo tudi v novi Magnini lakirnici v Hočah.

Po poročanju več avstrijskih medijev naj bi bili med 1.800 odpuščenimi zaposlenimi v Magninem obratu v Gradcu predvsem začasni delavci. Po poročanju portala oe24.at je delo v graški tovarni že septembra izgubilo 700 zaposlenih. V Magni tega vala odpuščanj takrat niso hoteli komentirati.

V graški družbi Magna Steyr so v odzivu za STA zanikali poročanje avstrijske tiskovne agencije APA, da naj bi nameravali odpustiti 1800 zaposlenih. "Informacije o odpuščanjih, kot so navedene v prispevku avstrijske tiskovne agencije APA, ne držijo. V tem hipu ne izvajamo tovrstnih programov odpuščanja. Gre za govorice brez resnične podlage, govoric pa ne želimo komentirati," so sporočili iz Magne. Kot je izvedela STA, za Magnino podružnico v Hočah trenutno ni v veljavi nobenega načrta odpuščanja.

Magna
Novice Bo vodstvu hoške Magne uspelo pomiriti jezne delavce? #video

Odpuščali naj bi predvsem začasne delavce

Direktor Magne Steyr in Magne Europe Günther Apfalter je nato konec oktobra po poročanju avstrijskih medijev namignil, da zmanjševanje števila začasnih delavcev že poteka. Takrat je v graškem obratu delalo okoli deset tisoč, na ravni celotne avstrijske Štajerske pa je Magna Steyr zaposlovala 16 tisoč ljudi. Koliko od omenjenih delavcev je zgolj začasnih, ni znano.

Magna Steyr je lakirnico v Hočah uradno odprla 10. julija 2019. Septembra so tam odpustili šest redno zaposlenih delavcev. | Foto: Uroš Maučec Magna Steyr je lakirnico v Hočah uradno odprla 10. julija 2019. Septembra so tam odpustili šest redno zaposlenih delavcev. Foto: Uroš Maučec

Po neuradnih informacijah vodstvo avtomobilskega koncerna zdaj načrtuje odpuščanje vseh začasnih delavcev, ukinili naj bi 1.800 delovnih mest. Ali bodo zaradi varčevalnih ukrepov, ki so posledica krize v avtomobilski industriji, odpuščali tudi redno zaposlene, za zdaj še ni znano.

Magna
Novice Magna delavce v Hočah odpušča zaradi upada naročil #video

Zašli v rdeče številke

V Magnini tovarni v Gradcu so v prvih treh četrtletjih letošnjega leta sicer dokončali 124.500 avtomobilov, kar je 15 odstotkov več kot lani. Promet je v tem času narasel s 4,33 na 5,25 milijard dolarjev, na koncu leta pa naj bi po zadnjih ocenah dosegel od 6,6 do 6,8 milijarde dolarjev. Ta ocena je sicer nižja kot avgusta, ko so predvidevali, da bo promet letos znašal od 6,8 do 7,2 milijarde dolarjev.

Na Planetu so razkrili, da se število zaposlenih z odpuščanji zmanjšuje, da gre za posledico upada naročil in posebnega varčevalnega programa Fokus, ki teče v družbi. | Foto: Matjaž Vertuš Na Planetu so razkrili, da se število zaposlenih z odpuščanji zmanjšuje, da gre za posledico upada naročil in posebnega varčevalnega programa Fokus, ki teče v družbi. Foto: Matjaž Vertuš

V drugem in tretjem letošnjem četrtletju so namreč pri Magni Steyr zabeležili bistveno manj čistega dobička kot v predhodnem letu. Od julija do septembra so pridelali celo 233 milijonov dolarjev čiste izgube, medtem ko so še lani ustvarili 554 milijonov dolarjev čistega dobička. Letos je nazadovala zlasti proizvodnja BMW serije 5, saj so dokončali 25 tisoč modelov manj kot lani.

Uradno odprtje lakirnice Magna Steyr 10.7.2019
Novice V hoški Magni odpustili šest zaposlenih

Odpuščanja tudi v novi hoški lakirnici

Spomnimo, da je septembra delo v novi Magnini lakirnici v Hočah izgubilo šest redno zaposlenih delavcev, ki so prejeli odpovedi iz poslovnih razlogov. V Magni so takrat poudarili, da so v istem obdobju zaposlili šest novih delavcev, tako da se število zaposlenih v hoški tovarni ne zmanjšuje.

Za Magno Steyr velja pogodbena zaveza, da mora v Hočah do leta 2022 zaposliti 404 ljudi. Če želi prejeti dobrih 18 milijonov evrov državnih subvencij, pa bo morala v desetih letih zaposliti tisoč ljudi. | Foto: Matjaž Vertuš Za Magno Steyr velja pogodbena zaveza, da mora v Hočah do leta 2022 zaposliti 404 ljudi. Če želi prejeti dobrih 18 milijonov evrov državnih subvencij, pa bo morala v desetih letih zaposliti tisoč ljudi. Foto: Matjaž Vertuš

Na Planetu so takrat pridobili dokument, v katerem jasno piše, da se število zaposlenih z odpuščanji zmanjšuje, da gre za posledico upada naročil in posebnega varčevalnega programa Fokus, ki teče v družbi. Odpuščeni delavci so napovedali, da bodo pravico iskali na sodišču. Enega od njih so odpustili isti dan, ko je delodajalca seznanil, da bo šel na očetovski dopust, odpustili pa so tudi nekdanjo sindikalno zaupnico.

Za Magno Steyr sicer velja pogodbena zaveza, da mora v novi lakirnici v Hočah do leta 2022 zaposliti 404 ljudi. Če želi prejeti dobrih 18 milijonov evrov državnih subvencij, pa bo morala v desetih letih zaposliti tisoč ljudi.

Ne spreglejte