Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2017,
11.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

7

Natisni članek

Luka Koper Mladen Jovičič sindikat SDH Dragomir Matić

Sreda, 30. 8. 2017, 11.01

6 let, 6 mesecev

Luka Koper: kaj bo pokazala preiskava nesreče, v katero je vpleten prvi sindikalist

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

7

Luka Koper dvigalo | Foto Luka Koper

Foto: Luka Koper

Danes je potekala seja nadzornega sveta Luke Koper, ki zbira obremenilno gradivo za zamenjavo uprave podjetja. Medtem policija preiskuje sume kaznivih dejanj pri poslovanju Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev (IPS). Divji zahod pri najemanju delovne sile je očitno privedel tudi do nedavne nesreče s smrtnim izidom, v katero je bil vpleten prvi sindikalist Luke Koper Mladen Jovičić.

Na dnevnem redu seje, ki se je zavlekla v večerne ure, je bilo več točk. Glavni očitki SDH zoper upravo, ki jo vodi Dragomir Matič, so:

1) Divji zahod na področju najemanja izvajalcev pristaniških storitev, kjer so državni organi ugotovili, da gre za "suženjsko delo" z nizkim plačilom, ogromno denarja pa se dvigne in izgine neznano kam.

Stolček predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matiča se maje. | Foto: STA , Stolček predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matiča se maje. Foto: STA , 2) Slabši rezultati, izkoriščenost opreme in prenizek donos v primerjavi s pristanišči v regiji, zaradi česar bi morala Luka Koper dosegati višje dobičke. To so ugotovili na podlagi študije mednarodne družbe McKinsey, kjer so "na daljavo" pregledali poslovne procese v Luki Koper in ugotovili ogromne rezerve oziroma neučinkovitosti pri poslovanju. Luko Koper so v družbi McKinsey primerjali z ogromnim številom drugih pristanišč, ki jih že imajo v bazi.

Po informacijah iz virov blizu nadzornikov Luke Koper, Slovenskega državnega holdinga (SDH) in vlade je zamenjava uprave le še vprašanje časa. Vendar do tega danes še ni prišlo.

Predsednik nadzornega sveta Rado Antolovič je po seji po poročanju STA dejal, da je treba "umiriti žogico in bolj konstruktivno delati naprej. Zadeva se je preveč zakuhala v napačno smer."

Del nadzornikov iz vrst države želi namreč najprej počakati na revizijo poslov med Luko Koper in izvajalci pristaniških storitev, ki naj bi bili ključni razlog za zamenjavo. "Pogodbo z izvajalcem revizije, družbo Pricewaterhouse Coopers (PWC), usklajuje nadzorni svet in še ni bila podpisana," so nam pojasnili v Luki Koper. Končana naj bi bila predvidoma oktobra.

Luka Koper v polletju za 24 odstotkov povečala dobiček

Luka Koper je v letošnjem prvem polletju ustvarila 27,1 milijona evrov čistega dobička, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S temi rezultati se je danes seznanil nadzorni svet, ki ima na dnevnem redu še več drugih točk, ugiba se celo o menjavi uprave.

Čisti prihodki od prodaje družbe Luka Koper so v polletju dosegli 105,5 milijona evrov, kar je 10 odstotkov več kot v prvem polletju 2016, je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila Luka Koper.

Celotna skupina Luke Koper je v prvih šestih mesecih povečala obseg pretovorjenega blaga za šest odstotkov na 12 milijonov ton. V mesecu maju je bil dosežen celo rekorden mesečni ladijski pretovor v zgodovini družbe, in sicer v višini 2,3 milijona ton.

V tem času so pretovor zabojnikov povečali za devet odstotkov, medtem ko je bil pretovor avtomobilov za dva odstotka manjši kot v lanskem prvem polletju.

Prihodki skupine so se v prvem polletju povečali za sedem odstotkov na 108 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 15 odstotkov na 27 milijonov evrov. Za naložbe je skupina Luka Koper s 1090 zaposlenimi med januarjem in junijem namenila 29,4 milijona evrov. STA


Preberite še:

Ena Luka Koper, dva svetova: ko sindikati pozabijo na najeto delovno silo 

Za "gazde" v Luki Koper rekordno leto, država nadnje pošilja revizorje

Prihajajo milijonski računi za julijsko blokado Luke Koper


Upravljal žerjav, ki je pokopal delavca

Nove deviantnosti sistema IPS bo verjetno razkrila tudi preiskava nedavne delovne nesreče s smrtnim izidom, v kateri je bil udeležen Mladen Jovičić, predsednik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta koprske družbe, ki na zadnji skupščini ni dobil razrešnice zaradi lanske blokade pristanišča. 

Tragični dogodek se je zgodil v poznih popoldanskih urah 29. julija. Eden od delavcev je med čiščenjem skladišča na terminalu sipkih tovorov stisnil grabilnik žerjava, ki ga je takrat upravljal Jovičić. Delavec je na kraju nesreče umrl zaradi poškodb. 

V nedavno delovno nesrečo s smrtnim izidom je bil vpleten Mladen Jovičić, predsednik sindikata žerjavistov. | Foto: STA , V nedavno delovno nesrečo s smrtnim izidom je bil vpleten Mladen Jovičić, predsednik sindikata žerjavistov. Foto: STA , Okoliščine nesreče še vedno ugotavlja policija. Nanjo smo naslovili več vprašanj. Zanimalo nas je:

- kdaj natančno je bila policija prvič obveščena o tem dogodku,

- ali je policija že na kraju samem zaslišala žerjavista, ki je upravljal žerjav v času nesreče s smrtnim izidom,

- ali je policija na kraju samem opravila preizkus alkoholiziranosti in vsebnosti preostalih prepovedanih substanc ter če ne, zakaj tega ni izvedla,

- ali lahko potrdijo ali zanikajo, da so za izjavo žerjavista in odvzem krvi poskrbeli šele nekaj dni po dogodku,

- ali je preiskava že končana in kaj so ugotovili.

"Potrjujemo, da smo bili dne 29. 7. 2017 obveščeni, da je v Luki Koper prišlo do delovne nesreče, pri kateri je ena oseba izgubila življenje. V tej zvezi je na Sektorju kriminalistične policije v teku kriminalistična preiskava oziroma predkazenski postopek, v interesu katerega drugih podatkov trenutno ne moremo posredovati v javnost," so nam pojasnili na Policijski upravi Koper. 

A Igor Cek, odvetnik družine pokojnega delavca, že zdaj ugotavlja, da "je zadeva zelo problematična". "Ne gre le za sume kršitve delovne zakonodaje, ampak tudi kaznivih dejanj," je za Siol.net povedal Cek, ki o podrobnostih noče govoriti do ugotovitev policije.

Če se bo Mišič res vrnil, se bo (tudi) zaradi drugega tira

Gašpar Gašpar Mišič | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Ena od točk nadzornega sveta je bilo tudi odločanje o predlogu Gašparja Gašparja Mišiča za vrnitev na položaj predsednika uprave Luke Koper. S tem bi se Mišič odrekel odškodnini, ki naj bi mu pripadala po tem, ko je sodišče odločilo, da je bil sklep o njegovem odpoklicu ničen.

Če se je vrnitev Gašparja Mišiča, direktorja javnega podjetja Marjetica Koper, v Luko še pred nekaj meseci zdela neverjetna, po novem ni več tako. 

Celo v vrstah vladajoče koalicije mu je naklonjenih več ljudi. Eden teh naj bi bil minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Gašpar Mišič naj bi bil sprejemljiv kandidat tudi za njegovega državnega sekretarja Jureta Lebna

Čeprav nekateri v Stranki modernega centra (SMC) zatrjujejo, da je Gašpar Mišič edini, ki lahko obvlada gordijski vozel interesov, spreg in intrig okrog Luke, je v ozadju tudi širša politična kalkulacija. Z imenovanjem Gašparja Mišiča bi si namreč SMC za nekaj časa "kupila" tudi njegovega dejanskega šefa, koprskega župana Borisa Popoviča. To bi ji verjetno precej olajšalo delo v kampanji pred drugim tirom.

Popovič je sicer že junija odpovedal podporo referendumski zahtevi o drugem tiru, že nekaj časa pa je tudi v odkriti vojni z aktualno upravo Luke Koper. 

Kljub temu v SMC ne manjka niti tistih, ki za Gašparja Mišiča nočejo slišati. Med njimi naj bi bil tudi Aleksandar Kešeljević, ključni ekonomski svetovalec predsednika vlade Mira Cerarja.

Gašpar Mišič sicer ne izpolnjuje pogojev za imenovanje za predsednika uprave Luke Koper. Nima namreč ne univerzitetne izobrazbe ne pet let izkušenj z vodenjem velikih gospodarskih sistemov. Njegovo imenovanje bi bilo torej v nasprotju s statutom družbe.

Kot je po seji povedal Antolovič, o tem danes niso sprejeli nobene odločitve, ampak so to zadevo predali upravi.

Z Gašparjem Gašparjem Mišičem se je nedavno pogovarjal novinar Planet TV Jaka Elikan. Preverite, kaj je Gašpar Mišič povedal o aferah, ki ga spremljajo, o svojih poslih,  o krivdi za razmah korupcije v Sloveniji in kaj napoveduje za prihodnje parlamentarne volitve.

Preberite še:

Nova nesreča v Luki Koper

V koprskem pristanišču se je zrušilo dvigalo


Po naših informacijah naj bi kriminalisti že ugotovili, da je vodja delovnega procesa (signalist, odgovoren za koordinacijo med žerjavistom in delavcem na terminalu) svoje delo opravljal brez ustreznega izpita. 

Tudi ta delavec naj bi delal za isti IPS kot pokojni delavec. Gre za podjetje Konteso, ki je v lasti Igorja Babiča, brata Bojana Babiča, direktorja potniškega terminala v Luki Koper. Odvetnik Cek teh informacij ni hotel komentirati.

Nadzorni svet v novi sestavi bo preiskoval, kdo je bil organizator lanske stavke zaposlenih pred napovedano zamenjavo nadzornikov. | Foto: STA , Nadzorni svet v novi sestavi bo preiskoval, kdo je bil organizator lanske stavke zaposlenih pred napovedano zamenjavo nadzornikov. Foto: STA ,

Kdaj je policija zaslišala vpletene?

Na Luko Koper smo v povezavi z nesrečo naslovili več vprašanj:

1. Ali v Luki Koper izvajate preizkus alkoholiziranosti zaposlenih oziroma prisotnosti drugih nedovoljenih substanc?

2. Ali je bil 29. 7. 2017 (na dan, ko se je zgodila delovna nesreča s smrtnim izidom) pri zaposlenih, ki so bili vpleteni v nesrečo, pred začetkom opravljanja delovnih nalog izveden katerikoli od omenjenih preizkusov?

3. Kdaj je Luka Koper (točna ura) prvič obvestila policijo o delovni nesreči?

4. Kdaj je policija opravila zaslišanje zaposlenih, ki so bili vpleteni v nesrečo?

5. Ali je inšpektorat za preiskovanje pomorskih nesreč že končal preiskavo? Če da, kaj je ugotovil?

6. Ali je delovni inšpektor že končal preiskavo? Če da, kaj je ugotovil?

7. Ali sta policija in tožilstvo že končala preiskavo? Če da, ali so vas seznanili z ugotovitvami?

8. Kakšni so notranji postopki v družbi v primeru, ko se na vašem območju zgodi nesreča s smrtnim izidom?

"V Luki Koper občasno opravljamo preizkuse alkoholiziranosti in teste prisotnosti nedovoljenih substanc, ki so namenjeni predvsem ozaveščanju in preventivi," so odgovorili v Luki. 

"Ob hujših nesrečah z večjo materialno škodo in telesnimi poškodbami notranji red predpisuje omenjene preizkuse, če okoliščine to omogočajo oziroma če preiskave ne prevzamejo državni organi kot v primeru dotične nesreče," so pojasnili v Luki. 

"Tudi postopki obveščanja državnih organov so predpisani v zakonodaji in naših internih aktih in tudi v tem primeru smo ravnali v skladu s predvidenimi postopki. Regijski center za obveščanje je bil o nesreči obveščen ob 19.10, center pa je nadalje, v skladu s predpisanim postopkom, obvestil prehospitalno enoto in policijo," so dodali.

Več sledi.

Ne spreglejte