Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
2. 4. 2021,
6.00

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

10

Natisni članek

stanovanja Ljubljana nepremičninski trg nepremičnine

Petek, 2. 4. 2021, 6.00

3 leta

Ljubljanske nepremičnine med manj dostopnimi v Evropi, v Mariboru povsem drugače

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

10

Projekt Šumi. gradbeništvo gradbišče | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Slovenska družina s povprečno plačo si po trenutnih rekordnih cenah nepremičnin težko privošči stanovanje v Ljubljani. A raziskava je pokazala, da je, kljub temu, da so ljubljanske nepremičnine med manj dostopnimi v Evropi, prebivalcem drugih mest še težje. Na drugi strani pa sodi Maribor med najbolj ugodna mesta za nakup nepremičnine.

Če ste morda mislili, da sodi Ljubljana zaradi podivjanih nakupnih cen nepremičnin med najdražja evropska mesta, je raziskava spletne strani Numbeo pokazala drugačno sliko. Numbeo.com je največja svetovna baza podatkov o stroških in kakovosti življenja, kjer zbirajo podatke o življenju prebivalcev v več kot 3.200 mestih na svetu. Leta 2009 jo je ustanovil Srb Mladen Adamović, ki je pred tem programiral tudi za Google.

Stanovanjski bloki
Novice Kljub epidemiji izredno zanimanje za nakup stanovanj

Najdražje v Moskvi, visoko tudi Split in Beograd

Najdražje nepremičnine glede na višino plač imajo v Moskvi, kjer indeks dostopnosti nepremičnin oziroma razmerje med njihovimi cenami in povprečnimi prihodki znaša 21,12. Nižji, kot je indeks, bolj ugodne so nakupne priložnosti.

Prebivalci Moskve si v Evropi najtežje privoščijo nakup nepremičnine. | Foto: Thinkstock Prebivalci Moskve si v Evropi najtežje privoščijo nakup nepremičnine. Foto: Thinkstock Na drugem mestu po nedostopnosti tamkajšnjim prebivalcem so se znašle nepremičnine v Parizu (20,97), presenetljivo jim sledijo nepremičnine v hrvaškem mestu Split (20,3) in v srbskem Beogradu (19,77).

Projekt Šumi. gradbeništvo gradbišče
Novice Četrtina prestižnih stanovanj v Šumiju naj bi bila že prodana #foto

Od večjih evropskih mest so nepremičnine tamkajšnjim prebivalcem nekoliko bolj dostopne med drugim v Pragi (17,97), Milanu (17,85), Rimu (17,53), Lizboni (16,67), Zadru (16,41), Münchnu (16,27), Londonu (15,65), Budimpešti (14,69), Stockholmu (14,22), Barceloni (13,74) in Ljubljani (13,35), kjer se je dostopnost glede na raziskavo sredi lanskega leta zvišala za pet mest. A Ljubljana kljub temu še vedno spada med 20 odstotkov evropskih mest z najmanj dostopnimi nepremičninami.

Ljubljana na 36. mestu od 192 evropskih mest

Čeprav so se cene v slovenski prestolnici v primerjavi z letom 2015, ko je po finančni krizi prišlo do preobrata na nepremičninskem trgu, in so cene znova začele rasti, zvišale od 35 do 40 odstotkov, ta z indeksom 13,35 po zadnji raziskavi zaseda 36. mesto od 192 evropskih mest. To jo uvršča ob bok Zagrebu, Madridu in Dunaju. Lažje od Ljubljančanov si stanovanja na primer privoščijo prebivalci Luksemburga, Amsterdama, Berlina, Frankfurta, Trsta …

V Ljubljani je bilo za kvadratni meter rabljenega stanovanja lani treba v povprečju plačati skoraj tri tisoč evrov. | Foto: Getty Images V Ljubljani je bilo za kvadratni meter rabljenega stanovanja lani treba v povprečju plačati skoraj tri tisoč evrov. Foto: Getty Images V prvi polovici lanskega leta je po podatkih geodetske uprave cena kvadratnega metra v Ljubljani znašala 2.920 evrov, zdaj pa je že presegla tri tisoč evrov.

stavba SAZU
Novice Cene stanovanj v prestolnici že čez magično mejo?

V prestolnici so sicer v zadnjem letu napovedali kar nekaj novih nepremičninskih projektov, ki so v večini primerov dobro prodani že pred začetkom gradnje, a njihove cene presegajo štiri tisoč evrov za kvadratni meter in so nedosegljivi ljudem s povprečnimi dohodki.

Ob tem je predvsem v Ljubljani opazno veliko nesorazmerje med ponudbo in povpraševanjem, kar se odraža tudi v praktično razprodanih novih gradbenih projektih.

V tujini bolj kot lastništvo uveljavljen najem

Cene nepremičnin v velikih evropskih mestih v nebo poganjajo bogati domači in tuji kupci, poudarja Zarja Mavec. | Foto: Osebni arhiv Cene nepremičnin v velikih evropskih mestih v nebo poganjajo bogati domači in tuji kupci, poudarja Zarja Mavec. Foto: Osebni arhiv Da je prebivalcem nekaterih evropskih mest še težje priti do lastniške nepremičnine kot v Ljubljani, nepremičninska strokovnjakinja Zarja Mavec pripisuje dejstvu, da tamkajšnje cene zvišujejo predvsem bogati domači kupci in izjemno bogati kupci iz drugih držav. V primeru Moskve in Pariza to zagotovo velja.

"V tujini imajo nepremičnine večinoma v lasti ljudje, ki imajo denar. Preostali jih najemajo. Že tako drag nakup posledično prinaša še visoke stroške vzdrževanja nepremičnine in plačevanje nepremičninskega davka, česar se pri nas premalo zavedamo …" pravi lastnica in direktorica nepremičninske agencije Inalbea iz Ljubljane, ki je del skupine Keller Williams Slovenia.

Schellenburg Kolizej
Novice Tudi do sedem tisoč evrov za kvadratni meter stanovanja ob Gosposvetski ulici #foto

V Sloveniji praviloma vsi želijo postati lastniki nepremičnin, saj jih od dolgoročnega najema odvračajo predvsem visoke najemnine.

"Zaradi nereguliranega najemniškega trga in posledično previsokih najemnin ter ob odsotnosti subvencioniranja teh se jih večina odloči, da bo namesto plačevanja najemnin raje odplačevala stanovanjsko posojilo, najeto pri banki," pove Mavčeva in doda, da v Sloveniji stanovanja kupujemo ob pomoči partnerjev, pri pologu lastnih sredstev pa pogosto pomagata tudi družini obeh partnerjev.

Tacen najdražja hiša
Novice Lani najdražje prodano hišo že podrli

Maribor med najbolj ugodnimi mesti

Štajerska prestolnica Maribor je uvrščena na rep lestvice 192 evropskih mest, zaseda predzadnje mesto. Razmerje znaša 5,91, in je torej med najbolj ugodnimi evropskimi mesti za nakup nepremičnine.

 

Ne spreglejte