Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 4. 2017,
15.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

investicije IKEA

Torek, 4. 4. 2017, 15.22

6 let, 7 mesecev

Lendava bi lahko dobila 600 novih delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Ikea | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Lendavi pripravljajo občinski prostorski načrt za rastlinjake za ekološko pridelavo rastlin in logistični center za Ikeo na dobrih 30 hektarjih, kjer naj bi avstrijsko vrtnarsko podjetje Herneth Gartenbau zaposlilo okoli 600 ljudi, naložba pa je vredna 75 milijonov evrov.

"Uradno sicer še vedno morebitni vlagatelj Günther Herneth je bil večkrat v Lendavi z namenom, da bi njegovo podjetje v sodelovanju z Ikeo Europe tam postavilo omenjene rastlinjake in logistični center, naložbo je predstavil tudi na ministrstvu za gospodarstvo," je povedal vodja projekta Stanko Gjerkeš, sicer lendavski podžupan, ki je vzpostavil stik z vlagateljem.

Podjetje Herneth Gartenbau KG ima sedež v Gradcu in je eno od največjih avstrijskih vrtnarskih podjetij, na 20 hektarjih površin ima 180 zaposlenih, lastnik pa se ukvarja tudi s transportom.

Konec prihodnjega leta bi zaposlili 600 delavcev

"Projekt smo skupaj tehnično obdelali z vseh strani, tudi v zvezi z uporabo geotermalne energije in plina, ki sta na voljo v neposredni bližini zemljišča, zato je v aktivnosti vključen tudi Petrol. Občinski svet je prejšnji teden potrdil sklep o začetku postopka priprave občinskega prostorskega načrta za to območje, računam, da bo ta nared do septembra, oktobra, tako da bi na začetku prihodnjega leta lahko začeli postavljati rastlinjake in ob koncu leta zaposlili okoli 600 ljudi," pravi Gjerkeš.

Zemljišče, na katerem bi gradili, je skoraj v celoti v lasti Sklada kmetijskih zemljišč, pri tem pa ne bo potrebno spreminjati njihove namembnosti, saj gre za gradnjo stavb za rastlinsko pridelavo in zemljišča ostajajo neposredno namenjena kmetijski dejavnosti. Naložba je vredna 75 milijonov evrov. | Foto: Zemljišče, na katerem bi gradili, je skoraj v celoti v lasti Sklada kmetijskih zemljišč, pri tem pa ne bo potrebno spreminjati njihove namembnosti, saj gre za gradnjo stavb za rastlinsko pridelavo in zemljišča ostajajo neposredno namenjena kmetijski dejavnosti. Naložba je vredna 75 milijonov evrov. Občina bo za prostorski načrt porabila okoli 20 tisoč evrov, a tudi če bi načrt spodletel, bodo imeli tako vse pripravljeno za nove projekte.

Zemljišče v lasti Sklada kmetijskih zemljišč

Zemljišče, na katerem bi gradili, je skoraj v celoti v lasti Sklada kmetijskih zemljišč, pri tem pa ne bo treba spreminjati njihove namembnosti, saj gre za gradnjo stavb za rastlinsko pridelavo in zemljišča ostajajo neposredno namenjena kmetijski dejavnosti.

Pogodbo za obdelovanje zemljišč ima do leta 2020 sicer Kmetijsko gospodarstvo Lendava, kjer pravijo, da naložbi ne nasprotujejo, pričakujejo pa ustrezno odškodnino za tri leta izpada dohodka.

Slovenskih delavcev ne bo dovolj

Za Lendavo bi pridobitev veliko pomenila tudi zaradi zmanjšanja brezposelnosti na tem območju, ta je bila konec lanskega leta 19-odstotna, vendar toliko delavcev ne bodo našli, zato bodo zagotovo številni prihajali iz bližnjih madžarskih in hrvaških krajev.

Tujci so tudi pripravljeni delati za nižje plačilo, saj je v omenjenih državah minimalna plača nekaj nad 400 evri bruto, pri nas pa nad 800 evri.

Ne spreglejte