Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
17.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

IKEA nepremičnine Mestna občina Ljubljana Zoran Janković Grega Erman Veljko Jan stečaj gradbeni projekti gradnja trgovina

Petek, 5. 5. 2017, 17.44

6 let, 6 mesecev

Gradnja Ikee: ima Janković plan b?

Lahko zaplet pri Jankovićevih zamakne gradnjo Ikee? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

IKEA Zagreb | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Je gradnja povezovalne ceste za trgovino Ikee v ljubljanskem BTC v javnem interesu? V podjetju Protect GL v stečaju, ki ga želi ljubljanska občina za gradnjo te ceste razlastiti, menijo, da ne in da zato razlastitev zakonsko ni mogoča. Kdo ima prav, bo odločilo okoljsko ministrstvo, dolgotrajni postopek pa lahko zamakne odprtje trgovine, predvideno za sredino prihodnjega leta.

Medtem ko je švedska trgovska veriga Ikea več kot leto dni po oddaji vloge le dobila okoljevarstveno soglasje Agencije za okolje (Arso) za gradnjo trgovine v ljubljanskem BTC, se zapleta pri pridobivanju zemljišč za gradnjo prometne infrastrukture, za kar je po dogovoru z Ikeo zadolžena Mestna občina Ljubljana (MOL). 

V Ikei pravijo, da, kot so se izrazili v pisnem odgovoru na vprašanja, "še vedno" čakajo na končne prometne rešitve, ki bi jih potrdili na občini in drugih pristojnih organih ter so pogoj za začetek gradnje. Težava je predvsem gradnja povezovalne ceste med Kajuhovo in Ameriško cesto.

Trasa, kjer je predvidena cesta, gre prek zemljišč več lastnikov. Večino teh je občina že odkupila – za to je skupno namenila 125 tisoč evrov –, dve podjetji pa nista sprejeli ponujene cene. In tu se začnejo težave za občino, ki jo vodi Zoran Janković.

MOL ponudila premalo

Podjetji, ki nista pristali na prodajo, sta Protect GL in Gradis skupina G, obe sta v stečaju. Stečajni upravitelj prvega podjetja Veljko Jan na vprašanje, zakaj zemljišča niso prodali, odgovarja takole:

"MOL nam je ponudila, da 2.500 kvadratnih metrov zemljišča v lasti Protect GL odkupi po ceni 60 evrov za kvadratni meter. Ker sta na zemljišču tudi dva objekta, je ponujeni znesek za nas nesprejemljiv in bi pomenil oškodovanje stečajne mase oziroma upnikov podjetja. Celotno zemljišče je po naši oceni vredno okrog pol milijona evrov.

Želja podjetja Protect GL in njegovega največjega upnika Jožeta Lavriha, ki je nekdanji lastnik podjetja, je, da v kosu proda celotno zemljišče, veliko 17 tisoč kvadratnih metrov. Prodaja dela tega zemljišča občini oziroma razlastitev bi razvrednotila tudi preostali del, meni. 

Na ministrstvu za okolje, ki ga vodi Irena Majcen, imajo dva meseca časa, da odločijo o pritožbi na odločbo o razlastitvi podjetja Protect GL. | Foto: Ana Kovač Na ministrstvu za okolje, ki ga vodi Irena Majcen, imajo dva meseca časa, da odločijo o pritožbi na odločbo o razlastitvi podjetja Protect GL. Foto: Ana Kovač Razlastitev v rokah ministrice Majcnove

Za primere, ko lastnik zemljišča ne želi prodati in ko je načrtovana gradnja v javnem interesu, ima občina možnost razlastitve. O tej odloča upravna enota (več o postopku na koncu članka).

Upravna enota je v postopku proti podjetju Protect GL odločila, da je razlastitev upravičena. Po Janovih besedah pa so se na odločitev pritožili tako podjetje kot njegov nekdanji lastnik ter največji upnik Lavrih, pa tudi ljubljanska občina, ki ni zadovoljna z delom vsebine odločbe. 

O pritožbah po zakonu odloča ministrstvo za okolje. Na ministrstvu Irene Majcen pravijo, da so pritožbo podjetja Protect GL prejeli 10. aprila in bodo o njej odločili "predvidoma v roku dveh mesecev", kot to zahteva zakon. 

Stečajnega upravitelja drugega razlaščenca Gradisa skupine G Grege Ermana nam v zadnjih dneh ni uspelo priklicati, v poročilu, objavljenem na Ajpesu, pa Erman navaja le, da je v teku razlastitveni postopek.

Ljubljanski župan Zoran Janković zagotavlja, da občina ne bo zamaknila gradnje trgovskega središča.
 | Foto: Ana Kovač Ljubljanski župan Zoran Janković zagotavlja, da občina ne bo zamaknila gradnje trgovskega središča. Foto: Ana Kovač

Ima Janković res načrt B?

Odločitev ministrstva o razlastitvi Protect GL bo pravnomočna. Če bodo pritrdili razlastitvi, bo MOL lahko začela graditi cesto, razlaščeno podjetje pa dobi odškodnino. Stečajnik Jan sicer pravi, da imajo tudi v tem primeru še možnost uporabiti nadaljnja pravna sredstva, a o teh ne želi govoriti do končanja postopka na ministrstvu. Verjetno imajo možnost prerekanja odločitve na sodišču.

Če bo postopek trajal dolgo ali če ministrstvo prekliče odločbo o razlastitvi, pa ima verjetno MOL težavo, saj lovi rok za gradnjo infrastrukture, ki ga je postavila Ikea. Po nekaterih neuradnih informacijah se izteče konec junija.

A na občini pravijo, da vse poteka po načrtih: "Pridobivanje zemljišč poteka v skladu z dogovorom z Ikeo. Ovire, ki so se pojavile pri pridobivanju zemljišč, Mestna občina Ljubljana rešuje s postopkom razlastitve." Janković je danes za Planet TV dejal celo, da gradnja ceste, ki gre prek zemljišča Protect GL, sploh ni nujna. Zakaj potem razlastitev, ni pojasnil. 

V Ikei pravijo, da imajo zagotovilo MOL, da bo infrastruktura urejena pravi čas. "MOL nas je do zdaj obvestila, da bo svoje obveznosti v zvezi s pridobitvijo in ureditvijo ustreznih zemljišč, potrebnih za komunalno in cestno infrastrukturo ter njeno gradnjo, pravočasno izpolnila, in sicer z namenom, da se izogne vplivanju na odprtje trgovine Ikea v Ljubljani," so nam sporočili in nas preusmerili na MOL. 

Nekdanji lastnik podjetja Protect GL Jože Lavrih trdi, da je nasedel takratnim obljubam župana Zorana Jankovića o odkupu zemljišča. | Foto: Matej Leskovšek Nekdanji lastnik podjetja Protect GL Jože Lavrih trdi, da je nasedel takratnim obljubam župana Zorana Jankovića o odkupu zemljišča. Foto: Matej Leskovšek "To je bilo včasih, danes so drugi časi"

Za razumevanje spora med Protect GL in občino je pomembno razumeti tudi preteklo dogajanje okrog zemljišča v BTC. Prvi zaplet se je po besedah nekdanjega lastnika podjetja Lavriha zgodil že pred petimi leti, ko je občina spremenila namembnost zemljišča in določila, da je na tem območju predviden park. Hkrati je podjetjem na območju omogočila nadaljevanje dejavnosti.
 
Lavrih trdi, da je nasedel takratnim obljubam župana Jankovića. "Ob spremembi prostorskega načrta smo MOL napovedali tožbo zaradi spremembe načrta, ki je na območju našega zemljišča predvidela park. To je za nas pomenilo zmanjšanje vrednosti zemljišča in omejitve pri upravljanju nepremičnin. Te bi lahko le obnavljali v okviru obstoječih gabaritov. Takrat nam je župan obljubil, da bo v primeru prodaje zemljišča to odkupil on po 280 evrov za kvadratni meter, zato nismo šli v tožbo. Ko je začel odkupovati zemljišča, pa nam je ponudil 60 evrov za kvadratni meter, česar podjetje – takrat že v stečaju – ni sprejelo," razlaga sogovornik.
 
Janković je, ko ga je Lavrih spomnil na stare obljube, po njegovih besedah dejal: "To je bilo včasih, danes so drugi časi." Ker ponudbe niso sprejeli, je občina zahtevala razlastitveni postopek, ki pa po mnenju Lavriha ne more uspeti. "Menimo, da gradnja povezovalne ceste za Ikeo ne more biti v javnem interesu. To ni šola ali bolnišnica, temveč gospodarski objekt," pravi. 

Na občini nam na vprašanje, kako komentirajo očitke o možnosti oškodovanja upnikov in tem, da gradnja ceste ni v javnem interesu, niso odgovorili.

 

Ikea bo junija pripravljena

V Ikei glede na izkušnje pri gradnji trgovine v Zagrebu in Beogradu načrtujejo, da bo trgovina v Ljubljani zgrajena v 12 mesecih. | Foto: Reuters V Ikei glede na izkušnje pri gradnji trgovine v Zagrebu in Beogradu načrtujejo, da bo trgovina v Ljubljani zgrajena v 12 mesecih. Foto: Reuters Zapleti z zemljišči lahko ogrozijo časovnico Ikee. V predstavništvu multinacionalke pravijo, da bi se lahko dela začela prihodnji mesec. Trenutno izbirajo izvajalca gradbenih del – kdo je v igri, za zdaj ne izdajajo.

Po navedbah v zahtevku za okoljevarstveno soglasje bi radi že prihodnji mesec začeli rušiti obstoječe objekte na zemljišču, kar naj bi trajalo tri mesece, obenem pa bi junija zaprosili tudi za gradbeno dovoljenje za gradnjo novega objekta. To bi po načrtih začeli jeseni. Po dokončani gradnji Ikea predvideva še pet mesecev del za zunanjo ureditev.

"Če bodo pravočasno izpolnjeni vsi pogoji za gradnjo, potem nameravamo zaprositi za gradbena dovoljenja in prva gradbena dela začeti najpozneje junija ter jo odpreti v roku leta dni od začetka gradnje – torej v letu 2018. Na začetek gradnje bomo pripravljeni junija 2017, seveda ob uspešno izpeljanih vseh potrebnih upravnih formalnostih, vezanih na potrebno zemljišče za komunalno in prometno infrastrukturo ter na izdajo tako okoljevarstvenega soglasja kot gradbenega dovoljenja," so nam pojasnili.

Poudarjajo, da bi trgovina, zaradi katere se tudi okoliški prebivalci združujejo v civilno iniciativo, prinesla tudi koristi okolju:

"V družbi Ikea ocenjujemo, da bomo že v prem letu odprtja trgovine Ikea v Ljubljani privabili prek 2,5 milijona obiskovalcev. V trgovini Ikea bo neposredno zaposlitev dobilo približno 300 ljudi, trgovina pa bo ponujala še veliko več zaposlitev posredne narave."

Razlaščencu pripada nadomestilo. | Foto: Razlaščencu pripada nadomestilo. Kdo vas lahko razlasti?

  • Če država ali občina želi na primer zgraditi cesto, lahko zahteva razlastitev lastnikov zemljišč, prek katerih gre trasa ceste. A za to mora biti izkazana javna korist.
  • Javna korist obstaja na zemljiščih, kjer je v načrtu gradnja objektov oziroma zemljišč, ki so namenjeni gospodarski javni infrastrukturi, obrambi države, državnim rezervam, varnosti državljanov ter varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Poleg tega je javna korist izkazana, ko gre za gradnjo ali prevzem objektov oziroma zemljišč za potrebe izvajanja javnih služb na področju zdravstva, vzgoje, šolstva, kulture, znanosti in raziskovanja ter socialnega varstva, razlastitev pa je mogoča tudi v primerih gradnje socialnih in neprofitnih stanovanj, navaja zakon.
  • Za razlastitvenega upravičenca šteje država ali občina, odvisno za kakšen namen gradnje se izvaja razlastitev. 
  • Razlaščencu pripada nadomestilo, ki obsega vrednost nepremičnine glede na njeno dejansko rabo in stranske stroške, povezane z razlastitvijo. Če razlaščenec prebiva v nepremičnini, ki mu jo občina oziroma država jemljeta, mu pripada nadomestna nepremičnina.
Ne spreglejte