Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2015,
13.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 6. 2015, 13.19

7 let, 2 meseca

Košarica iz Bruslja: Slovenija brez evropskega denarja za drugi tir (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na seznamu predlaganih projektov za financiranje na odprtem delu razpisa za sredstva iz mehanizma CEF, ki ga je objavila Evropska komisija, ni drugega tira Koper-Divača.

Bo pa Slovenija iz nacionalne ovojnice za projekta izvlečnega tira in nadgradnje železniške povezave Poljčane-Slovenska Bistrica prejela skoraj 39 milijonov evrov. Kot je danes sporočila evropska komisarka za promet Violeta Bulc, bo komisija članicam EU predlagala, da se na prvem razpisu za sredstva iz mehanizma CEF 276 prometnim projektom razdeli 13,1 milijarde evrov sredstev EU. Ti projekti so skupaj z ostalimi finančnimi viri vredni skoraj 29 milijard evrov.

Bulčeva že zdaj poziva vse članice, naj se prijavijo na naslednji razpis iz mehanizma CEF. Ta bo objavljen v jeseni, na njem pa naj bi komisija razpisala za okoli sedem milijard evrov evropskih sredstev. Nekateri projekti bodo poleg tega vključeni še v nabor za sredstva iz t.i. naložbene ofenzive Evropske komisije, ki naj bi s pomočjo javnih sredstev privabila zasebne investitorje.

V Luki Koper razočarani V Luki Koper so nad odločitvijo Evropske komisije. Kot so poudarili, ima enojni tir kljub modernizaciji svoje omejitve, zato bi dolgoročno nujno potrebovali dodaten tir.

Minister Gašperšič: Denarja ni, ker ni znan zasebni partner pri projektu Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je povedal, da projekt izgradnje drugega tira ni bil izbran za financiranje v okviru razpisa CEF, ker še ni znan zasebni partner pri projektu. S projektom se bodo potegovali za evropska sredstva tudi v prihodnje. Meni pa, da je za drugi tir treba najprej dobiti javna sredstva in šele potem zasebnega partnerja.

Ko bodo izbrali najprimernejši model javno-zasebnega partnerstva, bodo izvedli tudi javni razpis za izbor zasebnega parterja. Predvidoma bo objavljen v prihodnjem letu.

Minister pravi, da je zanimanja zasebnih partnerjev precej "iz zelo različnih delov sveta in zelo različnih akterjev - finančnih, izvajalskih, logističnih ..." Sicer pa je optimističen, saj bi po njegovih navedbah morali biti uspešni pri iskanju zasebnega vlagatelja.

Potrdil je, da se za drugi tir zanimajo Kitajci, Turki, Nemci in Francozi. Z določenim turškim podjetjem so imeli tudi informativni sestanek, do tovrstnih sestankov s francoskimi in nemškimi podjetji pa še ni prišlo. "Se pa interes izkazuje tudi preko veleposlaništev," je dejal.

Jeseni bodo tudi objavili razpis za revizijo projekta, s katero želijo priti do tehničnih izboljšav. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko drugi tir začeli graditi konec prihodnjega leta. Končan pa bi lahko bil leta 2022, je dejal minister.

Ne spreglejte