Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 1. 2011,
11.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 22. 1. 2011, 11.44

7 let, 2 meseca

Kordež se je pritožil na zamrznitev premoženja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kranjsko sodišče je nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu začasno prepovedalo razpolaganje s premoženjem.

Kordež in njegovi najtesnejši sodelavci so namreč predmet kriminalistične preiskave. Zamrznitev je zahtevalo tožilstvo, a so se Kordež in drugi osumljenci pritožili.

Zahtevek za odvzem premoženjske koristi V skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala so za Dnevnik potrdili, da so predlagali začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi, sodišče je nato predlogu ugodilo in izdalo sklep, a so se nanj osumljenci nato pritožili. To je potrdil tudi predsednik kranjskega okrožnega sodišča Mihael Kersnik, preiskovalna sodnica pa zaradi ugovorov o zadevi še ni dokončno odločila.

Trimesečna prepoved razpolaganja s Kordežovo družinsko hišo Podrobnosti sicer na tožilstvu za Dnevnik niso želeli razkriti, a po javno dostopnih podatkih naj bi bila po sklepu kranjskega sodišča že sredi decembra vpisana trimesečna prepoved razpolaganja s Kordežovo družinsko hišo, sodišče pa je vpisalo tudi zaznambo na Kordeževi polovici družinske parcele v Lescah, kjer Kordežova družina gradi stanovanjski objekt.

Zamrznitve premoženja večih oseb? Prepoved odtujitve je po pisanju Dnevnika sodišče zahtevalo tudi za solastniški delež direktorice Merfina Marte Bertoncelj na nepremičnini v Kovorju, ni pa razvidno, ali je odredilo tudi začasno zaplembo stanovanjske nepremičnine nekdanje prve finančnice Merkurja Janje Krašovec.

Omejitve tudi pri razpolaganju z denarjem? Prav tako ni znano, ali je sodišče za osumljence zahtevalo tudi prepoved razpolaganja z denarjem na bančnih računih in z deleži v družbi Merfin, ki so jo ustanovili za managerski odkup Merkurja, pri katerem naj bi po oceni policije prišlo do oškodovanja v višini 130 milijonov evrov. Po podatkih Dnevnika policija sicer preiskuje posle in transakcije med družbami Merkur, Merfin, Mersteel, BK Kapital, HTC 2, Kograd-Igem, Factor Leasing in Hypo Leasing.

Kordežu in Bertoncljevi naj bi grozilo do osem let zapora Osumljencem policija očita storitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter več kaznivih dejanj pranja denarja. Kordežu in Bertoncljevi naj bi grozilo do osem let zapora. Neuradno naj bi kriminalisti predkazenski postopek že razširili tudi na nekdanjega Merkurjevega izvršnega direktorja Mitjo Selana, pomočnico Kraševčeve Anito Valjavec in vodjo pravne službe v Merkurju Urško Ražn.

Ne spreglejte