Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Torek,
13. 12. 2016,
15.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Energetika Martin Novšak GEN SMC Socialni demokrati DeSUS

Torek, 13. 12. 2016, 15.04

6 let, 6 mesecev

Koalicijski dren za nadzor nad elektriko iz nuklearke

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Nuklearna elektrarna krško NEK jedrska | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Nadzorni svet Gen Energije, lastnice slovenske polovice Nuklearne elektrarne Krško (NEK), na včerajšnji seji ni imenoval novih članov poslovodstva, saj jih bo raje poiskal z razpisom.

Na čelu družbe je že več kot desetletje Martin Novšak. Nadzorniki, ki jih vodi Karlo Peršolja, so mu lani spomladi podelili nov štiriletni mandat. Nekaj mesecev pozneje je Slovenski državni holding (SDH) spremenil krovni akt Gen Energije in poslovodstvo razširil na največ tri člane.

Neuradno: razkol med nadzorniki zaradi izbranke SMC

Nadzorniki so pred dvema mesecema kandidate začeli izbirati s povabili. Toda na včerajšnji seji soglasja o imenovanju niso dosegli. Po neuradnih informacijah so se razdelili v dva tabora. Medtem ko naj bi bila Peršolja (SMC) in predstavnik SDH Mitja Svoljšak naklonjena imenovanju Natalije Stošicki, izbranke SMC, za članico poslovodstva, naj bi temu nasprotovala Saša Ivan Geržina (DeSUS) in Roman Dobnikar (SD). Pri tem naj bi ju podprla tudi predstavnika zaposlenih. 

"Z iskanjem kandidatov bomo nadaljevali", je za Siol.net dejal Peršolja. Potrdil je, da bodo dva nova člana poslovodstva poiskali z javnim razpisom. 

Nadzorni svet Gen Energije vodi Karlo Peršolja. V energetskih krogih pa se govori, da se želi povzpeti na mesto generalnega direktorja družbe.  | Foto: STA , Nadzorni svet Gen Energije vodi Karlo Peršolja. V energetskih krogih pa se govori, da se želi povzpeti na mesto generalnega direktorja družbe. Foto: STA ,

Kdo bo novi član poslovodstva Gen Energije?

Po naših informacijah so se pred včerajšnjo sejo v ožji izbor uvrstili trije kandidati:

  1. Natalija Stošicki

Gre za novo ime v energetiki. Trenutno je zaposlena v SID banki kot pomočnica direktorja razvoja bančnih produktov, strategije in analiz. Pred tem je službovala kot direktorica sektorja za finance, računovodstvo in kontroling v Vzajemni, v družbah za upravljanje Publikum in Medvešek Pušnik, v Potezi, na ministrstvu za finance in Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Je občinska svetnica SMC v Zagorju. Aprila jo je vlada imenovala v nadzorni svet državne Kapitalske družbe, ki jo je v začetku meseca imenovala še v nadzorni svet Modre zavarovalnice. Da je lahko povezanost s SMC jamstvo za dober položaj v energetiki, dokazuje tudi nedavno imenovanje Gorazda Skubina, izbranca te stranke, za generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne.

  1. Jože Špiler
     

 | Foto: Že vrsto let je vodja tehničnega sektorja, razvoja in investicij v Gen Energiji. Velja za Novšakovo desno roko. V javnosti je najbolj znan kot velik zagovornik gradnje drugega bloka krške jedrske elektrarne. Za njegovo imenovanje naj bi si najbolj prizadeval Novšak. V tem primeru bi imel namreč v upravi "svojega" človeka.

  1. Bogdan Barbič

Bogdan Barbič | Foto: STA , Foto: STA , Eden od najvplivnejših mož v posavski energetiki je že več let direktor podjetja Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), ki gradi verigo elektrarn. Velja za nekakšno opozicijo Novšaku v Skupini Gen Energija, saj naj bi bil pogosto kritičen do poslovne strategije skupine. Leta 2014 je v HESS zaposlil dotedanjega poslanca SDS Andreja Vizjaka, ki si je v obdobju vlade Janeza Janše močno prizadeval za Novšakovo zamenjavo.

Hkrati uživa velik ugled v lokalni skupnosti. Na njegovi strani so župani posavskih občin in posamezni lokalni odbori vladnih strank, ki so ga tudi javno podprli. Kot smo neuradno izvedeli, so Barbičevemu imenovanju nasprotujejo v SMC in SD.

Barbič je  potrdil, da je nadzorni svet Gen Energije pisno obvestil o zavrnitvi sodelovanja. Ali se bo prijavil na razpis, ni znano.

 

Kmalu nove rošade?

V prihodnjih mesecih bi lahko prišlo do novih kadrovskih rošad v družbi, ki ima ob slovenski polovici jedrske elektrarne v lasti še Savske elektrarne, Termoelektrarno Brestanica, večino Hidroelektrarn na spodnji Savi in po novem tudi večinski delež v Gen-I, trgovcu z električno energijo, ki obvladuje največji tržni delež na področju gospodinjskih odjemalcev.

Ali bodo nadzorniki Gen Energije začeli majati položaj Martin Novšak, ki je na čelu te družbe? | Foto: STA , Ali bodo nadzorniki Gen Energije začeli majati položaj Martin Novšak, ki je na čelu te družbe? Foto: STA ,

Ključno vprašanje je, ali bodo nadzorniki začeli majati Novšakov položaj. Že pred meseci se je v energetskih krogih govorilo, da se želi nanj želi povzpeti Peršolja. Za Novšaka naj bi bil, tako viri, rezerviran položaj na vrhu NEK po upokojitvi njenega dolgoletnega direktorja Staneta Rožmana. Peršolja je to možnost javno večkrat zanikal.

Proizvedejo tretjino električne energije v Sloveniji

Prav od Novšakove usode bo najbrž odvisno, ali nameravajo v Gen Energiji v prihodnjem letu načenjati tudi vprašanje sestave upravnega odbora Gen-I, ki jo vodi Robert Golob. Vanj Gen Energija po družbeni pogodbi imenuje enega od štirih članov. To je v začetku oktobra postal Danijel Levičar, pred tem vodja direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga je za ta položaj izbral še Novšak.

Gen Energija | Foto: STA , Foto: STA ,

Gen Energija je lani na ravni skupine ustvarila 184 milijonov evrov prihodkov, kar je slaba dva milijona evrov manj kot v letu 2014, in 15 milijonov evrov dobička. Pri tem je ustvarila za skoraj 32 milijonov evrov denarnega toka (EBITDA). Skupina je lani proizvedla 3,1 teravatne ure električne energije, torej slabo tretjino vse električne energije, proizvedene v Slovenije.

Ne spreglejte