Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
10. 10. 2018,
13.39

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

2

Natisni članek

zamuda Adria Airways

Sreda, 10. 10. 2018, 13.39

5 let, 6 mesecev

Ko letite z Adrio, se pripravite na dodatne postanke

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

2

Adria Airways | Adria Airways naj bi v tem letu število potnikov povečala za 16 odstotkov. | Foto Bor Slana

Adria Airways naj bi v tem letu število potnikov povečala za 16 odstotkov.

Foto: Bor Slana

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je v zadnjem obdobju združil več poletov, kar je povzročilo slabo voljo pri potnikih. Letalo, ki je bilo na poti iz Ljubljane v Prago, se je na primer vmes ustavilo še na Dunaju, kar je podaljšalo čas potovanja. Na Adrii se branijo, da je to globalna težava in da zaradi velikega povečanja števila potnikov trpijo urniki poletov po vsem svetu.

Pri nizkocenovnih ponudnikih letalskih prevozov je običajno treba vzeti v zakup manj prijazne ure odhoda, vhod na letalo povsem na koncu letališča in strožje omejitve pri prtljagi, velikokrat pa tudi zamujajo. Vse to je povezano z varčevanjem in optimizacijo letalskih prevoznikov.

Na drugi strani imamo na voljo slovenskega letalskega prevoznika Adrio Airways, ki je običajno dražji od nizkocenovnikov, vendar je vsaj v preteklosti veljal za zanesljivega. Vendar pa ima slovenski nacionalni prevoznik v zadnjih mesecih nemalo težav s točnostjo svojih poletov.

Adria Airways
Novice Adria Airways se tudi z nemško posadko ne more dvigniti iz izgube

Veliko nezadovoljstva med potniki

Potniki Adrie Airways so s storitvami letalskega prevoznika zadnje čase vse bolj nezadovoljni. Zaradi združevanja poletov se je namreč številnim potnikom čas potovanja podaljšal, zaradi česar pa so zamujali na sestanke ali slabe volje začeli svoj dopust v katerem od evropskih mest. Nezadovoljstvo so izrazili tudi nad slabim obveščanjem o zamudah in spremembah voznega reda. 

Na Adrii pojasnjujejo, da so številne polete odpovedali oziroma jih po njihovih besedah združili zaradi operativnih razlogov, kar pomeni, da so imeli na poti do želene destinacije še vmesen postanek v katerem drugem (evropskem) mestu.

Iz Pariza v Ljubljano prek Bruslja

Tako so na primer potniki na poti iz Pariza v Ljubljano vmes leteli še v Bruselj in v slovensko prestolnico prišli nekaj ur pozneje kot predvideno. Podaljšal se je tudi polet iz Prištine v Ljubljano, saj je letalo naredilo vmesni postanek še v Podgorici. Tudi pot v Prago se je podaljšala zaradi pristanka še na Dunaju, podobno pa se je zgodilo na povezavi med Ljubljano in Varšavo, kjer je Adrijino letalo pristalo še v Münchnu. Podobnih primerov je bilo v zadnjih mesecih še veliko. 

Adria Airways | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Raje združujejo, kot odpovedujejo

Na Adrii odgovarjajo, da nepravilnosti med letalskimi prevozni niso neobičajna praska. "S ciljem, da predvideni vozni red izvedemo v največji možni meri in da potnika vedno pripeljemo na cilj, smo se v primerih, ko bi iz nepredvidenih okoliščin morali odpovedati določen polet, odločili, da poleta, ki sta smiselna, združimo," pravijo.

Natančne številke, koliko poletov so v zadnjih treh mesecih odpovedali oziroma združili, ne razkrivajo, dodajajo pa, da gre za globalno težavo. "Glede na napovedi razvoja letalskega potniškega prometa bo v prihodnjih letih beleženje nepravilnosti še v porastu," odgovarjajo pri slovenskem prevozniku.

Zasedenost letal malenkost pod 67 odstotki

Adria Airways, letalo | Foto: STA , Foto: STA , Adria ima 21 letal, lansko leto pa je sklenila s 5,4 milijona evrov izgube.

Svojo ponudbo dopolnjujejo tudi z oddajanjem posadke in letal, prav to pa naj bi bilo po nekaterih podatkih razlog za združevanje poletov. Na Adrii to zanikajo.

Lani je Adria izvedla 20.415 poletov, letala pa so bila zasedena malo manj kot 67-odstotno.

Dobili več prijav

Število prijav v povezavi s pravicami potnikov se vsako leto občutno povečuje, pojasnjujejo na Agenciji za civilno letalstvo, tako da je s tem več prijav tudi zoper Adrio. Razlogov za povečanje je več:

- večja ozaveščenost potnikov;

- večje število letalskih operacij, zato večje število omejitev v zračnem prometu zaradi obremenjenosti zračnega prostora in letališč, ki so omejena s številom vzletov in pristankov;

- večje število letalskih prevoznikov, zato pa večje število operacij;

- večje število prepeljanih potnikov.

Adria.
Novice Kupil je vozovnico za polet z Adrio Airways, a ga niso spustili na letalo. Zakaj?

Vodijo več primerov

Adria se brani, da raje, kot da polet odpove, tega združi s kakšnim drugim. Vendar v vseh primerih ne gre za upravičeno združevanje poletov. Na Agenciji za civilno letalstvo pravijo, da so potniki v zadnjem času prijavili večje število primerov zaradi združevanja poletov.

"Agencija še vodi postopke in niso končani, po podatkih, ki jih imamo, gre največkrat za združene polete na način, da gre za zamudo, ki spet ima za posledico izplačilo odškodnine zaradi zamude pri prihodu na končno destinacijo," odgovarjajo na agenciji.

Ne spreglejte