Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 12. 2012,
9.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 12. 2012, 9.46

7 let, 2 meseca

"Kljub krizi ljudje najdaljši dan v letu še preživijo v zdraviliščih"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska zdravilišča so pred prazniki vse napore usmerila v pripravo pestrih programov, s katerimi bi privabila tako domače kot tuje goste.

"Očitno nam je dobro uspelo, saj so nekatera zdravilišča polno zasedena," je z zasedenostjo turističnih kapacitet v času praznikov zadovoljen direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

Večina zdravilišč zasedenost za praznike primerja z lanskoletno Turističnim delavcem gre letos na roko dejstvo, da praznični dnevi padejo na začetek tedna, zato so ponekod dobe bivanja daljše. Večina zdravilišč pa zasedenost za praznike primerja z lanskoletno. "To pomeni, da si kljub krizi ljudje še vzamejo čas za preživljanje najdaljšega dne v letu v zdraviliščih," je pojasnil Albauer.

Prijetno ga je presenetil predvsem odziv italijanskih gostov. Celo leto so namreč v zdraviliščih beležili precejšnji padec števila gostov iz Italije, v zadnjih dneh leta pa bodo te številke nekoliko izboljšali.

V Termah Čatež veliko gostov pričakujejo iz Italije, Hrvaške in Srbije V Termah Čatež so kapacitete praktično polno zasedene, največ gostov pa se je odločilo za krajše programe. Poleg domačih pričakujejo veliko gostov iz Italije, Hrvaške in Srbije. Svoj prihod so napovedali tudi številni kampisti z avtodomom, praznične dni pa bodo v termah preživeli tudi številni enodnevni gostje.

V Termah Dobrna je glede na predhodne rezervacije zasedenost hotelov med božičnimi prazniki 70-odstotna. Največ gostov je Slovencev, sledijo jim Italijani, Avstrijci, Nemci in Rusi. Nekaj prostih mest je na voljo tudi še za silvestrovanje, saj je z rezervacijami zasedenost hotelov 85-odstotna, pri čemer bo več kot polovica Italijanov.

V šmarjeških termah bo skoraj polovica gostov Slovencev V Šmarjeških toplicah so hoteli podobno zasedeni kot prejšnje leto, kar pomeni, da je nekaj sob še na voljo. Opažajo, da je cena pomemben faktor, hkrati se povečuje število tistih, ki rezervirajo zadnji trenutek. V šmarjeških termah bo skoraj polovica gostov Slovencev, drugo polovico pa predstavljajo Nizozemci, Italijani, Rusi, pa tudi Švicarji, Hrvati, Avstrijci, Finci, Nemci in Srbi.

Veliko rezervacij bo tudi v Dolenjskih toplicah potrjenih v zadnjem hipu. Glede na napovedi pa so lahko zadovoljni, saj bodo za praznike hoteli skoraj polno zasedeni. Med gosti prevladujejo Slovenci, tujci pa prevzemajo večji delež zadnji dan v letu. Gre predvsem za individualne italijanske in ruske goste.

Podobno bo tudi v Thermani Laško. Zasedenost čez božično-novoletne praznike sicer ocenjujejo kot dobro, mogoče pa je še najti nekaj prostih mest. V Termah 3000-Moravskih Toplicah, Zdravilišču Radenci, Termah Banovci, Termah Lendava in Termah Ptuj so Savini hoteli v času božičnih praznikov med 60 in do 100-odstotno zasedeni. Za čas novoletnih praznikov pa beležijo že več kot 80-odstotno zasedenost, za katero računajo, da se bo še povečala.

V Termah Olimia beležijo približno 70-odstotno zasedenost V Termah Olimia v času božiča beležijo približno 70-odstotno zasedenost, kar je enako kot preteklo leto. Približno 55 odstotkov je domačih gostov, sledijo pa italijanski, avstrijski in hrvaški. V času novoletnih praznikov kaže, da bodo kapacitete kmalu v celoti razprodane, kar 40 odstotkov pa bo italijanskih gostov.

V Termah Zreče so medtem kapacitete že v celoti zasedene. Za božič bo 74 odstotkov slovenskih in 26 odstotkov tujih gostov, največ Italijanov, Madžarov in Hrvatov. Med novoletnimi prazniki pa bo slovenskih gostov 57 odstotkov.

Ob prehodu v novo leto v slovenskih zdraviliščih zamišljajo tudi o tem, kaj jim bo prineslo leto 2013. Še naprej bodo iskali nove priložnosti na tujih trgih, predvsem na tistih, ki so letos izkazali za najuspešneje, to so nemški, nizozemski in ruski, veliko priložnost pa vidijo tudi v Skandinaviji in arabskem svetu.

"Ob zmanjšani kupni moči bomo poudarjali zdravje kot vrednoto" Hkrati bodo svojo ponudbo skušali približati tudi domačemu gostu. "Ob zmanjšani kupni moči bomo poudarjali zdravje kot vrednoto, za katero je smiselno nameniti sredstva za preventivo in zdravljenje," je dejal Altbauer.

Ne spreglejte