Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 7. 2017,
13.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Maribor Kitajska Tovarna vozil Maribor

Sreda, 19. 7. 2017, 13.16

6 let, 7 mesecev

Kitajci dokončno lastniki prostorov nekdanje Tovarne vozil Maribor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
TVM | Foto STA

Foto: STA

Dužba Tam Europe, ki je s pomočjo kitajskega kapitala nastala na pogorišču Tovarne vozil Maribor (TVM), je z današnjim podpisom pogodbe o prevzemu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) dokončno postala lastnica proizvodnih prostorov v Mariboru, ki jih je imela do zdaj v najemu. Kupnina, katere višina je še vedno skrivnost, je bila torej nakazana.

Nakupno pogodbo za kompleks nekdanje TVM v Poslovni coni Tezno je podjetje podpisalo z DUTB maja, potem ko je med dvema prispelima zavezujočima ponudbama ponudilo najvišjo ceno. Koliko je ta znašala, danes niso želeli izdati niti predstavniki Tam Europe niti DUTB. Po dogovoru naj bi bila ta namreč poslovna skrivnost. "Je takšna, da sta z njo zadovoljni obe strani," je povedal direktor Tam Europe Yu Zhao.

"Za proizvodno podjetje je zelo pomembno, da ima lastne prostore"

Po njegovih besedah je v tem trenutku najpomembnejše dejstvo, da so pravočasno izpolnili vse svoje obveznosti in tako tudi uradno postali lastnik skupno 36 tisoč kvadratnih metrov površin, od tega je 22 tisoč kvadratnih metrov pokritih prostorov, ob tem pa tudi proizvodne opreme, strojev ter drugih naprav za proizvodnjo vozil. Te je družba, prej pod imenom Durabus, najemala od leta 2011, ko je TVM šla v stečaj, in v njih nadaljevala proizvodnjo avtobusov. "Za proizvodno podjetje je zelo pomembno, da ima lastne prostore," je poudaril direktor.

Video: Planet TV

Lani poslovali z izgubo

Tam Europe, ki je v 97,76-odstotni lasti družbe Hongkong Huaming in 2,24-odstotni lasti družbe China Hi-Tech New Energy Auto Company, je tudi lani posloval negativno, izguba pa naj bi presegla pet milijonov evrov, potem ko je tudi prodaja z 19 milijonov evrov v letu 2015 lani padla na 14 milijonov evrov. Kot je danes povedal direktor Zhao, se letos kažejo boljši rezultati, zato pričakuje, da bodo leto sklenili pozitivno.

Letos nameravajo izdelati okoli sto avtobusov in doseči več kot 20 milijonov evrov prihodkov. Prihodnje leto nameravajo zagnati še serijsko proizvodnjo električnih avtobusov, katerih prototip je trenutno na preizkušnji v Dubaju. Podjetje zaposluje okoli 150 ljudi, ob širitvi proizvodnje pa napoveduje dodatno zaposlovanje.

Ne spreglejte