Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2016,
19.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

Natisni članek

start up start up podjetja Matej Gaser Nizkocenovci

Torek, 17. 5. 2016, 19.51

6 let, 6 mesecev

Kdo vam poišče najcenejši letalski prevoz (in druge vseh vrst)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78
Nizkocenovci

Start-up Nizkocenovci, ki ga je idejno zasnoval Matej Gaser, je bilo zaradi svoje idejne vztrajnosti, drzne razvojne vizije ter ugleda v domačem in svetovnem start-up okolju izbrano za slovensko zagonsko podjetje leta 2016. Kdaj bomo lahko želi sadove njihovega dela?

Zagonsko podjetje Nizkocenovci je plod ideje 26-letnega študenta poslovnih ved Mateja Gaserja, ki ga je motilo, da je za iskanje najcenejšega letalskega poleta po Evropi porabil več časa kot za dejanski polet.

"Všeč mi je, ker Evropa ponuja toliko poceni ponudnikov in potnik res lahko potuje za malo denarja, me je pa žrlo, da te ponudbe niso zbrane na enem mestu in da bi bilo škoda, če tega ne bi izkoristili," nam je pojasnil pred dvema letoma, ko smo ga predstavili v rubriki Junaki za jutri.

Storitev, ki vam poišče najugodnejši prevoz

Njegov takratni cilj je bil zasnovati spletno storitev, ki bo uporabnikom pomagala poiskati ponudnika najbližjega in najcenejšega nizkocenovnega poleta po Evropi. V nadaljnjem razvoju je vizijo iskanja nizkocenovnih letov nadgradil z iskanjem najcenejših avtobusnih in železniških prevozov.

Mateja Gaserja je jezilo, da je za iskanje najcenejšega letalskega leta po Evropi porabil več časa kot za dejanski let.  | Foto: Mateja Gaserja je jezilo, da je za iskanje najcenejšega letalskega leta po Evropi porabil več časa kot za dejanski let.

Podjetje Nizkocenovci, s sedežem v Tehnološkem parku v Ljubljani, vse moči usmerja v razvoj tehnološke platforme z imenom GoAvio, ki povezuje nizkocenovne polete z železniškimi in avtobusnimi prevozi.

Uporabnikom velikih spletnih iskalnikov, ki ponujajo letalske prevoze in ki jih uporablja več milijonov uporabnikov (na primer Skyscanner, Kayak) želi zagotoviti cenovno ugodnejše možnosti za prevoz.

Trenutno zaposluje štiri sodelavce. Poleg Gaserja so to še programerji Uroš Simovič, Matej Velikonja in Jan Gorjanc, iščejo pa tudi nove programerske moči.

Kako storitev Nizkocenovci sploh deluje?

Nova storitev je trenutno v zadnji fazi razvoja, njen namen pa je iskanje cenejših alternativ prevozov.

Če uporabnik išče polet iz Ljubljane v Amsterdam, mu storitev poskuša najti cenejšo pot, kot so obstoječi neposredni leti. Tako najde poceni let iz Ljubljane do Bruslja, od Bruslja do Amsterdama pa avtobus. Na tak način lahko ljudje potujejo tudi za več kot 70 odstotkov ceneje, poudarja Gaser.

"Stvar je na prvi pogled videti dokaj preprosto, vendar je je v ozadju kar nekaj stvari, ki jih je potrebno urediti, da stvar deluje in je uporabna," pojasnjuje naš sogovornik.

V ozadju Nizkocenovcev so štirje mladeniči. Poleg Gaserja so to še programerji Uroš Simovič, Matej Velikonja in Jan Gorjanc, iščejo pa tudi nove programske moči. | Foto: V ozadju Nizkocenovcev so štirje mladeniči. Poleg Gaserja so to še programerji Uroš Simovič, Matej Velikonja in Jan Gorjanc, iščejo pa tudi nove programske moči.

Start up, ki išče stabilnejši poslovni model

Kot poudarja, so Nizkocenovci še vedno zagonsko podjetje. To pomeni, da gre za začasno obliko, ki še vedno išče stabilnejši poslovni model.

"Še vedno se trudimo doseči točko, kjer bi imeli popolnoma delujoč poslovni model, ki bi ga bilo mogoče zelo hitro širiti. Preverili smo že ogromno hipotez in podatkov, iz njih pa lahko sklepamo, v kateri smeri lahko iščemo rešitve in kakšno tehnologijo moramo uporabiti, da bomo lahko čim več ljudem čim prej ponudili rešitev. Ta bi po mojem mnenju tako ali tako morala obstajati že vsaj deset let," je namignil vodja slovenskega zagonskega podjetja leta 2016.

Nova tehnologija širši javnosti še ni na voljo, se pa njeni avtorji trudijo, da bi bili rezultati iskanj kmalu vidni na večjih iskalnikih. "Trenutno smo v procesu iskanja tehnične integracije, ki bo omogočila, da bo to mogoče izpeljati tudi v praksi," razlaga Gaser.

Start up Nizkocenovci se trenutno financira iz 300 tisoč evrov težke investicije bolgarskega sklada tveganega kapitala Launchuba in češkega Credo Ventures, računajo pa, da jih bo njihovo raziskovanje do konca leta pripeljalo do tega, da bi že sama storitev začela prinašati denar.

Nizkocenovci | Foto:

Kaj prinaša naziv Slovenski start-up?

Četvercu iz podjetja Nizkocenovci, ki so mu priznanje za najboljši slovenski start-up leta 2016 podelili ob slavnosten koncu prvega dne mednarodne konference Podim v Mariboru, ta naziv izjemno veliko pomeni.

Po čustveni in praktični plati. "To pomeni, da nas investitorji sprejemajo kot enakopravnega partnerja. To se kaže tudi v naraščanju zanimanja za nas.

Naziv slovenski start-up leta nam je med drugim prinesel tudi dvakrat po eno uro svetovanja Marvina Liaoja, partnerja elitnega ameriškega pospeševalnika 500startups, in srečanje s priznanim investitorjem Timom Draperjem. Tudi medijska izpostavljenost nam veliko pomeni, saj koristi pri iskanju novih kadrov, poleg tega nam daje zagon in kaže, da smo na pravi poti," je še povedal Gaser.

Ne spreglejte