Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
21. 2. 2017,
10.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

Mirko Marolt Robert Treven betonarna peskokop

Torek, 21. 2. 2017, 10.47

6 let, 6 mesecev

Kdo kupuje betonarne v okolici Ljubljane

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Betonarna Marolt | Foto Betonarna Marolt

Foto: Betonarna Marolt

Uspešni podjetnik Mirko Marolt z Vrhnike, lastnik več betonarn v Ljubljani in okolici, se je odločil za večjo naložbo, s katero bo lahko v času nove ekspanzije v gradbeništvu še krepil proizvodnjo betona.

Konec lanskega leta je Marolt prevzel betonarno in peskokop v Cerknici, ki sta nekdaj delovala pod okriljem gradbenega podjetja Gradišče. “Naš namen je tekoče poslovanje še naprej,” je bil redkobeseden Marolt.

Milijon evrov prihodkov

Odkupil ju je od Roberta Trevena iz Logatca, ki je do kompleksa prišel leta 2010, tik preden je šlo Gradišče v stečaj. Njegovo podjetje Betoni Treven je na njun račun ustvarjalo več kot milijon evrov letnih prihodkov in manjši dobiček.

Toda kmalu je tudi logaški podjetnik zašel v hude finančne težave. Njegovo gradbeno podjetje Treven, ki je nekoč veljalo za eno najuspešnejših na Notranjskem, je prizadel visok padec prihodkov in tudi denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Sledile so izvršbe poslovnih partnerjev, ki so blokirale bančne račune njegovih podjetij.

Prodal zaradi finančnih težav

Osrednje Trevenovo podjetje, ki se ukvarja z gradbeništvom, je imelo po podatkih iz leta 2015 za več kot 1,5 milijona evrov najetih posojil in okoli dva milijona evrov dolga do dobaviteljev. Ob tem ima še za najmanj 100.000 evrov davčnega dolga. 

Posojila je sicer najel za zagotavljanje osnovnih sredstev za poslovanje (kamioni, mešalci za beton, kamnolom in betonarna ipd.). Del je porabil tudi za nakup 15.000 kvadratnih metrov velikega poslovnega objekta v logaški obrtni coni Zapolje.

Zdaj se je Treven očitno odločil, da proda pomemben del premoženja in s tem odplača del obveznosti. Koliko je iztržil za betonarno in peskokop, ni znano. Treven namreč posla ni hotel komentirati.

Treven je pred časom kupil tudi podjetje Notranjske novice, ki je izdajalo istoimenski 14-dnevni časopis. Tudi ta se je pozneje spopadal s finančnimi težavami, po dostopnih informacijah pa je do danes že ugasnil.

Pri Maroltu visok dobiček

Mnogo bolje poslujejo podjetja v lasti Marolta, novega lastnika kompleksa v Cerknici. Podjetje Marolt Beton je od leta 2013 do 2015 povečalo prihodke za več kot polovico na 3,2 milijona evrov, ob tem pa doseglo rekordnih več kot četrt milijona evrov dobička.

Marolt, ki je v preteklosti dobavljal beton za gradnjo športnega kompleksa v Stožicah, vrhniškega Lidla, poslovne stavbe Kristali v Ljubljani, Doma zdravja v Logatcu, je z novo betonarno pridobil dodatne proizvodne kapacitete. To mu omogoča, da sodeluje pri aktualnih gradbenih projektih v Ljubljani in okolici. Ikea bo gradila trgovski center, Mercator centralno skladišče v BTC, Zlatarna Celje naj bi v središču prestolnice postavila Severna mestna vrata, ob tem pa raste ali še bo zraslo več poslovnih in stanovanjskih objektov…

Ne spreglejte