Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

5

Natisni članek

DUTB Slovenski državni holding SDH Betty Yazdi OFAC 4K Invest Adria Airways Ali Mahdavi

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Kdo je pravi kupec Adrie Airways? Sledi vodijo v Iran.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

5

Adria Airways

Kdo stoji za nemškim investicijskim skladom 4K Invest, ki je kupil Adrio Airways? Zakaj je pravi kupec potreboval posrednika in kakšno vlogo so imeli pri tem njegovi slovenski pomagači?

Sledi za novim lastnikom slovenskega nacionalnega prevoznika, ki ga je letos pred stečajem rešila država, vodijo v Iran.

Ko je Slovenski državni holding (SDH) januarja letos z nemškim investicijskim skladom 4K Invest podpisal pogodbo o prodaji skoraj 92-odstotnega deleža Adrie Airways, je posel zbudil veliko vprašanj.

Domačega letalskega prevoznika je namreč za sto tisoč evrov kupilo projektno podjetje, ki so ga Nemci ustanovili le nekaj dni prej. Ima zgolj 25 tisoč evrov osnovnega kapitala, njegovega končnega lastnika pa v mreži podjetij iz Nemčije, Luksemburga in Malte ni mogoče najti.

Zakaj Iranci ostajajo skriti?

4K Invest, ki se je ukvarjal s prevzemi v energetiki, kemični industriji, farmaciji in trgovini, do zdaj ni imel nobenih izkušenj z upravljanjem podjetij iz letalske dejavnosti. Na čelo Adrie so Nemci postavili Arno-Christiana Schusterja, 33-letnega likvidacijskega upravitelja verige trgovin s pohištvom iz Estonije, ki so jo kupili lani. Tudi o konkretnih načrtih še vedno molčijo – četudi je država tik pred prodajo po ceni en evro v Adrio vložila še tri milijone evrov kapitala, Nemci pa le milijon.

Vrsta podatkov in dokumentov, ki smo jih pridobili v zadnjih tednih, nakazuje, da so Nemci Adrio Airways v resnici kupili za skupino poslovnežev iz Irana in državljanov evropskih držav iranskih korenin. Ti imajo v lasti več podjetij za letalske tovorne prevoze po Evropi in Bližnjem vzhodu. Obstaja tudi močan razlog za sum, zakaj za zdaj ostajajo skriti.

Ameriški črni seznam

Dva od njih sta bila namreč še do januarja, ko je 4K Invest postal lastnik Adrie, na seznamu ameriškega urada za nadzor premoženja iz tujine (OFAC), na katerem so posamezniki in podjetja, osumljeni financiranja terorizma.

Dva poslovneža iz Irana sta zaradi domnevnih poslovnih povezav z organizacijo Al Quds, posebno vojaško enoto znotraj Iranske revolucionarne Garde, na seznamu ameriškega urada za nadzor premoženja iz tujine. | Foto: Reuters Dva poslovneža iz Irana sta zaradi domnevnih poslovnih povezav z organizacijo Al Quds, posebno vojaško enoto znotraj Iranske revolucionarne Garde, na seznamu ameriškega urada za nadzor premoženja iz tujine. Foto: Reuters

Nanje jih je ameriška vlada uvrstila zaradi domnevnih poslovnih povezav z organizacijo Al Quds, posebno vojaško enoto znotraj iranske revolucionarne Garde. Ta ima v ZDA zaradi sodelovanja z libanonskim Hezbolahom in šiitskimi milicami v več državah Bližnjega vzhoda od leta 2007 status podpornice terorizma.

Uvrstitev na seznam OFAC je velika ovira za posameznika ali podjetje, ki želi poslovati v EU. Še vedno je namreč del sankcij EU proti Iranu, ki je po januarju še ostal v veljavi. "Banke, ki delujejo v Sloveniji, sicer niso dolžne upoštevati seznama OFAC, vendar to praviloma počnejo zaradi vzpostavljenih korespondenčnih odnosov z ameriškimi bankami," so nam pojasnili na Banki Slovenije.

Kdo sta osebi z ameriškega seznama

Ključni osebi v krogu poslovnežev, ki želijo kupiti Adrio Airways, sta Betty Yazdi in Ali Mahdavi.

Yazdijeva je britanska državljanka, odgovorna oseba in solastnica v dveh logističnih podjetij iz Londona: DFS Worldwide in Everex. Obe je ameriška vlada maja 2013 uvrstila na seznam (OFAC). Hkrati je Betty Yazdi izvršna direktorica iranskega letalskega prevoznika Aban Air, ki so ga Američani takrat prav tako uvrstili na svoj seznam.

Predsednik uprave Aban Air je je Mahdavi, prej je bil tudi solastnik Everexa in direktor DFS Worldwide.

Zakaj so bile družbe Aban Air, DFS Worldwide in Everex med majem 2013 in januarjem 2016 na seznamu OFAC:

- ker so po ugotovitvah ameriške vlade logistično oskrbovale iransko revolucionarno gardo,

- ker so kršile sankcije z uvozom letalskih delov v Iranu, dobavljenih na podlagi ponarejenih potrdil,

- ker so kot mednarodni zastopnik in poslovni partner sodelovale z iransko letalsko družbo Mahan Air. Ta ima od decembra 2011 status podpornika terorizma, saj za enoto Al Kuds zagotavlja logistiko, organizira finančna nakazila, dobavlja različne materiale in sodeluje pri prevozu orožja v Sirijo. Mahan Air je še vedno na seznamu OFAC.

Iranci so bili na SDH

Po naših informacijah so se Iranci za nakup Adrie začeli zanimati že lani poleti. Takrat sta SDH in DUTB objavila poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic:

- Septembra so Iranci na SDH prevzeli ponudbeno dokumentacijo. To je po naših podatkih storilo nemško podjetje Air Global, ki ga sicer na ameriškem seznamu ni. Njegova direktorica je Betty Yazdi. O tem, zakaj se je leta 2013 znašla na seznamu OFAC, pišemo v okvirju. Air Global ima sedež v tovornem terminalu letališča v Frankfurtu. Tega upravlja družba Fraport, od leta 2013 lastnik Aerodroma Ljubljana.

- Kot smo neuradno izvedeli, so njihovi slovenski svetovalci še v začetku jeseni preverjali politično (ne)sprejemljivost iranskih kupcev. Kmalu zatem Irancev uradno ni bilo več v igri. V ožji izbor so se uvrstili trije kandidati za nakup, ki so izvedli skrbni pregled Adrie Airways in nato na SDH poslali popravljene ponudbe. Med njimi je bil tudi 4K Invest, ki je ponujal dva milijonov evrov vložka v kapital Adrie.

- Konec decembra sta posodobljeni zavezujoči ponudbi oddala 4K Invest in še en nemški investicijski sklad Callista Private Equity. SDH se je odločil pogajati le še s 4K Invest, saj so v Callista Private Equity zahtevali, da država v Adrio vloži štiri milijone evrov kapitala.

- Sledil je veliki finale: sredi januarja je SDH sprejel načrt prodaje Adrie Airways, ki ga je potrdila vlada, in nato z Nemci podpisal pogodbo o prodaji. Adria je nato prešla v last projektnega podjetja AA International Aviation Holding. To je bilo ustanovljeno šele po tem, ko je 4K Invest na SDH poslal zadnjo različico zavezujoče ponudbe za nakup.

- V istem času (16. januarja letos) je ameriška vlada, ki je pred tem otoplila svoje odnose z Iranom, s seznama OFAC umaknila imeni obeh iranskih poslovnežev in vseh podjetij, v katerih delujeta kot odgovorni osebi. To jim je omogočilo nemoteno poslovanje z bankami iz območja EU.

- Na februarski seji komisije za nadzor javnih financ, ki obravnava prodajo Adrie Airways, so prišle na dan nove podrobnosti o poslu. Poslanci so tako od predsednika uprave SDH Marka Jazbeca izvedeli, da Nemci ob podpisu pogodbe niso predložili bančne garancije. K uresničitvi svojih obveznosti se je zavezal zgolj s pismom o izvršitvi jamstev. Po oceni  predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca je bila prodaja Adrie nepregledna.

- Možnost, da bo 4K Invest relativno hitro našel novega lastnika Adrie, je takrat potrdil tudi Jazbec. "Upam si tudi špekulirati, da bodo (Nemci, op. a.) relativno hitro (…) po prevzemu podjetja najverjetneje skušali privabiti kakšnega stratega v svojo lastniško strukturo. To je mogoče. In zato v bistvu delajo taka (…) novoustanovljena podjetja znotraj njihove strukture, (…) da lahko omogočijo tovrstne vstope dodatnih partnerjev v Adrio Airways," je na seji povedal Jazbec.

- Kmalu potem so se Iranci po naših informacijah iskali banko partnerico za večji posel v Sloveniji. Po naših podatkih so se dogovorili z eno od ruskih bank.

SDH: Prodaje vodimo transparentno

S predstavniki 4K Investa nam v dveh tednih ni uspelo stopiti v stik. Vprašanja smo jim želeli poslati tudi prek Adrie Airways, kjer so nam odgovorili, da nam ne morejo pomagati pri vprašanjih, ki se nanašajo na druge gospodarske subjekte. Med drugim nas je zanimalo, ali je 4K Invest kratko-, srednje- ali dolgoročni lastnik Adrie Airways, kje je sedež matične družbe v skupini 4K in kako je povezana z nemškim podjetjem Air Global.

Na SDH so nam pojasnili, da vse postopke prodaj vodijo v skladu z najvišjimi mednarodnimi standardi, na transparenten, konkurenčen in do vseh ponudnikov odprt, način. "Za nakup Adrie Airways se je zanimalo in v postopku sodelovalo več investitorjev, vendar pa SDH ostalih investitorjev v postopku ne more razkrivati," so še poudarili.

Kronologija privatizacije Adrie Airways

september 2011: država dokapitalizira Adrio Airways s 50 milijonov evrov in obljubi, da bo sprožila postopek prodaje.

avgust 2012: Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države (predhodnica SDH) skupaj s  Hypo banko in Unicredit banko  objavi povabilo za oddajo nezavezujočih ponudb.

september 2012: javnost obvestijo o velikem interesu potencialnih investitorjev.

junij 2013: s sklepom državnega zbora je Adria Airways vključena na seznam podjetij, namenjenih prodaji.

december 2013: zaradi nesprejemljivosti prispelih ponudb je postopek prodaje končan kot neuspešen.

julij 2015: SDH in DUTB objavita poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic. Strategija upravljanja kapitalskih naložb Adrio Airways opredeli za porfeljsko naložbo.

januar 2016: SDH in DUTB z investicijskim skladom s sedežem v Luksemburgu 4K Invest  skleneta pogodbo o prodaji 91,58-odstotka Adrie Airways.

marec 2016: po izvedeni dokapitalizaciji Adrie Airways v skupni višini 4,1 milijonov evrov so bile na investicijski sklad 4K Invest s sedežem v Luksemburgu prek odvisne družbe v stoodstotni lasti sklada AA International Aviation Holding GmbH preknjižene delnice Adrie Airways.

Ne spreglejte