Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2016,
10.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

2

Natisni članek

DUTB Imre Balogh Marko Simoneti

Sreda, 7. 9. 2016, 10.58

6 let, 6 mesecev

Kdo je ostal v finalu za šefa DUTB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

2

Mitja Križaj in Imre Balogh. | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo predvidoma jutri dobila novega glavnega izvršnega direktorja. Na današnji seji odločitev ni bila sprejeta in se bo nadaljevala jutri. V igri naj bi ostala le še Imre Balogh in Mitja Križaj.

Imre Balogh od konca lanskega leta to funkcijo opravlja z začasnim mandatom. Njegov najresnejši protikandidat je Mitja Križaj, nekoč direktor Hypo Leasinga.

Od desetih prijavljenih kandidatov sta se Balogh in Križaj po naših informacijah uvrstila v ožji izbor. Križaj naj bi bil v nominacijskem postopku celo bolje ocenjen kot Balogh, poleg tega pa naj bi užival tudi podporo dveh ključnih ministrstev – finančnega in gospodarskega.

Ključno besedo ima Simoneti

Toda odločitev je v rokah upravnega odbora DUTB, ki ga vodi Marko Simoneti. V njem sta še Janez Širovnik in Juan Barbra Silvela, vendar je znano, da ima pri tem ključno besedo Simoneti. Zanj je do zdaj veljalo, da je pri svojih odločitvah nepredvidljiv in samosvoj.

Ključno besedo pri imenovanju novega glavnega izvršnega direktorja DUTB ima Marko Simoneti, predsednik upravnega odbora DUTB. | Foto: STA , Ključno besedo pri imenovanju novega glavnega izvršnega direktorja DUTB ima Marko Simoneti, predsednik upravnega odbora DUTB. Foto: STA , Za Simonetija je Balogh manjša neznanka od Križaja, kar bi lahko bila pomembna prednost dozdajšnjega začasnega glavnega direktorja. Balogh brez dvoma velja za človeka, ki se je lotil čiščenja dediščine prejšnjega predčasno umaknjenega vodstva.

V pogovoru za Siol.net pred mesecem dni je poudaril, da je v času svojega mandata prepolovil stroške odvetniških in drugih svetovalnih storitev, ki so javnost razburjale v času, ko so DUTB vodili kadri iz Skandinavije, izboljšal procese odločanja ter pripravil spremenjena pravila pri prodaji terjatev.

Pod Baloghom počasen razplet prodajnih postopkov

Po devetih mesecih vodenja DUTB se kot njegova glavna slabost kaže pomanjkanje avtoritete. Poznavalci razmer na slabi banki opažajo precejšen organizacijski kaos. To naj bi se kazalo v počasnem razpletanju privatizacijskih postopkov oziroma prodaje terjatev do velikih slovenskih podjetij.

Imre Balogh: Na DUTB delo in zabavo danes strogo ločujemo

Za Križaja velja, da dobro pozna razmere na nepremičninskem trgu v Sloveniji, saj je bil v letih od 2011 do 2014 prvi mož Hypo Leasinga (danes Heta Asset Resolution). Na vrhuncu leta 2008 je imela družba več kot 2,6 milijarde evrov sredstev, večino tega so predstavljali lizinški posli z nepremičninami.

Nepremičnine Križajev adut

Te izkušnje bi mu prišle prav pri vodenju DUTB, saj bo osrednja pozornost namenjena področju nepremičnin. Slaba banka ima namreč v svojem portfelju nepremičnine v vrednosti več deset milijonov evrov. Če upoštevamo še stečajne postopke, v katerih je DUTB upnik, pa vrednost industrijskih objektov, poslovnih objektov, zemljišč, stanovanj oziroma hiš in parkirnih prostorov dosega več kot milijardo evrov. Z njihovim unovčevanjem bo DUTB zbrala sredstva, s katerimi bo izpolnjevala načrte in v roku poplačevala obveznosti do države.

Poznavanje nepremičninskega področja bi Križaju lahko zagotovilo tudi podporo člana upravnega odbora Silvele. Ta je namreč v preteklosti služboval v španski slabi banki, kjer je bil odgovoren ravno za nepremičnine.

Ne spreglejte