Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
12.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Trimo prodaja vlada Miro Cerar NLB SID banka KF Finance Forum 21 SKB Gorenjska banka

Petek, 11. 12. 2015, 12.25

6 let, 6 mesecev

Kakšno bo navodilo vlade glede prodaje Trima?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V ponedeljek dopoldan bo potekalo odpiranje ponudb za nakup trebanjskega Trima, o prodaji katerega je razpravljala tudi vladna koalicija.

Banke se odločajo med dvema ponudbama:

1. irski proizvajalec fasad Kingspan je za Trimo pripravljen plačati 40,04 milijona evrov,

2. poljski sklad zasebnega kapitala Innova pa ponuja 41,25 milijona evrov, smo izvedeli neuradno.

A zadnja cenitev, ki jo je opravilo podjetje KF Finance, je pokazala, da je Trimo zaradi letošnjih trendov v poslovanju vreden okoli 15 milijonov evrov več.

Med obema cenitvama 12 milijonov evrov razlike Prvo cenitev je podjetje KF Finance opravilo 31. maja letos. Ta je pokazala, da je realno pričakovana cena za trebanjskega proizvajalca fasad in ognjevarnih streh po primerljivih ocenah drugih podjetij iz sorodne panoge okoli 44 milijonov evrov. 31. oktobra letos pa so KF Finance v novi cenitvi Trimo ocenile na 56 milijonov evrov. To je razvidno iz dokumentov, ki so jih pripravile KF Finance. Obe oceni sta sredinski vrednosti cenitev po različnih scenarijih.

Razlika je posledica izboljšanega poslovanja Trima, ki je v prvih devetih mesecih letos zabeležil 59,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 2,75 milijona evrov čistega dobička, pri čemer je EBITDA znašal 5,7 milijona evrov.

Letos v družbi pričakujejo skupno okoli 81 milijonov evrov prihodkov (deset odstotkov nad načrti), na ravni skupine pa bodo prihodki presegli 120 milijonov evrov.

Za primerjavo, Trimo je imel po podatkih poslovnega imenika bizi.si lani 67,7 milijona evrov prihodkov, 3,5 milijona evrov izgube in 44,7 milijona evrov dolgov.

Kaj je glede Trima sklenila vladna koalicija? Paket 90,81 odstotka Trima prodajajo NLB, ki tudi vodi celoten postopek, SID banka, SKB, Gorenjska banka, Probanka in NKBM. Našo največjo državno banko smo vprašali, ali bodo banke od obeh ponudnikov zaradi nove cenitve zahtevale, da izboljšata svoji ponudbi, ali se bodo zadovoljile z obstoječima ponudbama, ki sta za okoli 15 milijonov evrov slabši od zadnje cenitve.

"Zaradi varovanja interesov sodelujočih v procesu podrobnosti v zvezi prodajo družbe Trimo ne razkrivamo," so odgovorili z oddelka za korporativno komuniciranje NLB.

O prodaji Trima je včeraj pred sejo vlade razpravljala tudi koalicija. Država namreč prek SID banke obvladuje 17,2-odstotni delež. SID banko in premierja Mira Cerarja smo povprašali, kakšen je bil dogovor na vrhu koalicije, naj torej SID banka pristane na prodajo Trima po obstoječih ponudbah ali ne. Na vladi so nas napotili na Ministrstvo za finance, pojasnila SID banke še čakamo.

Iz Foruma 21 do svetovalke tujih skladov Glavna lobistka za prodajo Trima poljskemu skladu Innova, ki je za zdaj ponudil največ denarja za trebanjsko podjetje, je Nevenka Črešnar Pergar, direktorica svetovalnega podjetja NP Consulting in nekdanja sekretarka Foruma 21, ki ga je ustanovil nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Forum 21 je bilo predvsem združenje vplivnih direktorjev v pretežni državni lasti, njegovi člani so bili najglasnejši zagovorniki nacionalnega interesa oziroma nasprotniki vstopa tujega kapitala v slovenska podjetja.

"Ne vem, kaj mislite s tem, ko me sprašujete o lobiranju. Jaz delam za Innovo kot njihov lokalni svetovalec," nam je pojasnila Črešnar Pergarjeva. Na vprašanje, ali je koga prepričevala, naj se Trimo proda Innovi, je odgovorila: "Mislim, da ne".

Kolikšno provizijo bo dobila, če Trimo kupijo Poljaki? "Zmagal bo tisti, ki bo dal najboljšo ponudbo, in kot sami veste, bo odpiranje ponudb javno, tako da nihče ne more vplivati na to, kod bo izbran, ampak bo to tisti, ki bo ponudil najvišjo ceno," pravi Črešnar Pergarjeva.

O tem, kakšno provizijo bo dobila, če bo Trimo prodan Poljakom, pa je dejala le, da je to stvar dveh pogodbenih strank.

Irci stari znanci predsednika nadzornikov Krajnca Predsednik nadzornega sveta Trima Gregor Krajnc irskega ponudnika Kingspan pozna še iz časov, ko še ni bil nadzornik podjetja iz Trebnjega. "V nadzornem svetu sem od leta 2013. Kot nadzornik se zagotovo nisem dobival z nikomer iz podjetja Kingspan. Res pa je, da sem se pred tem kot vodja sektorja za investicijsko bančništvo – od tega sta zdaj že kakšni dve leti – z njimi sestal, ker so se zanimali za nakup Trima, ki je bil takrat še v več kot 50-odstotni lasti Probanke," nam je povedal.

Ne spreglejte