Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sobota,
9. 4. 2016,
17.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

nafta prihodki naftna podjetja črpanje

Sobota, 9. 4. 2016, 17.30

6 let, 6 mesecev

Kako so ob visokem padcu cen nafte poslovale največje naftne družbe in kako Petrol ?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Foto: Reuters

Padec cen nafte je v letu 2015 kljub največji načrpani količini v zadnjih desetih letih povzročil velik izpad dohodkov v največjih naftnih podjetjih in posledično izgubo delovnih mest. Kje naftne družbe vidijo svojo prihodnost in rešitve za izpad prihodkov?

Leto 2015 se za velike naftne družbe ni končalo uspešno, saj vse beležijo upad prihodkov. Največji krivec za to je padec cene nafte, ruske naftne družbe pa beležijo nižje prihodke tudi na račun padanja vrednosti rublja. Naftne družbe se v glavnem rešujejo z investicijami v bolj učinkovite načine črpanja in z vlaganji v nove, bolj zelene vire energije.

Slovenski naftni trgovec Petrol je povečal prodajo tako naftnih derivatov in zemeljskega plina kakor trgovskih izdelkov in električne energije. V družbi so zaradi padca cen nafte v letu 2015 vseeno beležili padec prihodkov.

Manj delovnih mest v naftni industriji

Posledica izpada prihodkov velikih naftnih družbah je bilo odpuščanje zaposlenih v industriji. Tako so lani družbe za črpanje nafte in plina po svetu odpustile prek 250 tisoč zaposlenih, kažejo izsledki industrijske svetovalne družbe Graves & Co.

Eno redkih podjetij v naftni industriji, ki se ni odločilo za odpuščanja, je podjetje Exxon Mobil. Število odpuščenih bo s padanjem cen nafte samo še naraščalo.

Več nafte in zemeljskega plina, a zato nižji prihodki

Podjetja so v letu 2015 načrpala za 2,6 odstotka več nafte in zemeljskega plina kot leto prej. Cena nafte je v tem časovnem obdobju padla za dobro tretjino, približno toliko pa so v povprečju padli tudi prihodki naftnih podjetij.

Kje naftna podjetja vidijo rešitev za rast prihodkov?

  1. Arabski Saudi Aramco je največje naftno podjetje glede na načrpano količino nafte in zemeljskega plina. Toda pri razvoju ga omejuje slabša konkurenčnost, saj je v državni lasti in zato pogosto pred optimizacijo poslovanja postavlja politične cilje. Priložnost za dvig prihodkov v podjetju vidijo v večjih načrpanih dnevnih količinah. Tako največji del razvojnih investicij namenijo v izboljšavo tehnologije za pridobivanje nafte.

  1. Royal Dutch Shell povečuje prihodke z nakupom manjših podjetij in s tem pravic do novih vrtin oziroma črpališč. Svoje investicije usmerjajo v črpanje zemeljskega plina, ki je bolj zelena oblika energije od nafte. Precej investicij namenijo proizvodnji biogoriva, predvsem investirajo v brazilski sladkorni trs, iz katerega proizvajajo Etanol.

  1. Exxon Mobil ima v lasti najzmogljivejšo rafinerijo nafte, zato podjetju nizke cene nafte celo ustrezajo. Pri nizkih cenah nafte ima Exxon Mobil višje marže pri prečiščevanju nafte. Veliko investirajo v tehnologijo CCS (enota za zajem in shranjevanje ogljika), ki bi zmanjševala izpuste toplogrednih plinov. Z investicijami se tudi trudijo izboljšati energetsko učinkovitost pri prečiščevanju nafte in proizvodnji kemikalij.

  1. Že nekaj časa se piše o želji po združitvi kitajskih državnih naftnih podjetij. Tako bi z optimiziranimi stroški poslovanja in boljšo učinkovitostjo lažje konkurirali velikim zasebnim naftnim družbam. V letu 2014 je PetroChina v raziskave investirala 1,6 milijarde evrov, kar je najvišja investicija v razvoj med naftnimi podjetji. Najbolj se usmerjajo v razvoj tehnologije, ki bi omogočala bolj ekološko in energetsko učinkovito pridobivanje surovin.

  1. Podjetje British Petroleum (BP) širi svoje poslovanje z nakupom deleža v ruski naftni družbi Rosneft. Prek 20-odstotnega deleža je BP pridobil pravice za odkrivanje in črpanje nafte v ruskem območju Volge in Urala. BP je podpisal pogodbo o sodelovanju z rusko družbo Rosneft, in to kljub embargu ZDA in Evropske unije proti Rusiji. Proračun podjetja BP še vedno bremenijo težave z razlitjem nafte v Mehiškem zalivu. Za tožbe iz tega naslova imajo rezerviranih 38 milijard evrov, od katerih so do zdaj porabili 25 milijard evrov.

  1. Valero Energy Corporation je svoje investicije usmeril v tovarne z obnovljivimi viri energije, v katerih iz koruze proizvajajo etanol.

Petrol povečal prodajo na vseh področjih

Družba Petrol je v letu 2105 v svoji ponudbi najbolj povečala prodajo električne energije. | Foto: Bor Slana Družba Petrol je v letu 2105 v svoji ponudbi najbolj povečala prodajo električne energije. Foto: Bor Slana

Vrnimo se k največjemu slovenskemu naftnemu trgovcu Petrolu. Ta je imel lani za 4,92 odstotka nižje prihodke in 5,63 odstotka slabši poslovni izid iz poslovanja kot leto prej. V letu 2015 je tako Petrol ustvaril za 3,817 milijona evrov prihodkov in poslovni izid od poslovanja v višini 90,5 milijona evrov. Družba je zaradi nižjih cen nafte beležila izpad dohodkov kljub boljši prodaji na vseh segmentih. Tako so na letni ravni povečali:

  • prodajo nafte za 5,7 odstotka,

  • zemeljskega plina za 7,4 odstotka,

  • trgovskega blaga za 2,2 odstotka

  • in električne energije za 60,2 odstotka.

Petrol širi svoje poslovanje z osmimi novimi bencinskimi servisi in 156 več zaposlenimi kot v letu 2014.

 

Ne spreglejte