Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2017,
3.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

3

Natisni članek

BDP gospodarska rast podjetništvo gospodarska kriza

Sreda, 26. 4. 2017, 3.54

6 let, 7 mesecev

Kako podjetniki občutijo konec krize?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

3

Denar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Naše poslovno okolje je preveč onesnaženo s podjetji in podjetniki, ki ne bi smeli več nastopati na trgu. Še vedno je namreč težava plačilna nedisciplina, pravi podjetnik Blaž Miklavčič.

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) je bil v četrtem četrtletju 2016 za 2,6 odstotka višji kot v istem četrtletju prejšnjega leta. V vsem letu 2016 se je BDP po prvi oceni zvišal za 2,5 odstotka.

Gospodarska klima je ta mesec za 0,7 odstotne točke nižja kot marca, a je za 14,2 odstotne točke višja od dolgoletnega povprečja in 6,1 odstotne točke višja kot aprila 2016, je objavil statistični urad. 

Letos bo gospodarstvo predvidoma zraslo za 2,5 odstotka

Mednarodni denarni sklad pričakuje, da bo slovensko gospodarstvo letos zraslo za 2,5 odstotka.

Podjetnike smo povprašali, kako pri svojem poslovanju občutijo rast gospodarstva in ali še vedno čutijo posledice krize.

"Vedno pravim, da je statistiko zelo lahko popravljati navzgor ali navzdol, v realnem položaju pa ne. V realnem položaju moraš biti pragmatik." | Foto: Bor Slana "Vedno pravim, da je statistiko zelo lahko popravljati navzgor ali navzdol, v realnem položaju pa ne. V realnem položaju moraš biti pragmatik." Foto: Bor Slana Dušan Olaj, Duol: Mi nikoli nismo imeli težav. Kriza je zgolj priložnost, se pa strinjamo, da gospodarstvo raste in je še vedno v vzponu. Tudi v letošnjem letu pričakujemo nadaljnjo pozitivno poslovanje in povečanje obsega naročil. Smo optimistični, zavedamo pa se, da takšno stanje ne more dolgo trajati. Za zdaj ni indicev na trgih, da bi se stvari lahko začele ohlajati, prav tako tudi ni nobenega zagotovila, da bo rast tudi v prihodnjem letu ali dveh. Vedno pravim, da je statistiko zelo lahko popravljati navzgor ali navzdol, v realnem položaju pa ne. V realnem položaju moraš biti pragmatik in razmišljati konservativno. Čudežev ni.

 

"Slovensko poslovno okolje je še vedno preveč onesnaženo s podjetji in podjetniki, ki ne bi smeli več nastopati na trgu." | Foto: Bojan Puhek "Slovensko poslovno okolje je še vedno preveč onesnaženo s podjetji in podjetniki, ki ne bi smeli več nastopati na trgu." Foto: Bojan Puhek Blaž Miklavčič, GH Holding: Značilnosti slovenskega poslovnega okolja so nekaj unikatnega, na kar ni vplivala niti kriza niti zdajšnje nekoliko višje povpraševanje. Kakšne bistvene razlike s tega vidika ne čutim, čutim pa specifičnosti našega okolja. Preveč je onesnaženo s podjetji in podjetniki, ki ne bi smeli več nastopati na trgu. Še vedno je namreč težava plačilna nedisciplina. Verjel sem, da bo kriza to odnesla in počistila, pa ni.

 

"Stanje v Sloveniji je vsekakor boljše, razmere so podobne kot pred gospodarsko krizo." | Foto: Osebni arhiv "Stanje v Sloveniji je vsekakor boljše, razmere so podobne kot pred gospodarsko krizo." Foto: Osebni arhiv Tomaž Lah, Nektar Natura: Opazno je, da se potrošnja na domačem trgu dviguje. To izboljšanje smo zaznali že pred dvema letoma.

Vedno bolj spodbudno je tudi gospodarsko okolje, predvsem za izvoznike. Stanje v Sloveniji je vsekakor boljše, razmere so podobne kot pred gospodarsko krizo.

Sami težav med krizo nismo občutili, saj večino izdelkov izvozimo na evropski trg, ki je v rasti že dolgo časa.
Ne spreglejte