Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
12. 11. 2015,
8.29

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercator požar skladišče gasilci

Četrtek, 12. 11. 2015, 8.29

1 mesec, 1 teden

Kako Mercator sanira "požar desetletja" (video)

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S temi besedami je požar v Mercatorjevemu skladišču na Hladilniški ulici v Ljubljani, ki se je zgodil pred natanko pol leta, opisal šef investicijskega vzdrževanja v trgovski družbi Jure Dolinar.

Ognjeni zublji so 12. maja zajeli 10 tisoč kvadratnih metrov površin in povzročili škodo na približno treh četrtinah celotnega območja skladišča.

V skladišču je bilo v času požara okrog 150 zaposlenih. V požaru je umrl eden od delavcev, še eden se je poškodoval. V Mercatorju so nam povedali, da je šlo za lažje poškodbe in da je delavec okreval.

Na terenu 300 gasilcev Požar je gasilo nekaj manj kot 300 gasilcev, poleg ljubljanske gasilske brigade je sodelovalo še 26 prostovoljnih gasilskih društev. "Gasilci so porabili veliko gasilnih aparatov in tlačnih posod z zrakom. Opremo so ves čas nadomeščali," je po požaru povedal poveljnik ljubljanske gasilske brigade Tomaž Kučič.

Devet milijonov evrov neposredne škode Dvomesečna policijska preiskava je pokazala, da je do požara prišlo pri obnovitvenih delih. Delavci podjetja Ceko IN so nameščali drsna vrata v hladilnici. Pri varjenju kovinskih cevi pa je zaradi neupoštevanja požarne varnosti in neizvajanja protipožarnih ukrepov prišlo do vžiga izolacije.

Policija je škodo zaradi požara ocenila na devet milijonov evrov. Mercator ocene celotne škode – zaradi izpada dobav – ne izdaja, pravijo le, da je škoda velika. Ob tem dodajajo, da so imeli opremo in skladiščeno blago zavarovano, postopek z zavarovalnico pa še poteka.

Za Mercator 1.300 evrov globe Republiški inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami je po inšpekcijskem nadzoru uvedel postopek zoper podjetje Ceko IN in njegovo odgovorno osebo, Mercator in odgovorne osebe distribucijskega centra zaradi kršitev v zvezi z neizvajanjem požarne straže. Končan je le postopek zoper Mercator, ki so mu zaračunali 1.300 evrov globe. Ta je plačana.

"Drugi postopki še potekajo. Kdaj bodo končani, ni odvisno od nas, zahteve za sodno varstvo so bile konec avgusta odstopljene v reševanje pristojnim sodiščem," so nam sporočili z inšpektorata.

Policisti so konec avgusta zaradi kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti in ogrožanja varnosti pri delu ovadili tri fizične in eno pravno osebo.

Iskanje lokacije za novo skladišče Sanacija pogorišča, čiščenje in gradbena dela so do danes že končana, pravijo v Mercatorju. "Dela so opravili različni zunanji izvajalci, pooblaščeni za različna področja del. Hladilnico mesa v Zalogu, ki v požaru ni bila poškodovana, so ponovno vzpostavili za delovanje."

Požar v skladišču je seveda terjal spremembe v logistični verigi. Trgovec je imel v tednih po požaru največ težav z dobavami sadja in zelenjave. Izpad logističnih zmogljivosti v Zalogu so nadomestili z najemom dodatnih skladiščnih prostorov v Ljubljani in Sežani, pravijo.

Mercator je že v svojem srednjeročnem načrtu napovedal izvajanje pridobivanja ponudb in izbiro lokacije za nov logistični center, zaradi požara v Zalogu pa so te postopke pospešili. Trenutno so v fazi iskanja primerne lokacije za izgradnjo novega logističnega centra v bližini ljubljanske obvoznice. Po poročanju Financ naj bi se trgovec zanimal za nakup zemljišča Slovenskih železnic na Letališki.

Ne spreglejte