Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2017,
23.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

3

Natisni članek

podjetništvo Avstrija občina Avstrijska Koroška Zdenka Pečnik Kočevar Valentin Blaschitz

Sreda, 22. 2. 2017, 23.43

6 let, 6 mesecev

Kako je avstrijska občina pritegnila slovensko podjetje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

3

Ograje Kočevar | Foto OGK Zäune GmbH

Foto: OGK Zäune GmbH

Lastnica podjetja Ograje Kočevar Zdenka Pečnik Kočevar je leta 2012 v Velikovcu na avstrijskem Koroškem ustanovila podjetje OGK Zäune, v sredo so tam odprli tudi proizvodni obrat, saj želijo biti bližje avstrijskim kupcem. Pri širjenju podjetja v Velikovcu jim je precej pomagala dežela Koroška, župan Velikovca pa pravi, da se je za to naložbo posebej zavzel.

Podjetje od danes na Koroškem deluje z lastno proizvodnjo, razstavno-prodajnim salonom in skladiščem. Zaposluje 12 sodelavcev, do leta 2025 naj bi jih 25, načrtujejo pa tudi odprtje novega centra. Prihodki od prodaje so lani znašali 640 tisoč evrov, letos pa načrtujejo njihovo podvojitev.

Zdenka Pečnik Kočevar ima poleg podjetja v Avstriji v lasti še tri družbe v Sloveniji, ki:

  • zaposlujejo 60 oseb,
  • imajo okoli 10-odstotno letno rast,
  • so leta 2015 ustvarile 3,6 milijona evrov, leta 2016 pa 4,4 milijona evrov prihodkov od prodaje.

Podjetje Ograje Kočevar, ki je prvi slovenski proizvajalec in največji ponudnik sistemov ograj, posluje še v Italiji, Franciji, na Hrvaškem in drugih trgih nekdanje Jugoslavije. Njihov cilj je osvojiti prvo mesto med ponudniki ograjnih sistemov v srednji Evropi.

Domači trg je glede na zmogljivosti podjetja premajhen, širitev proizvodnje v Avstrijo pa še ne pomeni, da je bo v Sloveniji manj, zagotavljajo v podjetju. To se še vedno širi. Na Koroško se širijo zaradi lažje dostopnosti do trga in s tem učinkovitejšega poslovanja. Avstrija bo le odskočna deska za širitev v druge evropske države, zaradi logističnih potreb pa bodo v prihodnje postavljali še več tovrstnih centrov v srednji Evropi.

Izdatno sta pomagali dežela Koroška in občina Velikovec

Pri uresničitvi naložbe v vrednosti 1,6 milijona evrov poudarjajo izdatno pomoč dežele Koroške in mestne občine Velikovec. "Na voljo so nam bile vse specializirane agencije, teh imata tako deželna vlada kot Koroška dovolj," pojasnjujejo.

Med njimi navajajo zlasti avstrijsko javno agencijo ABA in koroško agencijo BABEG, katerih poslanstvo je privabljanje tujih vlagateljev ter pomoč pri ustanavljanju in delovanju podjetij. Slovenska gospodarska zveza, ki deluje na Koroškem, jim je pomagala s svojimi povezavami, Gospodarska zbornica Slovenije pa z nasveti, povezavami in mreženjem.

"V veliko pomoč so nam bili tudi hitri in enostavni upravni postopki, pomoč pri nakupu zemljišča, usposobljeni in odzivni predstavniki ustanov," je povedala direktorica Pečnik-Kočevarjeva.

Zaposlujejo Slovence, iščejo pa tudi Avstrijce

Zaposleni v podjetju v Velikovcu so večinoma Slovenci, povezujejo pa se tudi z lokalno skupnostjo, zlasti pri iskanju tehnične ekipe, pri ključavničarskih delih in na področju prodaje. "Potrebe Avstrijcev so zelo specifične in odnos do ograj je drugačen kot slovenski." Pomembno je, da njihov kader te potrebe razume, poudarjajo.

Katere vrste kadra najtežje najdejo v Sloveniji? "Najtežje je pridobiti usposobljen kader na področju izvajanja tehničnih storitev, strojnih, varilskih, lažje pa je najti uspešne prodajalce oziroma prodajalce s potenciali," povedo.

Kako je pomagala občina?

Občina je ena od treh ustanoviteljic industrijske cone Velikovec, ki je bila s svojo infrastrukturo in ugodno ceno zemljišč v bližini avtoceste logična izbira za naložbo, pravijo v podjetju.

Prav vzpostavitev industrijske cone med ukrepi občine za privabljanje podjetij poudarja tudi župan Velikovca Valentin Blaschitz. "Mestna občina Velikovec je skupaj z agencijo BABEG kupila zemljišča in jih opremila z moderno infrastrukturo. Ta zdaj na optimalni lokaciji – ob avtocesti in regionalni cesti – ponujamo podjetnikom za razmeroma ugodno ceno," nam je pojasnil Blaschitz.
 

Občina sicer ponuja tudi:

  • sredstva za novoustanovljena podjetja, širitve ali modernizacijo podjetij,
  • nižje najemnine za nova podjetja v občini, ki delujejo zunaj mestnega središča,
  • davčne olajšave za podjetja, ki na novo zaposlujejo,
  • posebne finančne spodbude za mlade podjetnike.

"Slovensko podjetje smo, potem ko so se odločili za Velikovec, skupaj z agencijo BABEG spremljali, jim pomagali pri birokratskih postopkih, lahko so izkoristili spodbude za razvoj podjetništva v občini," pojasnjuje župan. Pravi, da se njihova občina veseli vsakega podjetja, so pa za ta projekt ponudili še dodatne spodbude.

Blaschitz poudarja, da je zelo pomembno tudi, da lahko ponudijo dobro, motivirano delovno silo, ki je, glede na povpraševanje podjetij, pripravljena tudi na prešolanje.

Avstrija do podjetij najprijaznejša

Po izkušnjah s poslovanjem v drugih državah v podjetju Ograje Kočevar menijo, da je Avstrija zagotovo najprijaznejša do podjetij zlasti zaradi urejenosti, stabilnosti, potencialov. Sledita ji Nemčija in Švica.

"Avstrija je, kar zadeva zaposlovanje ljudi, bistveno bolj preprosta kot Slovenija. Tudi proces gradnje in uresničitve investicije je bistveno bolj preprost," ugotavljajo v preboldskem podjetju.

Ne spreglejte