Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
17.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Orkan Irma borza Osebne finance

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 17.08

6 let, 7 mesecev

Kako Irma vpliva na borzne trge

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
orkan Irma Florida | Foto Reuters

Foto: Reuters

Orkan Irma, ki se je v ZDA razbesnel čez vikend, je poleg človeških žrtev terjal tudi ogromno gmotno škodo. Na borznem trgu bodo najbolj na udaru delnice zavarovalnic in proizvajalk nafte.

Naravne katastrofe, eden najmočnejših orkanov v zgodovini je te dni razdejal Karibsko otočje in Florido, nimajo dolgotrajnejših negativnih učinkov na finančne oziroma borzne trge. Vseeno pa lahko posamezna podjetja oziroma panoge zaradi škode čutijo določene posledice.


Morda vas zanima še:

Irma udarila po Floridi, oblasti svarijo pred nevarnim vetrom in naraščajočimi vodami
Orkan Irma dosegel Florido: poplave, tornadi in električni mrk za milijone prebivalcev #video


"Najboljši primer je cunami, ki je leta 2011 razdejal obalo Japonske. Medtem ko so bile posledice za upravitelja jedrske elektrarne družbe Tepco katastrofalne, so bili učinki na rast gospodarstva zaradi obnov verjetno celo pozitivni. Podobno lahko tokrat pričakujemo tudi v ZDA," pojasnjuje analitik v družbi Alta Invest Matej Šimnic. "Vlagatelji dolgoročnejših posledice orkana najverjetneje ne bodo občutili, vseeno pa se lahko delnice posameznih podjetij začasno znižajo," napoveduje Matej Šimnic iz Alte Invest. | Foto: Matej Leskovšek "Vlagatelji dolgoročnejših posledice orkana najverjetneje ne bodo občutili, vseeno pa se lahko delnice posameznih podjetij začasno znižajo," napoveduje Matej Šimnic iz Alte Invest. Foto: Matej Leskovšek

Irma eden dražjih orkanov

Ocenjena gmotna škoda zaradi Irme naj bi znašala okoli 100 milijard dolarjev (83 milijard evrov). Harvey, ki je konec avgusta opustošil Teksas in dele Louisiane, pa je povzročil gmotno škodo v višini 190 milijard dolarjev (158 milijard evrov) in je tako "najdražja naravna katastrofa v zgodovini ZDA", so sporočili iz AccuWeather.

Dodaja, da naravne katastrofe pričakovanja vlagateljev glede zaposlenosti in proizvodnje sicer znižajo, a ti računajo, da bo obnova infrastrukture in zalog proizvodov maksimalno izkoristila proizvodne kapacitete. Vlagatelji dolgoročnih posledic orkana najverjetneje ne bodo občutili, vseeno pa se lahko zaradi škode delnice posameznih podjetij začasno znižajo.

Na udaru zavarovalnice in naftna podjetja

"Škoda lahko ogrozi obstoj posameznih podjetij, vendar pa bo končno škodo nosil predvsem zavarovalni sektor. Njihove delnice bi lahko bile zaradi negotovosti glede končnih ocen škode še nekaj časa na udaru," napoveduje Šimnic.

V zadnjem tednu je upadla tudi vrednost dolarja v primerjavi z evrom. Ker je vrednost valut močno odvisna od kapitalskih tokov in trgovine, je zaradi obsežnih poplav in izpada električne energije na udaru tudi gospodarska aktivnost ZDA.

"Ker je črpanje nafte v nekaterih predelih ustavljeno, prekinjeno pa je tudi delovanje rafinerij, bo posledice orkana čutil predvsem naftni sektor. Izvoz nafte se bo zmanjšal, kar bo prispevalo k šibitvi dolarja," sklene Altin analitik.

 

Ne spreglejte