Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
6. 9. 2017,
16.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

GZS digitalizacija podjetje

Sreda, 6. 9. 2017, 16.04

6 let, 6 mesecev

Kako digitalizirana so slovenska mala podjetja #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Okrogla miza Spodbudimo digitalizacijo | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Le 16 odstotkov malih in srednje velikih slovenskih podjetji ima izdelano digitalno strategijo, so opozorili udeleženci okrogle mize na konferenci Spodbudimo digitalizacijo malega gospodarstva. Kako jo pospešiti?

Predsednik Slovenske digitalne koalicije Igor Zorko podjetjem, ki uvajajo digitalno poslovanje, svetuje, da dobro poznajo svoje cilje, ki pa ne smejo biti preveč kompleksni. Vedeti morajo, kdo so njihovi ciljni kupci, na katere trge se bodo usmerjali in od katerih kupcev si obetajo največ dodane vrednosti.

Da bodo najhitreje prispeli do cilja, je nujna izbira ustreznega partnerja glede na reference. Zorko poudarja pomembnost hitrih in majhnih korakov, bolj kot tehnologija pa šteje dober poslovni model.

Marko Derča iz AT Kerneyja razloge za majhen delež slovenskih podjetij, ki imajo izdelano digitalno poslovanje in strategijo, vidi v majhnosti podjetij in s tem povezanim načinom razmišljanja. Ker s trga stalno prihajajo novi impulzi, ki v poslovanje lahko vnašajo zmedo, je izpostavil nujnost postavitve digitalne strategije v podjetjih. Poudarja, da slovenska podjetja še ne izkoriščajo priložnosti digitalne transformacije in so manj samozavestna.

Mala podjetja potrebujejo velika in obratno

Direktor IT-podjetja Špica International Tone Stanovnik ocenjuje, da so slovenska startup podjetja nadpovprečno uspešna, potrebujejo pa platformo, ki jo lahko dobijo od velikih podjetij. Ta bi lahko kot mentorji manjšim podjetjem ponudila začetni kapital, svetovanje in jim odpirala nove trge. Na drugi strani pa tudi velika podjetja, ki se počasneje odzivajo, potrebujejo ideje in okretnost mladih podjetij.

"Slovenija ima razvojne kadre v svetovnem vrhu, šepa nam prodaja," je prepričan Tomaž Jug iz spletne agencije Editor. | Foto: Bojan Puhek "Slovenija ima razvojne kadre v svetovnem vrhu, šepa nam prodaja," je prepričan Tomaž Jug iz spletne agencije Editor. Foto: Bojan Puhek Direktor spletne agencije Editor Tomaž Jug v digitalizaciji vidi izziv v multiplikaciji. Slovenija slovi po dobrih razvojnih kadrih, po njegovem so v svetovnem vrhu. V prodaji pa nismo tako dobri. Da bi dosegli multiplikativni učinek, državi predlaga sofinanciranje prijave malih in srednjih podjetij na evropske razpise. S tem bi lahko dosegli milijonske učinke.

Ministrstvo bo za spodbude namenilo deset milijonov evrov

Jugov predlog je na okrogli mizi podprl tudi predstavnik ministrstva za gospodarstvo Jernej Tovšak. "Vsi ukrepi, ki pripomorejo k večji uspešnosti črpanja evropskih kohezijskih sredstev, so dobrodošli," je dejal Tovšak.

Gospodarsko ministrstvo bo za spodbujanje digitalizacije malega gospodarstva v obdobju 2017-2018 namenilo 2,5 milijona evrov, do leta 2022 pa 7,5 milijona evrov. Do konca prihodnjega leta tako nameravajo podpreti 82 malih in srednje velikih podjetij, do leta 2022 pa vsaj 250. Zadnji razpis za vzpostavitev ali nadgradnjo elektronskega poslovanja je namenjen izboljšanju možnosti malih in srednje velikih podjetij pri vstopu oziroma širitvi poslovanja na tuje trge in tako povečati njihovo mednarodno konkurenčnost.

Ne spreglejte