Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 4. 2016,
21.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

Natisni članek

pranje denarja #PanamaPapers

Nedelja, 3. 4. 2016, 21.07

7 let, 2 meseca

Kako denar perejo vplivneži: med njimi tudi Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

Pranje denarja, denar, bankovci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev, nemški časopis Süddeutsche Zeitung in več kot sto drugih novinarskih organizacij so v okviru projekta #PanamaPapers razkrili dogajanje v svetu globalnega kriminala in korupcije.

Projekt je nastal na temelju notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je od anonimnega vira pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvi Dela in več kot stotih drugih medijskih partnerjev pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ). Pri tem je sodelovalo 376 novinarjev iz 76 držav, je zapisalo Delo.

Putinovi sodelavci prenesli dve milijardi dolarjev

Razkriti dokumenti omogočajo vpogled v premoženje v davčnih oazah 12 zdajšnjih in nekdanjih svetovnih voditeljev ter med drugim razkrivajo, kako so sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina na skrivaj prenesli kar dve milijardi dolarjev prek bank in skrivnih podjetij.

Dokumenti odkrivajo tudi podrobnosti o skritih finančnih poslih 128 politikov in javnih uradnikov po svetu. Vsega skupaj kar 11,5 milijona dokumentov kaže, kako globalna industrija odvetniških družb in velikih bank prodaja finančno tajnost politikom, goljufom in trgovcem z mamili, pa tudi milijarderjem, znanim osebnostim in športnim zvezdnikom, piše portal Delo.si.

Časnik Delo sicer napoveduje, da bo v ponedeljkovi tiskani izdaji objavil več informacij o enem ključnih slovenskih klientov družbe za registracijo podjetij v skrivnostnih davčnih jurisdikcijah Mossack Fonsece.

Slovenci registrirali najmanj 17 podjetij

Ob tem navajajo, da so Slovenci in nekateri drugi doslej prek UPC Svetovalne skupine registrirali najmanj 17 podjetij v davčnih oazah. Med drugim so v časniku odkrili primere antidatiranja dokumentov, zmanjševanja pomena pravnomočnih obsodb strank UPC in dejavnega skrivanja upravičencev družb v davčnih oazah pred slovenskimi oblastmi.

Dokumenti izvirajo iz malo znane, vendar vplivne panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca, ki ima podružnice v Hongkongu, Miamiju, Zürichu in več kot 35 drugih krajih po svetu. Družba je ena od najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb – oblik podjetniškega poslovanja, s katerim je mogoče prikriti lastništvo premoženja, piše Delo.

Razkriti notranji dokumenti odvetniške družbe vsebujejo informacije o 214.488 poslovnih subjektih s sedežem v tujini, ki so povezani z ljudmi v več kot 200 državah in ozemljih. ICIJ bo popoln seznam družb in ljudi, povezanih z njimi, objavil v začetku maja letos.

Ne spreglejte