Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
20. 9. 2017,
10.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

sodišče Boris Popovič prisilna poravnava nogomet FC Koper

Sreda, 20. 9. 2017, 10.42

6 let, 6 mesecev

Kaj FC Koper preprečuje vrnitev v prvo ligo? Spor zaradi 523 evrov dolga.

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

FC Koper, Goran Malenič, Valter Valenčič | Foto STA

Foto: STA

FC Koper, ki je zaradi finančnega kolapsa izpadel v četrto ligo, bo moral še nekaj časa počakati na vrnitev v prvo nogometno ligo. Načrtu finančne sanacije, s katerim so se rešili Milana Mandarića in večmilijonskih dolgov, je država prižgala rdečo luč.

Še do pred nekaj meseci je bil nogometni klub FC Koper v izgubljenem položaju.

Zaradi dolžniškega spora z ameriško-srbskim poslovnežem Milanom Mandarićem, prvim možem ljubljanske Olimpije, je bil na robu stečaja. Zapustil jih je glavni sponzor, ostali so brez licence za igranje v prvi nogometni ligi, odšli so vsi najboljši igralci …

Kljub vsemu je ekipi, zbrani okrog koprskega župana Borisa Popoviča, klub uspelo potegniti iz brezna. Na različne načine so prepričali skoraj vse upnike, da privolijo v odpis velike večine večmilijonskega dolga.

Milan Mandarić je prodal terjatev do nogometnega kluba FC Koper. | Foto: Vid Ponikvar Milan Mandarić je prodal terjatev do nogometnega kluba FC Koper. Foto: Vid Ponikvar Po izpadu v četrto (primorsko) ligo se želijo čim prej vrniti na prvoligaško prizorišče. Po propadu pogovorov z novopečenim prvoligašem Ankaranom, ki mora tekme igrati v oddaljenem Dravogradu, naj bi bila v igri združitev z drugoligašem Dekani.

Toda načrte koprskega kluba je (začasno) preprečila država.

Država izpodbija odpis dolga

Po tem, ko so upniki FC Koper skoraj soglasno izglasovali načrt prisilne poravnave in ga je potrdilo tudi sodišče, se je nanj v imenu Republike Slovenije pritožilo državno pravobranilstvo. Razlog? Po njihovem neupravičen odpis terjatve v vrednosti 523 evrov.

Na seznamu terjatev, ki jih nameravajo v FC Koper odpisati, se je (pomotoma?) znašlo tudi za nekaj sto evrov neporavnane dohodnine in socialnih prispevkov.

Temu je ugovarjala država, z ugovorom pa se strinja tudi FC Koper, ki sta sicer na nasprotnih bregovih. Med 59 upniki FC Koper je država edina, ki nasprotuje predlagani prisilni poravnavi. Prijavila je terjatve v vrednosti nekaj več kot 114 tisoč evrov in bo na koncu prejela nekaj več kot pet tisočakov.

Višje sodišče je pritožbo države pritrdilo in postopek vrnilo na prvo stopnjo. Po zakonu gre namreč za tako imenovane prednostne terjatve, ki jih je v prisilni poravnavi treba v celoti poravnati.

Denar. Nogomet. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Toda namesto da bi sodišče prve stopnje sledilo napotkom višjega sodišča in popravilo prvotni sklep, je odločilo drugače. Po eni strani so potrdili 100-odstotno poplačilo prednostnih terjatev, torej tudi tiste v vrednosti 523 evrov. Po drugi strani so izrecno opozorili, da v zakonu nikjer ne piše, da bi morali v prisilni poravnavi poplačati terjatve iz naslova davkov, torej teh istih 523 evrov.

Ker je sklep sodišča v nasprotju s samim seboj, so na državnem pravobranilstvu že vložili novo pritožbo. Pravnomočnost sklepa sodišča je edino, kar koprski nogometni klub še ločuje od kar 95,5-odstotnega odpisa dolgov in s tem finančne sanacije nekaj manj kot 3,5 milijona evrov obveznosti. Kako in predvsem kdaj se bo razpletel spor med sodiščem in državo, ni mogoče napovedati.

Za komentar smo se obrnili na FC Koper. Njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Sanje o ligi prvakov v Kopru …

Saga o reševanju dolga FC Koper do Mandarića, ki naj bi na začetku znašal 1,3 milijona evrov, se vleče že dalj časa.

Koprski župan Boris Popovič je napovedoval naskok na naslov državnega prvaka in celo uvrstitev v ligo prvakov. | Foto: Vid Ponikvar Koprski župan Boris Popovič je napovedoval naskok na naslov državnega prvaka in celo uvrstitev v ligo prvakov. Foto: Vid Ponikvar Sredi leta 2013, še preden je prevzel Olimpijo, je Mandarić vložil izvršbo in blokiral račun kluba. Da bi se izognili najhujšemu, se je tedanji prvi mož kluba Ante Guberac z Mandarićem dogovoril, da mu bodo vrnili 800 tisoč evrov, in sicer mu bodo mesečno plačevali štiri tisoč evrov in še 50 odstotkov izkupička od prodaje igralcev.

Ko so vajeti v FC Koper konec leta 2015 prevzeli mestni veljaki na čelu z županom Popovićem, so se apetiti povečali, dogovor z Mandarićem pa je postajal vse večje breme.

V Koper so pripeljali 17 novih igralcev, večino iz tujine. Ambicije so bile velike. Župan je napovedal naskok na naslov državnega prvaka in celo uvrstitev v ligo prvakov. Kmalu so razdrli dogovor z Mandarićem.

Ko je ameriško-srbski poslovnež lani poleti vložil izvršbo in znova blokiral FC Koper, se je novo vodstvo v Kopru domislilo načrta, s katerim bi se dolga do Mandarića preprosto znebilo.

… in pomoč iz davčne oaze

Razglasili so insolventnost in na sodišče vložili predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave. Kot glavni ukrep v načrtu finančnega prestrukturiranja je bil predviden odpis skoraj vsega dolga.

V listinah, ki so jih v FC Koper razkrili sodišču, pa se je nenadoma pojavilo podjetje Swiss Sport Agency z Marshallovih otokov, ene od najbolj nepreglednih davčnih oaz. Kot smo razkrili, naj bi za njim stal hrvaški nogometni menedžer Andy Bara

O usodi FC Koper je odločalo skrivnostno podjetje iz davčne oaze. | Foto: Thinkstock O usodi FC Koper je odločalo skrivnostno podjetje iz davčne oaze. Foto: Thinkstock Podjetje iz davčne oaze, ki naj bi mu FC Koper dolgoval 2,12 milijona evrov, je imelo glavno in edino besedo pri potrjevanju odpisa dolga do Mandarića in drugih upnikov. Zato se je Mandarić več mesecev boril in tudi izpodbijal po njegovem mnenju fiktivno terjatev. 

Na koncu se je Mandarić umaknil in terjatev do FC Koper prodal podjetju Delona. To je v lasti Boška Županovića, kontroverznega podjetnika z Reke, ki je v hrvaškem nogometnem svetu najbolj znan kot menedžer reprezentanta Vedrana Ćorluke.

Več o njegovih domnevno spornih poslih in obsodbi zaradi ponarejanja listin -> Mandarić usodo FC Koper predal v roke spornega menedžerja Vedrana Ćorluke 

Najprej je kazalo, da bo Županović nadaljeval boj, saj je izpodbijal terjatev podjetja iz davčne oaze, vendar je z ekipo župana Popoviča kmalu našel skupno besedo.

Ne spreglejte