Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2018,
13.14

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

25

Natisni članek

NLB

Petek, 9. 11. 2018, 13.14

5 let, 5 mesecev

Mesec o NLB: To ni prodaja, to je kraja. LMŠ zahteva odgovore SDH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

25

Luka Mesec (Levica) je prodajo delnic NLB ocenil za krajo, v SAB menijo, da bi bil lahko izplen od prodaje boljši. V NSi so zadovoljni, da se postopek prodaje NLB končuje, a menijo, da bi dosegli višjo ceno, če bi banko prodali lani. Podobno razmišljajo tudi v DeSUS. Zmago Jelinčič (SNS) pa meni, da nas je EU nategnila. 

Slovenski državni holding (SDH) je odgovoren tako za prodajo NLB kot za cenovni razpon prodaje delnic, je v izjavi spomnil vodja poslancev največje vladne stranke LMŠ Brane Golubović. Dodal je, da bodo v poslanski skupini počakali do zaključka prodaje, ko pričakujejo od SDH vsa natančna pojasnila v zvezi s prodajo NLB in ceno, ki jo je SDH dosegel.

Z vladnega vrha pa za zdaj ni odziva na danes objavljeni izplen javne ponudbe (IPO) delnic NLB. V kabinetu premierja Marjana Šarca, ki vodi stranko LMŠ, so zapisali, da je postopek v pristojnosti SDH, zato predsednik vlade tega ne bo komentiral.

Mesec o NLB: To ni prodaja, to je kraja

Luka Mesec Levica | Foto: STA , Foto: STA , To ni prodaja, to je kraja, pa je v prvem odzivu na prodajo delnic NLB ocenil koordinator Levice Luka Mesec. Nadzorni svet in uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) bi morala po njegovih besedah odstopiti, vlado s premierjem Marjanom Šarcem na čelu pa v Levici pozivajo, naj se sestane kot skupščina SDH in "to sramotno ceno zavrne".

Mesec je v izjavi novinarjem v DZ spomnil, da je prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja konec leta 2017 zavrnila boljšo izhodiščno ceno za NLB "in to kljub temu, da bi bil takrat po prodaji kupec tisti, ki bi poplačal tožbe varčevalcev hrvaške LB".

"Zdaj so to preusmerili na državni proračun, na katerem so še vse terjatve razlaščenih obvezničarjev in delničarjev. Mi pa bomo prodali to banko za manj kot tretjino vložka vanjo v dokapitalizaciji," opozarja Mesec. Izkupiček tega po njegovih ocenah ne bo pozitiven, ampak več stomilijonski proračunski minus.

"Zato je treba to zadevo ustaviti, dokler je še čas. Vlada se mora sestati kot skupščina SDH in ceno zavrniti," je odločen Mesec.

V Levici so sicer zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za finance, na kateri se želijo po njegovih besedah o tem pogovoriti s premierjem, ministrom za finance, SDH in poslanci. Seja s točko dnevnega reda "ustavitev izsiljene privatizacije NLB in Abanke" je sklicana za četrtek.

Cerar pričakoval višjo ceno

Predsednik SMC in nekdanji premier Miro Cerar je pričakoval višjo ceno delnice NLB in prodajo celotnega deleža, ki je bil na voljo. A bistveno je, da je Slovenija izpolnila svojo zavezo in zaključila to zgodbo, je navedel Cerar, ki upa, da prihajajo v banko lastniki z dobrimi nameni.

SAB: Izplen od prodaje NLB bi lahko bil boljši

Alenka Bratušek | Foto: STA , Foto: STA , Čas, ki ga je imela Slovenija za prodajo NLB vse od leta 2014, se je iztekel. Izplen bi lahko bil boljši, če bi se vlada Mira Cerarja svojega dela lotila pravočasno in tako, kot bi se ga morala, menijo v Stranki Alenke Bratušek (SAB). Želijo si, da je SDH banki našel dobre lastnike.

"Želimo si, da je SDH banki našel dobre lastnike, ki bodo znali poskrbeti za rast in razvoj banke. Je pa s tem korakom tudi konec zgodbe, ko so posamezniki lahko NLB izkoriščali za svoj ali strankarski bankomat. Na žalost so bili za večino Slovenk in Slovencev stroški z NLB višji od koristi, kljub temu ali pa ravno zato, ker je z NLB upravljala država," so v odzivu zapisali v SAB.

NSi: Če bi banko prodali lani, bi dosegli znatno višjo ceno

Jernej Vrtovec | Foto: STA , Foto: STA , V stranki NSi so zadovoljni, da se končuje dolg postopek prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB), in opozarjajo, da je lanska prestavitev prodaje banke botrovala temu, da "je cena tako nizka".

"Cena je takšna, kot jo določa trg," je v odzivu danes dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. "Lanska prestavitev prodaje banke, ki je bila politična odločitev, je botrovala temu, da je cena tako nizka," je dodal.

Če bi banko prodali lani, bi dosegli znatno višjo ceno, je ocenil. "Zaradi političnih igric in preigravanj, kaj se politično bolj izplača, smo za Novo Ljubljansko banko iztržili toliko manj."

O politični odgovornosti za to, da je država glede na lani določen razpon cene sedaj dobila "veliko, veliko milijonov" manj, je treba povprašati Mira Cerarja, Dejana Židana in Karla Erjavca, je menil.

Jelinčič: EU nas je nategnila, krivi pa so pa naši politiki

Zmago Jelinčič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Predsednik SNS Zmago Jelinčič je prodajo 59 odstotkov delnic NLB po 51,50 evra komentiral z oceno, da nas je EU "nategnila". Do prodaje po njegovem mnenju sploh ne bi smelo priti. "Treba bi bilo zamenjati vse, ki so krivi za propad NLB, jih zapreti do smrti in pobrati vse, kar so nagrabili sebi in svojemu krogu," je oster Jelinčič.

Poudaril je, da s tem ne misli le na odgovorne v NLB, pač pa tudi na njihove sodelavce, prijatelje, sorodnike, politike in druge.

"EU nas je nategnila, krivi pa so pa naši politiki, ki so dovolili, da nas EU tolče po dolgem in počez. Naši le bedasto gledajo in se smehljajo," je še ocenil prvak SNS.

Jurša: NLB se ne bi smeli odpovedati tako z lahkoto, kot smo se

Franc Jurša | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ob izplenu prodaje NLB razočaran, saj je pričakoval bistveno več. S tem zneskom niti približno ne bodo blizu pokritju stroškov, ki so jih davkoplačevalci vložili v NLB, je spomnil Jurša. Ocenil je še, da se NLB ne bi smeli odpovedati tako z lahkoto, a dvomi, da je prodajo možno ustaviti.

Jurša obžaluje, da se nekdanja vlada Alenke Bratušek, ko je obljubila privatizacijo NLB, ni izpogajala drugače. Spomnil je, da ima NLB velik delež ne le v Sloveniji, ampak tudi na trgih nekdanje skupne države oz. je regijski igralec.

Na vprašanje odgovornosti, ker je prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja odlašala s prodajo NLB, na kar opozarjajo tudi nekatere stranke, pa je Jurša odgovoril med drugim s pojasnilom, da ni sodeloval pri odločitvi. "Je pa res, da smo vsi upali, da s preložitvijo lahko lahko še kaj iztržimo, da bo EU imela morda imela na nekakšen način blažje kriterije pritiska na Slovenijo za privatizacijo NLB," je dejal Jurša.

Cena za delnico NLB je v postopku IPO postavljena pri 51,50 evra, torej na spodnji meji cenovnega razpona, določenega med 51,50 in 66 evrov. Država je v tem postopku za zdaj prodala 59,1 odstotka delnic NLB, s čimer bi iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Ob upoštevanju posebne stabilizacijske opcije bi delež lahko narasel na 65 odstotkov.
NLB
Novice Kdo je največji kupec delnic NLB
Ne spreglejte