Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
25. 5. 2017,
12.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

6

Natisni članek

Računsko sodišče Tomaž Vesel Zdravko Počivalšek ministrstvo za javno upravo dražba

Četrtek, 25. 5. 2017, 12.01

6 let, 6 mesecev

Javna uprava prodaja več počitniških apartmajev na hrvaški obali

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

6

Računsko sodišče | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar, bo v začetku prihodnjega meseca na javni dražbi poskušalo prodati štiri apartmaje na dveh hrvaških otokih, Pagu in Lošinju. Izklicne cene se začnejo pri 51 tisoč evrih.

V poročilu računskega sodišča iz začetka letošnjega leta so ugotovili, da država slabo upravlja nepremičnine, dotaknili pa so se tudi počitniških nepremičnin.

Ministrstva za notranje zadeve, obrambo, pravosodje in javno upravo imajo skupno 256 počitniških enot v Sloveniji in na Hrvaškem. Oddajajo jih zaposlenim, njihovim družinskim članom in upokojencem ministrstva. Dnevno ceno določi minister s sklepom na predlog službe za splošne zadeve.

"Zastavlja se vprašanje učinkovitosti take rešitve, saj ne obstajajo analize potrebnosti počitniških kapacitet za poslovanje VPU oziroma razmerja med koristmi in stroški počitniških kapacitet," je svoje ugotovitve zapisalo računsko sodišče, ki ga vodi Tomaž Vesel.

Na prodaj štiri stanovanja na hrvaških otokih

Ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar, prodaja štiri apartmaje na hrvaških otokih. | Foto: Ana Kovač Ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar, prodaja štiri apartmaje na hrvaških otokih. Foto: Ana Kovač Ministrstvo za javno upravo se je z Odlokom o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države za organe državne uprave, pravosodne organe, javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije in javne sklade za leto 2017 odločilo za prodajo z javno dražbo štirih počitniških apartmajev na hrvaški obali – dveh na otroku Pag in dveh na otoku Lošinj.

Izbrane nepremičnine so bile v zadnjih letih v uporabi in v sezoni tudi pretežno zasedene. V prihodnjih mesecih sledi še nekaj dražb, pravijo na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar.


Računsko sodišče: Država za prostorne pisarne letno daje 5,6 milijona evrov preveč 

Službena stanovanja države: komu vse davkoplačevalci plačujemo najemnino


Kaj bodo prodajali?

Najnižja izklicna cena je za počitniško stanovanje, veliko 34,9 kvadratnega metra, v naselju Nerezine na Lošinju. Je v pritličju dvoetažnega objekta in obsega dnevni prostor s kuhinjo, kopalnico in pokrito teraso. Izklicna cena je postavljena pri 51 tisoč evrih.

Fotogalerija
1 / 8

Tudi druga nepremičnina je v naselju Nerezine. Stanovanje je veliko 32,1 kvadratnega metra, sestavljeno pa je iz dnevnega prostora s kuhinjo, kopalnico in zastekljenim notranjim prostorom. Izklicna cena je 56 tisoč evrov.

Fotogalerija
1 / 7

Preostali stanovanji sta na otoku Pag, obe v naselju Novalja. Prvo meri 41,9 kvadratnega metra in obsega predprostor, dnevni prostor s kuhinjo, sobo, kopalnico, shrambo in pokrito teraso. Njegova izklicna cena je 57 tisoč evrov.

Fotogalerija
1 / 3

Najvišjo izklicno ceno pa ima 54,7 kvadratnega metra velika počitniški apartma. V pritličju so predprostor, dnevni prostor s kuhinjo, soba, kopalnica, stopnišče in delno pokrita terasa, ob tem pa je še medetažni predel, ki obsega hodnik in sobo, vključena pa je tudi klimatska naprava.

Fotogalerija
1 / 4

Vse štiri enote imajo urejene vpise v zemljiško knjigo in ločene števce za vodo in elektriko, njihova izklicna cena pa je bila določena na podlagi cenitve. Ob višini dosežene cene na dražbi bodočega kupca čaka še plačilo štiriodstotnega davka na promet z nepremičninami.

Dražba bo potekala na Ministrstvu za javno upravo (Tržaška cesta 21) 7. junija od 10. ure. Vsi zainteresirani kupci morajo varščino, ki znaša deset odstotkov od izklicne cene, vplačati najkasneje do 5. junija do 15. ure.

Poročilo računskega sodišča o slabostih pri ravnanju s kadrovskimi stanovanji, počitniškimi kapacitetami in parkirišči. | Foto: Poročilo Računskega sodišča Poročilo računskega sodišča o slabostih pri ravnanju s kadrovskimi stanovanji, počitniškimi kapacitetami in parkirišči. Foto: Poročilo Računskega sodišča

Kaj vse je ugotovilo računsko sodišče?

Revizija računskega sodišča je ob počitniških kapacitetah zajemala tudi službena stanovanja in najeme pisarn. Od 2.515 stanovanj, ki jih upravljajo ministrstva, samo 1.256 stanovanj zasedajo javni uslužbenci.

Vlada in ministrstva imajo skupaj 80 tisoč kvadratnih metrov več površin prostorov od normativov, s čimer ima država 5,6 milijona evrov več stroškov, kot bi jih imela ob upoštevanju normativov.

Ugotovili so, da vlada ni bila učinkovita. Z boljšim upravljanjem nepremičnin bi lahko vsako leto prihranili najmanj 7,6 milijona evrov iz državnega proračuna.

Ne spreglejte