Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2017,
4.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,40

12

Natisni članek

Janez Kocijančič AZN ATVP Ante Vlahović Adris Grupa Sava Re

Sreda, 22. 2. 2017, 4.12

6 let, 7 mesecev

Zoran Janković: S šefom Adrisa sem se nazadnje videl prejšnji mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,40

12

Ante Vlahović | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Načrti Adris Grupe, ki si že nekaj časa želi okrepiti svoj vpliv v Savi Re, največji slovenski pozavarovalnici, so naleteli na novo oviro.

Hrvaška družba, ki jo vodi Ante Vlahović, se je namreč po naših informacijah znašla v postopku Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), regulatorja domačega kapitalskega trga. Razlog: v Adrisu naj bi prikrivali, da imajo v lasti v resnici večji delež Save Re od tistega, ki so ga javno razkrili. Iz podatkov, ki smo jih pridobili na Siol.net, je razvidno, da so to v Adrisu serijsko počeli že več let.


Preberite še:

Balkanski tajkuni, ki osvajajo tudi Slovenijo 

Ima Adris v Savi Re trojanskega konja?

Potrjeno: Hrvati v naskoku na drugo največjo zavarovalniško skupino v Sloveniji


Nepregledno kopičili delnice

Sava Re je javna delniška družba, ki kotira na borzi. Poročanje o nakupih delnic teh družb ureja zakon o trgu finančnih inštrumentov. 

Ta določa, da mora vsak delničar, ki preseže prag petih odstotkov lastništva, o tem takoj obvestiti družbo. Zadnja informacijo o tem objavi na ljubljanski borzi, o njej pa mora obvestiti tudi ATVP. Enako mora delničar storiti vsakič, ko prekorači prag 10, 15, 20, 25, 30, 50 in 75 odstotkov v lastništvu posamezne družbe. Njihovo poročanje nadzoruje ATVP, ki lahko kršiteljem izreče globo ali opomin. 

Janez Kocijančič je danes po naših podatkih ključni Adrisov mož v operaciji Sava Re. | Foto: Vid Ponikvar Janez Kocijančič je danes po naših podatkih ključni Adrisov mož v operaciji Sava Re. Foto: Vid Ponikvar V Adrisu delnice Save Re kupujejo že več let. To počnejo na zelo nepregleden način, najraje prek fiduciarnih računov, odprtih pri bankah na Hrvaškem. S tem so v Adrisu potihoma, še pred razkritjem vseh svojih načrtov, krepili svoj položaj v največji slovenski pozavarovalnici, ki jo že nekaj časa pozorno spremljajo.

Še julija 2013 so tako v Adrisu skupaj s povezanimi družbami uradno obvladovali le 9,8 odstotka delnic Save Re. A njihov dejanski delež je bil že takrat višji, saj so Hrvati obvladovali še 4,4 odstotka delnic. Te so bile uradno v lasti neznanega fiduciarja pri Raiffeisen banki.

Že takrat je imel Adris torej v lasti 14,2 odstotka delnic Save Re. To pomeni, da je presegal desetodstotni lastniški prag, o čemer bi moral takoj obvestiti družbo. Po zakonu namreč obveznost poročanja velja tudi za delnice, vodene na fiduciarnih računih. 

Tri leta skrivalnic

Toda Hrvati tega niso storili. Ravno nasprotno, delnice so še naprej kopičili na nepregleden način. 

Tudi marca lani, ko so pridobili dodatnih 4,4 odstotka delnic, shranjenih na fiduciarnem računu pri Zagrebački banki, o tem tri mesece niso obvestili nikogar. Logično, saj jim je agencija za zavarovalni nadzor (AZN), regulator domačega zavarovalniškega trga, soglasje za povečanje deleža v Savi Re nad deset odstotkov odobrila šele lani poleti.

Šele junija lani je tako Adris javnost obvestil, da ima skupaj s povezanimi osebami v lasti že več kot 19 odstotkov delnic Save Re oziroma 21 odstotkov delnic z glasovalno pravico. Za razkritje resnične velikosti svojega deleža v Savi Re so tako Hrvati potrebovali skoraj tri leta. Ta informacija je pomembna za preostale delničarje, saj kaže, da se je eden od večjih lastnikov odločil za povečevanje. 

Regulator nad domnevne kršitve

Adris bo kot drugi največji lastnik Save Re delničarjem na skupščini predlagal, naj v nadzorni svet družbe imenujejo Petra Kraljiča. | Foto: STA , Adris bo kot drugi največji lastnik Save Re delničarjem na skupščini predlagal, naj v nadzorni svet družbe imenujejo Petra Kraljiča. Foto: STA , Njihove posle in (ne)poročanje je zdaj pod lupo vzel ATVP. Tam so nam pojasnili, da konkretnih primerov ne morejo komentirati, saj so vse informacije v zvezi s postopki, ki jih vodijo, zaupne. "ATVP nadzira poročanje v zvezi z pomembnimi deleži v javnih družbah in v primeru ugotovljenih kršitev lahko izreče nadzorni ukrep oziroma izda odločbo o prekršku," so dejali. 

Pri tem so pojasnili, da se kršitev poročanja o spremembi pomembnih deležev ne sankcionira z zamrznitvijo ali odvzemom glasovalnih pravic. 

V Adris Grupi informacij o postopku ATVP niso komentirali. Pojasnili pa so, da želi biti Adris Grupa v vseh dejavnostih, s katerimi se ukvarja, regionalni vodja. "Enako je v dejavnosti zavarovalništva. To želimo postati z organsko rastjo in tudi z mogočimi prevzemi uglednih zavarovalniških družb. Pri tem sledimo najboljši praksi svetovnih družb, vladavini prava, zakonom in predpisom, ki urejajo to problematiko," so poudarili.


Preberite še:

Koga bi hrvaški Adris v Savi Re 

Rdeča luč hrvaškemu Adrisu za naskok na Savo Re


Ministrstvo: Nobene moči nimamo

A vtis je, da so v Adrisu pri naskoku na Savo Re izkoristili dve stvari, ki sta jim šli do zdaj v Sloveniji precej na roko. 

Prva je dejstvo, da se v Sloveniji več let ni posvečalo pretirane pozornosti kopičenju delnic prek fiduciarnih računov. Gre za obvod, ki je pisan na kožo morebitnim prevzemnikom podjetij, saj močno otežuje dokazovanje povezanosti oseb v lastništvu. 

Že maja lani, ko so imeli fiduciarji, predvsem iz hrvaških bank, že v rokah večje pakete delnic Save Re, Petrola, Krke, Gorenja in nekaterih drugih večjih slovenskih družb, se to odgovornim na ministrstvu za finance ni zdelo problematično.

"Fiduciarni računi so v Evropski uniji nekaj običajnega. Slovenija nima moči, da bi posegla v pravno ureditev drugih držav," so nam takrat pojasnili. Dodali so, da "slovenska in evropska zakonodaja že poznata zahtevo, da se morajo lastniki, ki delnice obvladujejo prek fiduciarnih računov, razkriti javnosti". 

Drugo orožje Adris Grupe je razmeroma močna lobistična mreža, ki naj bi jo po naših podatkih ustvarila v Sloveniji. V njej je mogoče najti nekatera ista imena, ki so pred leti vrata v Slovenijo pomagala odpirati Agrokorju.

Kdo so ključni možje Anteja Vlahovića v Sloveniji?

Prvi v vrsti je Janez Kocijančič, nekdanji dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ki se že več kot dvajset let ukvarja s poslovnim svetovanjem. Je solastnik več podjetij v Sloveniji in v tujini. V ZDA ima na naslovu enega od podjetij za računovodsko in davčno svetovanje registrirano podjetje Jan Consulting. Podatkov o poslovanju podjetja ni mogoče dobiti. Prav tako ni mogoče izvedeti, kdo vse ima v lasti njegove delnice.

Nekdanji prvi mož Save Re Zvonko Ivanušič zanika, da bi kdaj delal za hrvaški Adris ali da bi bil v stikih z njegovimi predstavniki. | Foto: STA , Nekdanji prvi mož Save Re Zvonko Ivanušič zanika, da bi kdaj delal za hrvaški Adris ali da bi bil v stikih z njegovimi predstavniki. Foto: STA , Čeprav velja za kader "starega" jedra stranke Socialnih demokratov (SD), ki načeloma nasprotuje privatizaciji državnega premoženja, je Kocijančič v zadnjih letih vrata v Slovenijo na veliko odpiral tujim kupcem slovenskih podjetij. 
Leta 2010 je svetoval pri nakupu Droge Kolinske, ki jo je Istrabenz prodal hrvaški Atlantic Grupi v lasti Emila Tedeschija. Leta 2013 je pomagal nizozemskemu poslovnežu Franku Zweegersu pri neuspelem odkupu terjatev bank do Pivovarne Laško. V istem obdobju je sodeloval tudi z Ivico Todorićem pri Agrokorjevem naskoku na Mercator.

Kocijančič je danes po naših podatkih ključni Adrisov mož v operaciji Sava Re. Vlahoviću naj bi pomagal odpravljati morebitne politične in regulatorne ovire pri izpeljavi posla.

"Možno, da Adrisu svetuje katero od podjetij, pri katerih sem udeležen"

Zanimalo nas je, od kdaj poslovno sodeluje z Adrisom, koliko mesečno prejema za svetovanje, ali lobira tudi pri poslancih, ATVP in AZN, v kakšnih odnosih je z Zvonkom Ivanušičem, nekdanjim predsednikom uprave Save Re, in pri kom je lobiral za podporo nasprotnemu predlogu, s katerim želi Adris v nadzorni svet Save Re imenovati Petra Kraljiča, nekdanjega direktorja podjetja McKinsey Company. 

Kocijančič je za Siol.net najprej poudaril, da so ga naša vprašanja "neprijetno presenetila, saj izhajajo iz predpostavk, mnenj ali informacij, ki so povsem napačne". Zatrdil je, da se z lobiranjem sploh ne ukvarja in da se tudi nikoli ni.
 
"Kot posameznik ne sodelujem z nikomer, v zadnjem času pa se itak ukvarjam predvsem z mednarodno športno politiko," je dejal Kocijančič, a v isti sapi poudaril, da "je pa možno, da Adrisu svetuje katero izmed podjetij, pri katerem sem udeležen".

Opozoril nas je, da "so mednarodna poslovna in pravna svetovanja zaupne narave in se jih v načelu ne razkriva medijem, saj so namenjena izključno naročnikom". Prav tako, da ni imel nobenih stikov s poslanci ali državnimi agencijami. To je utemeljil s pojasnilom, da bi moral takšne stike prijaviti in dokumentirati. Ker jih ni, tako Kocijančič, teh stikov ni bilo.
 

Čirić, Ivanušič in Janković

Med lobisti Adrisa viri omenjajo še: 

  • Miloša Čirića, nekdanjega dolgoletnega svetovalca Zavarovalnice Maribor, ki je v preteklosti veliko sodeloval s stranko SLS,
  • Zvonka Ivanušića, donedavnega dolgoletnega predsednika uprave Save Re in Čirićevega prijatelja, ki naj bi veljal za hrvaškega igralca, ter
  • Zorana Jankovića, župana Mestne občine Ljubljana, ki je bil odkrito nezadovoljen zaradi Ivanušičeve razrešitve, v dobrih odnosih pa naj bi bil tudi z Vlahovičem.

Čirić je pojasnil, da "nikoli v življenju ni delal za Adris grupo, niti me niso povprašali o tem glede Save Re". 

Ljubljanski župan Zoran Janković je bil odkrito nezadovoljen zaradi razrešitve Zvonka Ivanušiča z vrha Save Re. | Foto: Bojan Puhek Ljubljanski župan Zoran Janković je bil odkrito nezadovoljen zaradi razrešitve Zvonka Ivanušiča z vrha Save Re. Foto: Bojan Puhek "S Kocijančičem sem bil lani enkrat na kosilu, letos nikoli. Z Zvonkom Ivanušičem se večkrat srečam. Z nikomer se nisem pogovarjal o tem, kdo bi moral voditi Savo Re," je za Siol.net poudaril Čirić. "O Adrisu kot večinskem lastniku nimam mnenja. Sem pa prepričan, da bi večina tistih, o katerih poslušamo govorice, da jih to zanima, bilo boljših kot Borut Jamnik (predsednik uprave Modre zavarovalnice, op. a.)," je še dodal. 

"Modra zavarovalnica je pomemben lastnik Save Re in zato kot odgovorni lastnik nedvomno sodelujemo pri postopkih, povezanih s skupščino," se je na Čirićeve navedbe odzval Jamnik.

Z gospodom Milošem Čirićem sva sodelovala pred desetletji, ko sva še oba delovala v političnem življenju, poslovnih stikov pa nikoli nisva imela," pa nam je dejal Kocijančič.
 

Ivanušič: V Sloveniji sem nezaposljiv

Ivanušič "ve, da se širijo govorice, da dela za Adris", a jih je označil za "lažnive": "Naj opozorim, da sta tako slovenska kot hrvaška stran jezni name." "Nikoli nisem bil z nikomer v stiku na temo Adrisa. Že dolgo časa nisem bil niti v stiku s Kocijančičem in Čirićem. Res je, da se z obema poznam že dolgo časa. S Čirićem sva bila sošolca. S Kocijančičem se medtem poznava od leta 1990, ko sva bila poslanca v državnem zboru," je dejal Ivanušič. Enako nam je zatrdil Kocijančič, ki Ivanušiča "zelo spoštuje". "Vseskozi sva imela prijateljske odnose, poslovno pa nisva nikdar sodelovala," je dejal Kocijančič.

"Slišal sem, da je Zoran Janković zastavil besedo zame," je poudaril Ivanušič. "Poslovno smo sodelovali sedem let in v tem obdobju se je ustvarilo zaupanje. Ne pričakujem, da se bom vrnil v Savo Re. V moji tožbi pred delovnim sodiščem še ni bilo obravnave, se pa z zadevo ukvarjajo. Nisem še našel nove službe. Ne ukvarjam se s svetovanjem. V Sloveniji sem v finančnem sektorju nezaposljiv," je še dodal.

Janković: Z Vlahovićem sva se srečala pred dobrim mesecem

Zoran Janković nam je sporočil, da je to, "s kom se srečuje, njegova osebna stvar". "Gospod Ante Vlahović je moj dolgoletni prijatelj, nazadnje sva se srečala v Ljubljani pred več kot enim mesecem, kar mi je bilo v veliko veselje. Gospod Vlahović je odličen gospodarstvenik in odločitve sprejema sam. Kot veste, nisem lobist in nikoli za nobenega nisem lobiral," je poudaril ljubljanski župan. 

"Gospod Zvonko Ivanušič je bil dober direktor z dobrimi poslovnimi rezultati. Kot že velikokrat znova izpostavljam, da so edini razlogi za zamenjavo uprave nedoseganje rezultatov in nezakonito poslovanje. Ne more pa biti razlog to, da nekdo ni všeč predsedniku nazornega sveta. Vprašajte se, zakaj je predsednik nadzornega sveta tako silil v zamenjavo gospoda Ivanušiča, takoj nato pa je iz nadzornega sveta izstopil, ker ni izpolnjeval pogojev za članstvo. Le vprašajmo se, ali je komu delal uslugo," je še dodal Janković.

Adris: Sodelujemo tudi z ugledneži iz slovenskega poslovnega sveta

Na Adris Grupo smo naslovili več vprašanj. 

  1. Kako poslovno sodelujete z Janezom Kocijančičem? Ali ga je Adris najel za lobiranje v povezavi s povečanjem deleža v Pozavarovalnici Sava?
  2. Kakšen mandat ima Kocijančič? Ali od njega pričakujete, da lobira pri slovenskih regulatorjih v postopkih, ki jih ti trenutno vodijo proti Adrisu?
  3. Kako komentirate postopke ATVP proti Adrisu?
  4. Ali ste za lobiranje v Sloveniji najeli Miloša Čirića? Ali ste ga najeli za to, da državo prepriča v prodajo njenega deleža v Pozavarovalnici Sava?
  5. Ali ste že stopili v stik z malimi delničarji Pozavarovalnice Sava v zvezi z zbiranjem podpore k predlogu za imenovanje Petra Kraljiča v nadzorni svet družbe?
  6. Kako dolgo Adris Grupa že sodeluje s Petrom Kraljičem?

"Pri svojem delu sodelujemo z uglednimi svetovnimi svetovalnimi družbami, na primer z J. P. Morganom in McKinseyem. Kar zadeva vaša konkretna vprašanja, je edino resnično, da sodelujemo tudi z uglednimi ljudmi iz slovenskega poslovnega sveta," so poudarili v Adris Grupi. 

"Pri predlogu sestave nadzornega sveta Save Re nas je vodilo dejstvo, da ima Adris Grupa skupaj s povezanimi družbami v lasti 19,04 odstotka osnovnega kapitala in da bi morala biti sestava nadzornega sveta uravnotežena z lastniško strukturo," so pojasnili.

Za Petra Kraljiča so se odločili, ker gre za "neodvisnega, svetovno uglednega strokovnjaka, ki lahko s svojim znanjem in mednarodnimi poslovnimi izkušnjami zelo pripomore h kakovosti dela nadzornega sveta Save Re".

Kaj je odgovoril Kocijančič

V nadaljevanju v celoti objavljamo vprašanja, ki smo jih zastavili Janezu Kocijančiču, in njegove odgovore nanje.

  • Od kdaj poslovno sodelujete z družbo Adris in z njo povezanimi družbami?
  • Koliko vam mesečno plačujejo za svetovanje?
  • Ali kot svetovalec Adrisa za družbo lobirate tudi pri poslancih, ATVP in AZN?
  • Ali ste kot podizvajalca v Sloveniji najeli Miloša Čirića?
  • V kakšnih odnosih ste z Zvonkom Ivanušičem, nekdanjim predsednikom uprave Save Re?
  • Pri komu vse ste lobirali za podporo nasprotnemu predlogu družbe Adris na skupščini Save Re?

„Najprej odgovor na vprašanji o Adrisu. Kot posameznik ne sodelujem z nikomer, v zadnjem čsu pa se itak ukvarjam predvsem z mednarodno športno politiko. Je pa možno, da Adrisu svetuje katero izmed podjetij, pri katerem sem udeležen. Kot novinar, ki zasleduje gospodarske teme, zanesljivo veste, da so mednarodna poslovna in pravna svetovanja zaupne narave in se jih v načlu ne razkriva medijem, saj so namenjena izključo naročikom.

Vsa ostala vprašanja, kjer me sprašujete o lobiranju, so brezpredmetna, saj se z lobiranjem niti jaz niti nobeno izmed podjetij, s katerimi sodelujem, ne ukvarja. Zato tudi nisem imel nobenih stikov s poslanci ali državnimi agencijami, kot sta npr. Agencija za zavarovalni nadzor ali Agencija za trg vrednostnih papirjev. Lobiranje v Sloveniji je zakonsko natančo urejeno in bi morali biti morebitni takšni stiki prijavljeni in dokumentirani. Ker niso, Vaša vprašanja predstavljajo neutemeljeno zavajanje in podtikanje.

Z gospodom Milošem Čirićem sva sodelovala pred desetletji, ko sva še oba delovala v političem življenju, poslovnih stikov pa nikoli nisva imela.

Gospoda Zvonka Ivanušič poznam že od začtka devetdesetih let, ko sva bila v obdobju osamosvajanja skupaj poslanca v slovenskem parlamentu. Kasneje je bil tudi finanči minister in predsednik Pozavarovalnice Sava. Zelo ga spoštujem in sva vseskozi imela prijateljske odnose, poslovno pa nisva nikdar sodelovala. Kot vem je njegova razrešitev stvar sodnega spora in bo šele pristojno sodišč odločlo, ali je veljavna ali ne. Zato bi bil na Vašem mestu previden s pridevniki.

Če ne bi pozorno bral čsopisov, Vašega zadnjega vprašanja sploh ne bi razumel. Neverjetno vprašanje »pri kom vse naj bi lobiral« v zvezi z dodatnim predlogom za Nadzorni svet Zavarovalnice Sava Re mi odpira najprej vprašanje, ali je pri taki zadevi lobiranje sploh možno, saj je Zavarovalnica Sava Re družba, ki kotira na borzi in ki jo upravljajo in nadzirajo zasebni lastniki. Po zakonu gre za lobiranje takrat, ko se poskuša v nekaj prepričti državne organe. V čm je torej problem?

Pa naj Vas tudi tu potolažim, saj o predlogu Adrisa, da se med nadzornike Zavarovalnice Sava Re uvrsti tudi dr. Peter Kraljič eden izmed najuglednejših gospodarskih poznavalcev in analitikov moje generacije, nisem doslej govoril z nikomer. Če me pa že sprašujete, se mi osebno zdi, da je predlog odličn!"

Odzval se je tudi na naše poročanje, da je v zadnjih letih vrata v Slovenijo na veliko odpiral tujim kupcem slovenskih podjetij.

„To ni res: saj nisem pomagal nizozemskemu poslovnežu Franku Zweegersu pri neuspelem odkupu terjatev bank do Pivovarne Laško. Prav tako nisem sodeloval z Ivico Todorićem pri Agrokorjevem naskoku na Mercator. Gospoda Todorića osebno sploh ne poznam, pri prodaji Mercatorja pa nisem bil udeležen na noben načn.“

Ne spreglejte