Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
15. 9. 2016,
8.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Natisni članek

Agrokor Slovenija Krka Mercator Petrol Srednja Evropa lestvica

Četrtek, 15. 9. 2016, 8.58

6 let, 6 mesecev

Z lestvice največjih 500 izpadla tri slovenska podjetja

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Petrol | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Na letošnjo Deloittovo lestvico 500 največjih podjetij v Srednji Evropi se je uvrstilo 17 slovenskih družb (lani 20). Največ družb na lestvici, 182, ima sedež na Poljskem, 74 na Madžarskem in 67 na Madžarskem. Najvišje med slovenskimi družbami se je znova uvrstil Petrol.

Na letošnjem seznamu največjih družb v Srednji Evropi je 17 slovenskih družb, kar je tri manj kot lani - z lestvice so izpadle Elektro Energija, ACH in skupina GEN energija.

Slovenske družbe na lestvici so tako v lanskem letu ustvarile za 300 milijonov evrov manj prihodkov od leta poprej, ko so beležile 3,54-odstotno rast prihodkov. Ob tem so slovenske družbe na lestvici zabeležile slabše poslovanje ob povprečja. Slovenija je bila poleg Ukrajine in Estonije edina država v regiji z negativno rastjo prihodkov (-1,6 odstotka).

 

Petrol znova najvišje

Najvišje uvrščena slovenska družba je tudi letos skupina Petrol, ki je v letu 2015 ustvarila slabe 4 milijarde evrov prihodkov, kar je 1,6 odstotka manj kot v letu 2014. Ta poslovni rezultat Petrol uvršča na 30. mesto na lestvici (lani 28.). Sledijo ji skupina Mercator (48. mesto, lani 50.), skupina GEN-I (90. mesto, lani 137.), Poslovni sistemi Mercator (122. mesto, lani 114.), skupina Gorenje (148. mesto, lani 146.), skupina Krka (162. mesto, lani 153.) ter skupina HSE (151. mesto, lani 90.), pri čemer je padec v uvrstitvi na lestvici zadnje večinoma posledica neprimerljivosti podatkov med letoma 2014 in 2015, pravijo pri Deloittu. Padec Krke na lestvici je predvsem posledica nižjih prihodkov na ruskem trgu.

Največji skok na lestvici med slovenskimi podjetji je uspel družbi GEN-I, ki jo vodi Robert Golob. Napredovala je kar za 47 mest.  | Foto: Bojan Puhek Največji skok na lestvici med slovenskimi podjetji je uspel družbi GEN-I, ki jo vodi Robert Golob. Napredovala je kar za 47 mest. Foto: Bojan Puhek

Najvišji skok uspel družbi GEN-I

Največji skok na lestvici je tako uspel družbi GEN-I, ki je na lestvici napredovala za 47 mest na 90. mesto. Takšen skok je družbi po besedah Lana Filipčiča iz Deloitta uspel zaradi povečanega obsega trgovanja. Svoje pa je dodala tudi povečana prodaja zemeljskega plina, ki postaja vse pomembnejša dejavnost podjetja, in pa velika rast gospodinjskih odjemalcev elektrike.

Po lestvici se dviga tudi Revoz, napredoval je za 38 mest na 196. mesto. Preboj na lestvici gre pripisati začetku proizvodnje novega twinga in štirisedežnega smarta.

NLB pristala na 19. mestu

NLB je edina slovenska banka na lestvici 50 največjih bank v regiji. Hrvaška ima na lestvici tri banke.  | Foto: Matej Leskovšek NLB je edina slovenska banka na lestvici 50 največjih bank v regiji. Hrvaška ima na lestvici tri banke. Foto: Matej Leskovšek Med 50 največjih bank v Srednji Evropi se med slovenskimi uvršča le NLB, ki zaseda 19. mesto. Najvišje so po pričakovanjih poljske banke, precejšen skok pa je uspel češkim bankam. Kot je povedal Filipčič, so se mnoge banke lotile tradicionalnih ukrepov znižanja stroškov, medtem ko jih je zelo malo dejansko poseglo v svoje poslovne modele ali interne procese. "V 2015 večjih digitalnih transformacij ni bilo, zato lahko v 2016 pričakujemo, da bodo finančne institucije posvetile več pozornosti temu področju," poudarja Filipčič. 

Zavarovalnica Triglav trdno na 6. mestu

Med zavarovalnicami tudi letos na prvem mestu ostaja poljska PZU. Med slovenskimi zavarovalnicami je tudi tokrat najboljšo uvrstitev dosegla Zavarovalnica Triglav, ki ostaja na 6. mestu. Poleg Zavarovalnice Triglav so na letošnji Deloittovi lestvici 50 največjih zavarovalnic v regiji še štiri slovenske zavarovalnice, in sicer Sava RE, Adriatic Slovenica, Vzajemna in Zavarovalnica Maribor.

 

Najvišje je Todorićev Agrokor

Slovenija ima v primerjavi z državami nekdanje Jugoslavije na Delloitovi lestvici 500 največjih podjetij na lestvici največ podjetij, najvišje uvrščeno podjetje iz nekdanje skupne države pa je Todorićev Agrokor, na 11. mestu.

Na lestvici je sicer največ podjetij iz Poljske, ena tretjina. Poljski pripada tudi prvo mesto na lestvici, na katero je uvrščena poljska naftna družba Orlen s 21,1 milijarde evrov prihodki v lanskem letu. Sledita ji madžarski Mol s 13,2 milijarde evrov prihodkov in Škoda Avto z 11,5 milijarde evrov prihodkov.

Ne spreglejte