Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
7.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

2

Natisni članek

Sava Re Zvonko Ivanušič Zavarovalnica Maribor Adris Grupa Matjaž Kovačič Aleš Hauc NKBM Tilia Ach Marjan Pišljar

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 7.38

6 let, 6 mesecev

Ivanušič in Tomažič na nož: kdo bo moral iz Save Re

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

2

Zvonko Ivanušič in Branko Tomažič | Foto STA

Foto: STA

Drugo največjo slovensko zavarovalniško skupino Savo Re pretresajo kadrovski boji in težave pri reorganizaciji ter konsolidaciji poslovanja. Vedno več je prepričanih, da bi moral njen prvi mož Zvonko Ivanušič zapustiti položaj. Če se to ne bo zgodilo, bo odšel prvi mož nadzornega sveta Branko Tomažič, dolgoletni predsednik uprave novogoriškega Hita. 

Nadzorniki bodo o tem odločali predvidoma sredi tega meseca. Nato naj bi bila sklicana skupščina delničarjev Save Re, ki terjajo pojasnila.

Odnosi med predsednikom uprave in nadzornim svetom Save Re so se zaostrili marca. Izkazalo se je, da nadzorniki mesec dni pred tem, ko so odločali o nakupu nove poslovne stavbe, niso bili seznanjeni z vsemi okoliščinami te transakcije. Sava Re je v začetku letošnjega leta kupila nekdanji sedež ACH v Ljubljani. Kmalu zatem so se pojavili očitki o podmiznih dogovorih, preplačani kupnini in visoki "proviziji", ki naj bi ostala pri posredniku pri poslu.

V Sava Re je začelo vreti po nakupu nove poslovne stavbe. | Foto: STA , V Sava Re je začelo vreti po nakupu nove poslovne stavbe. Foto: STA ,

Pišljarju omogočili 1,5-milijonski dobiček

Ivanušič je namreč nepremičnino za 5,1 milijona evrov odkupil od podjetja Metalka Commerce, ta pa jo je dobil vsega šest mesecev pred tem. Od ACH jo je kupilo za okoli 3,5 milijona evrov. Sava Re je torej zanjo odštela bistveno več, kot če bi jo kupila neposredno od ACH, Metalki Commerce pa je omogočila, da v kratkem času s preprodajo zasluži več kot 1,5 milijona evrov. 

In kar je najpomembneje, v ozadju Metalke Commerce je Marjan Pišljar, ki je bil vrsto let eden največjih zasebnih lastnikov Save Re. K nakupu novoizdanih delnic naj bi ga leta 2008 nagovoril ravno Ivanušič, saj je pozavarovalnica potrebovala svež kapital. Zaradi poznejšega strmega padca njihove vrednosti pa je Pišljar utrpel več milijonov evrov izgube. To bo precej lažje prebolel z dobičkom, ki ga je prejel s preprodajo nepremičnine na račun Save Re.

 

Revizija obremenilna za prvega moža Save Re

Da bi razčistili (ne)spornost nakupa nepremičnine, se je nadzorni svet odločil naročiti neodvisno revizijo. Okoliščine posla je preverila revizijsko-svetovalna družba Deloitte, odgovore, ali je Ivanušič s poslom prekoračil pooblastila ali celo storil kaznivo dejanje, pa avstrijska odvetniška pisarna Schoenherr. 

Podrobnosti poročila delničarjem in javnosti še niso predstavljene, saj jih še ni obravnaval nadzorni svet. Po nam dostopnih informacijah je končno poročilo precej obremenilno za predsednika uprave Save Re. Med drugim naj bi potrdilo sume, da je bil kot vodja projekta edini seznanjen z vsemi okoliščinami, ki danes bremenijo posel. Z najmanj dvema dodatnima cenitvama so se potrdili tudi očitki, da je Sava Re glede na tržne razmere nepremičnino preplačala in s tem Marjanu Pišljarju omogočila visok zaslužek.

Marjan Pišljar je s prodajo nekdanejga sedeža ACH zaslužil 1,5 milijona evrov. | Foto: STA , Marjan Pišljar je s prodajo nekdanejga sedeža ACH zaslužil 1,5 milijona evrov. Foto: STA ,

Uprava bi lahko odgovarjala za škodo

Ker je poročilo Deloitta potrdilo dvome o Ivanušičevem ravnanju, so se nadzorniki odločili naročiti še pravno mnenje. Po neuradnih informacijah naj bi bilo tudi to mnenje zelo obremenilno za Ivanušiča. Zdaj naj bi celo ugotavljali višino škode, ki naj bi nastala zavarovalnici. Če bo ekonomska analiza potrdila, da je bila povzročena škoda, bodo morali odškodninsko tožiti podpisnike pogodbe z Metalko Commerce, torej člane uprave Save Re.

Kakšna bo po vseh preverjanjih odločitev nadzornikov, je težko napovedati. Medtem je po naših virih večina predstavnikov nadzornega sveta zaradi Ivanušičevih ravnanj v zadnjih mesecih vanj izgubilo zaupanje. Ali bo na koncu to glavni razlog za zamenjavo, pa je vprašanje. Ivanušič je v tem času vložil veliko energije v lobiranje pri politikih in vplivnih gospodarstvenikih, pri tem pa po naših informacijah deloval tudi proti lastnim nadzornikom, zlasti Tomažiču.

David Kastelic, sedanji predsednik uprave Zavarovalnice Maribor, je postal predsednik uprave združenih zavarovalnic. | Foto: STA , David Kastelic, sedanji predsednik uprave Zavarovalnice Maribor, je postal predsednik uprave združenih zavarovalnic. Foto: STA ,

V združevanju prevladali Mariborčani …

Kljub slabim odnosom znotraj Skupine Sava Re (tvorita jo tudi Zavarovalnica Maribor in Tilia), zlasti med ključnimi vodstvenimi kadri, je Ivanušiču zdaj uspelo na svojo stran pridobiti mariborski del skupine, s katero je imel pri svojem vodenju največ težav. Zato ne preseneča, da je prejšnji teden uprava Save Re za predsednika uprave združenih zavarovalnic, torej štiri mesece pred formalno združitvijo, imenovala Davida Kastelica, zdajšnjega predsednika uprave Zavarovalnice Maribor. 

To je bil hladen tuš za Novomeščane iz Tilie, saj je bilo od konca lanskega leta odločeno, da naj bi skupno zavarovalnico vodil Boris Medica, ki je v Savo Re prišel lani. Medica po neuradnih informacijah ni več kandidat za predsednika, ker se je v postopku pred Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN) izkazalo, da ne izpolnjuje pogojev za člana uprave zavarovalnice.

Poslovanje največjih odvisnih družb v skupini Sava Re leta 2015

Družba Država Lastniški delež Poslovni izid Celotni prihodki Spr. glede na leto prej
Zavarovalnica Maribor Slovenija  100 % 23.968.366 248.119.066 –3,6 %
Zavarovalnica Tilia  Slovenija  100 % 4.319.400 78.633.144 1,8 %
Moja naložba  Slovenija  100 % 366.815 2.653.260 –4,1 %
Sava osiguranje Beograd  Srbija  100 % –579.545 14.748.214 20,5 %
Sava životno osiguranje  Srbija  100 % –288.182 1.279.062 –13,2 %
Velebit osiguranje  Hrvaška  92 % 4.477 6.791.189 –15,7 %
Velebit životno osiguranje  Hrvaška  89 % –420.647 3.253.363 12,2 %
Illyria  Kosovo  100 % 40.997 7.919.776 –8,2 %
Illyria Life  Kosovo  100 % 82.020 1.470.572 –13,5 %
Sava osiguruvanje Skopje  Makedonija 92 % 452.959 11.025.527 5,4 %
Sava Montenegro  Črna gora  100 % 1.991.841 11.697.891 2,6 %

… Avsec protestno odstopil

Ivanušičeva kadrovska kombinatorika je, kot kaže, sodu izbila dno, saj je predsednik uprave Tilie Tadej Avsec protestno odstopil iz projektne skupine, ki vodi združitev. Prvotno je bilo predvideno, da bodo člani te skupine tudi člani uprave združene zavarovalnice. A zdaj ne bo tako, saj bo imel Kastelic proste roke pri sestavi uprave. Pričakovati je, da bo v njej oklestil vpliv Novomeščanov.

Nadzorniki po naših podatkih niso v celoti seznanjeni z vsemi zapleti, ki spremljajo enega največjih združitvenih procesov v zadnjih letih v Sloveniji. Pojavljajo pa se že ocene o neuspešnosti pozdružitvenih procesov, ki so posledica zamud pri nastajanju nove zavarovalnice. Torej ne preseneča, da Ivanušiču že očitajo, da se bo ponovila zgodba o združevanju Slovenice in Adriatica, ki jo je spremljalo vrsto zapletov. Proces, ki se je začel pred leti, je vodil prav Ivanušič. 

Tadej Avsec je protestno odstopil iz projektne skupine, ki je skrbela za združitev zavarovalnic Save in Tilie. | Foto: STA , Tadej Avsec je protestno odstopil iz projektne skupine, ki je skrbela za združitev zavarovalnic Save in Tilie. Foto: STA ,

Zrasli na račun težavnega prevzema ZM

Nato je Ivanušič prišel v Savo Re. V njeni upravi je bil dolgo namestnik dotedanjega predsednika Dušana Čeča. Z začetkom leta 2009 ga je tudi nasledil na čelu pozavarovalnice, ki ima odvisne družbe na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji, na Kosovu in v Črni gori.

Do danes mu je uspelo več kot podvojiti obseg njenega poslovanja. Leta 2008 je skupina Sava Re zbrala za okoli 230 milijonov evrov, lani pa že za kar 486 milijonov evrov kosmatih zavarovalnih premij. Toda tolikšna rast ni posledica pridobivanja novih poslov, ampak dokončnega prevzema Zavarovalnice Maribor (ZM). Krovna družba Sava Re je namreč premije v sedmih letih povečala za le 13 odstotkov na 152 milijonov evrov.

Toda pot do obvladovanja mariborske zavarovalnice je bila za Ivanušiča dolga in težavna. Zanjo se je leta boril z njenim drugim velikim lastnikom, državno Novo KBM, ki jo je tedaj vodil še Matjaž Kovačič. Ta je namreč hotel od Save Re kupiti njen 49-odstotni delež v ZM. Na koncu je Nova KBM, katere vodenje je prevzel Aleš Hauc, svoj delež v ZM prodala Savi Re.

Nekdanji prvi mož NKBM Matjaž Kovačič je želel od Save Re odkupiti delež v Zavarovalnici Maribor, vendar se to ni zgodilo. | Foto: STA , Nekdanji prvi mož NKBM Matjaž Kovačič je želel od Save Re odkupiti delež v Zavarovalnici Maribor, vendar se to ni zgodilo. Foto: STA ,

Na Balkan pošiljali milijone, dobili drobtinice 

Veliko so v Savi Re stavili na prodor na jugovzhodne trge, kamor so od leta 2006 do danes vložili več kot sto milijonov evrov. Tudi na tem področju se je Ivanušič vse prej kot izkazal. Vložena sredstva se ji zdaleč niso povrnila. Koliko dividend so ji prinesle njene odvisne družbe na Balkanu, ni povsem jasno, verjetno pa jih je bilo bistveno manj kot odpisov in slabitev. Teh je bilo v Ivanušičevem času za več kot 20 milijonov evrov.

Tudi od načrtovanega prodora na balkanske trge so ostale v glavnem črke na papirju. Beograjska Sava Osiguranje je od leta 2008 do danes obseg zbranih premij povečala za manj kot pet odstotkov na 14,8 milijona evrov, lani pa je poslovala z izgubo. V Makedoniji je zgodba še slabša. Premije so občutno padle na lanskih 11 milijonov evrov, podobno je na Kosovu. Nekoliko bolje kaže na Hrvaškem, kjer so obseg zbranih premij v sedmih letih podvojili na več kot deset milijonov evrov, vendar njihov Velebit posluje s precejšnjo izgubo.

Obramba pred Hrvati popušča

V zadnjih letih ima Ivanušič veliko težav tudi z branjenjem lastništva Save Re. V njem se v zadnjih letih vedno bolj krepi rovinjska Adris Grupa Anteja Vlahovića, lastnica vodilne zavarovalnice na Hrvaškem Croatie Osiguranje. Temu pa ni naklonjena država.

Tudi zato so v Savi Re že pred časom začeli obrambne manevre. Oblikovali so sklad lastnih delnic in pridobili desetodstotni delež lastnih delnic. S tem so vplivali tudi na gibanje tečaja na borzi, kar je Adrisu podražilo nakupe delnic. Toda Ivanušič je s tem očitno le upočasnil napredovanje Hrvatov. Ti imajo danes uradno v lasti že skoraj 20 odstotkov Save Re, regulatorja pa so že zaprosili za dovoljenje za povečanje lastniškega deleža na do 33 odstotkov.

Ne spreglejte