Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
10.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Italija banka

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 10.19

6 let, 6 mesecev

Italija z milijardami na pomoč bankama iz Veneta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Banca Popolare di Vicenza | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijanska vlada bo namenila do 17 milijard evrov za reševanje dveh bank iz dežele Veneto (sl. Benečija), ki jima grozi bankrot. Obe banki bodo razdelili - zdrav del bo prevzela Intesa Sanpaolo, problematične dele pa bodo prenesli na slabo banko.

Italijanska vlada je na nujni seji v nedeljo potrdila načrt reševanja bank Banca Popolare di Vicenza in Veneto Banca. Obema grozi bankrot, državno pomoč pa je odobrila tudi Evropska komisija. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je poudarila, da je po oceni Rima ta pomoč nujna za preprečevanje gospodarskih težav v Venetu.


Preberite še:

Banco Popular bo pred stečajem rešil Santander
Črni oblaki nad evropskimi bankami. Tudi nad slovenskimi?


Največja italijanska komercialna bančna skupina Intesa Sanpaolo, edina zainteresirana za sodelovanje, bo v zgodbi poskrbela za zaščito komitentov in ohranitev kar se da velikega števila delovnih mest. Intesi bo italijanska vlada ob tem zagotovila 4,785 milijarde evrov svežega kapitala in 400 milijonov evrov garancije za prevzeto premoženje.

Intesa bo v poslu prispevala simboličen en evro kupnine, zagotovila pa si je tudi pravico, da obdrži dividendno politiko na trenutni ravni.

Problematične posle bo vlada medtem prenesla na slabo banko, ta pa bi lahko davkoplačevalcem po ocenah medijev sčasoma izstavila račun v višini okoli deset milijard evrov.

"Skupaj je za reševanje mobiliziranih do 17 milijard evrov - a takojšen strošek za državo je nekaj več kot pet milijard," je pojasnil finančni minister Pier Carlo Padoan. Kot je poudaril, vladna odločitev omogoča stabilizacijo gospodarstva omenjene regije in zaščito gospodarske aktivnosti obeh bank.

Reševanje bo okrepilo stanje bančnega sistema

Po mnenju italijanskega premierja Paola Gentilonija je poteza nujna za zaščito imetnikov računov in varčevalcev, pa tudi bančnih delavcev. Prav tako bo reševanje okrepilo stanje italijanskega bančnega sistema.

Italijanska vlada se je reševanja dveh bank lotila malo zatem, ko je EU odobrila načrt reševanja najstarejše italijanske banke Monte dei Paschi di Siena. V zameno za pomoč bo morala vlada izvesti strog program prestrukturiranja, ki vključuje tudi množično odpuščanje.

Način reševanja obeh bank iz Veneta morata medtem potrditi še nacionalni parlament in Evropska centralna banka (ECB). Obe banki imata po 500 podružnic in več kot 5.000 zaposlenih, v težave pa ju je potisnila gora slabih posojil.

Ne spreglejte