Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
10. 1. 2016,
13.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Iran

Nedelja, 10. 1. 2016, 13.55

7 let, 2 meseca

"Iranci nas vidijo kot državo z izdelki nemške kakovosti"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Iranski poslovneži nas vidijo kot državo, kjer gradijo dobre blagovne znamke, je povedal Ante Milevoj, direktor Centra za mednarodno poslovanje na Gospodarski zbornici Slovenije.

Ante Milevoj, direktor Centra za mednarodno poslovanje na Gospodarski zbornici Slovenije je ob tokratnem obisku slovenskih gospodarstvenikov v Iranu poudaril, da je to le eden izmed dogodkov v dolgotrajnem in odgovornem procesu ustvarjanja novih poslovnih stikov na iranskem trgu.

V Iran te dni prihajajo gospodarstveniki iz številnih držav. Ali so slovenski gospodarstveniki morda izgubili časovno prednost? Kakor se vzame. Mi smo bili v Iranu prisotni pred sankcijami, med njimi in bomo tudi, ko jih ne bo več. Tu smo ves čas, zato nismo pozni. Danes ni nek nov začetek, to je smiselno nadaljevanje obstoječih prizadevanj in dosežkov. Ob tokratnem obisku gospodarske delegacije imamo še politično podporo, kar je neprecenljivo.

Nekateri se pritožujejo, da je poslovanje v Iranu precej drugačno kot pri nas, za nekatere je zato, kot pravijo, nemogoče … Vsak trg, vsaka država ima svoje zakonitosti. Posel delamo ljudje in če se tega zavedamo ter smo prožni v razmišljanju, ne moremo govoriti, da bi bilo poslovanje z Iranom nemogoče. Prilagodiš se razmeram, slediš svojemu zanimanju in če je to obojestransko, je to še bolje.

Kako Iranci vidijo Slovenijo in slovenske poslovneže? Če sem se kaj navadil pri poslovanju s tujino, je, da nikoli ni dobro posploševati. Zato težko govorim o nekem splošnem mnenju Irancev o Slovencih. Posle delamo prek povezav in priporočil, tako pridemo do ciljnega stika in se začne graditi zaupanje. Če na tak način prideš do svojega poslovnega partnerja v Iranu – ali kje drugje – bo odnos dober in poslovanje podobno drugim trgom. Iranski poslovneži nas vidijo kot državo, kjer gradijo dobre blagovne znamke, kakovost pa je primerljiva nemški. Pomembno je, da nas vidijo kot državo, kjer jih razumemo.

Kakšna so pričakovanja gospodarstvenikov in Gospodarske zbornice Slovenije od tokratnega obiska gospodarske delegacije v Iranu? Ta obisk odpira nove priložnosti, a obenem krepi obstoječe. Polni učinek bo obisk dosegel s kakovostnim nadaljevanjem doma, kjer se vsebine tukajšnjih pogovorov peljejo k izvedbi, in z novimi srečanji, kjer se bodo te vsebine širile in poglabljale. En sam obisk še ne more dati želenih rezultatov, kajti gre za proces. Z veseljem ugotavljamo, da gre le-ta v pravo smer.

Ne spreglejte